Intră acum și în grupul de
Suceveanul Gabriel Țabrea, Development Manager CPAP24 România, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru News Bucovina despre Sindromul de Apnee în Somn (SAS), o afecțiune care poate să apară la orice vârstă și care poate fi fatală dacă pacientul nu urmează un tratament de specialitate.
News Bucovina: Ce este apneea în somn și cum se manifestă?
Gabriel Țabrea: Apneea în somn este obstrucționarea căilor respiratorii până la oprirea definitivă a fluxului de aer, pe o durată de minim 10 secunde. Apneea este de 3 feluri: obstructivă (cel mai des intâlnită), apnee centrală și apnee mixtă (obstructivă și centrală) însă nu trebuie neglijată hipopneea care reprezintă reducerea fluxului respirator cu peste 50%. Mai pe înțelesul tuturor, în timpul somnului, odată ce pacientul a trecut de partea de ațipire, mușchii gâtului, se relaxează și blochează căile respiratorii, oprind trecerea aerului către plămâni.
N B: Care sunt cauzele?
G Ț: O prima cauză a apariției apneei în somn este îngrășarea excesivă a pacientului. Astfel, obezitatea este un factor determinant în apariția acestei afecțiuni. Pe lângă obezitate, apariția apneei se datorează și altor factori, cum ar fi: factori ereditari sau genetici (gât scurt, conformația feței cu maxilar mic și poziționat foarte în spate); hipotiroidism (glanda tiroidă crescută în exces); lueta(omușor), limba și amigdalele crescute în exces. Un alt factor determinant în apariția apneei în somn este un stil de viață nesănătos (nopți pierdute, alimentație bazată pe alimente procesate, tip fast-food).
N B: Cine poate avea apnee în somn?
G Ț: Din păcate această afecțiune poate să apară la oricine, indiferent de vârstă sau gen. De apnee în somn pot suferi inclusiv copiii.
N B: Cum își poate da seama o persoană dacă suferă de acest sindrom?
G Ț: Simptomele acestei afecțiuni sunt foarte ușor de recunoscut; și în acest caz, sunt 2 metode prin care putem să identificăm sindromul de apnee în somn: prima metodă este cea prin care partenerul de somn al pacientului observă în timpul somnului că acesta sforăie puternic și profund și că are întreruperi de respirație; a doua metodă este cea prin care pacientul observă anumite simptome atât diurne cât și nocturne, cum ar fi: dureri de cap și iritabilitate dimineața, poftă de dulce în prima parte a zilei, nevoie de stimuli alimentari pentru a-și menține atenția ridicată (cafea sau energizante), stare de somnolență crescută în timpul activităților monotone sau după masă, ațipire în momentele de relaxare (discuții amicale, vizionări tv, spectacole sau teatru); ca și simptome nocturne ar fi: treziri repetate în timpul somnului, nevoie de urinare deasă fără volum în timpul nopții (în cazul pacienților care nu suferă de afecțiuni ale prostatei), senzația de gât uscat și nevoie de lichide în timpul somnului.
N B: Orice persoană care sforăie ar trebui să facă investigații să vadă dacă nu cumva este vorba despre apnee?
G Ț: Nu toate persoanele care sforăie suferă de această afecțiune. Aici vorbim despre pacienții care sforăie puternic pe tot parcursul somnului și care pe lângă sforăit prezintă și unul din simptomele prezentate mai sus.
N B: Se moare de apnee?
G Ț: Din păcate, apneea în somn are urmări foarte grave. Pacienții care suferă de apnee și nu se tratează, au șanse foarte mari să dezvolte alte afecțiuni grave, cum ar fi : diabet; AVC (atac vascular cerebral); preinfarct, infract miocardic și tot spectrul de afecțiuni cardio-vasculare. Pe lângă aceste afecțiuni care apar ca și efecte secundare ale sindromului de apnee în somn, această afecțiune mai are și alte consecințe grave asupra pacienților, cum ar fi decesul în timpul somnului (moarte subită) precum și grave accidente de circulație, soldate cu deces, în urma ațipirii la volan.
N B: Ce presupun investigațiile în vederea depistării sindromului?
G Ț: În ultimii ani s-a dezvoltat destul de mult somnologia în România. Pacienții care prezintă simpome ale sindromului de apnee în somn, trebuie să se adreseze medicilor care au competență pe această specializare, iar investigațiile nu sunt foarte complicate. Diagnosticul și tratamentul se află în urma unui test cu un dispozitiv numit poligraf.
N B: Ce tratamente se pot urma?
G Ț: În primul rând tratamentul este prescris de medicul specialist în urma investigațiilor necesare. Am o veste bună pentru pacienții care suferă de acest sindrom: tratamentul nu implică medicație chimică de specialitate și nici intervenții chirurgicale. Apneea în somn se tratează cu ajutorul unui dispozitiv medical care nu face altceva decât să ne ventileze cu aer.
N B: Ce pot face sucevenii în cazul în care au nevoie de tratament de specialitate?
G Ț: Atât sucevenii cât și toți pacienții din România care își dau seama că prezintă simptomele acestei afecțiuni, pot apela cu încredere la reprezentanții CPAP24 sau pe site-ul nostru www.cpap24.ro pentru a fi îndrumați cu privire la diagnosticarea și tratamentul sindromului de apnee în somn. Noi îi vom ajuta atât cu informații despre laboratoarele de somnologie cât și cu soluțiile optime și accesibile de tratament.
N B: Pe ce perioadă se fac tratamentele?
G Ț: În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul specialist va hotărî perioada de tratament pentru fiecare pacient în parte; ceea ce pot să vă spun, este că într-un număr destul de mare, pacienții au nevoie de tratament de lungă durată.
N B: Există contraindicații la tratament?
G Ț: În funcție de istoricul medical al pacientului, medicul specialist va decide dacă tratamentul pentru apneea în somn este contraindicat. În cele mai multe cazuri nu există contraindicații.
N B: Este un tratament costisitor?
G Ț: În acest moment tratamentul pentru sindromul de apnee în somn nu este decontat de CAS. Ceea ce pot să vă garantez, este faptul că CPAP24 oferă soluții accesibile oricărui pacient care necesită acest tratament, oferind inclusiv achiziția în 12 rate fără dobândă a dispozitivelor necesare tratamentului pentru apneea în somn.
N B: Există restricții pentru persoanele care suferă de apnee?
G Ț: Un lucru foarte important de știut este că pacienții care suferă de această afecțiune și nu se află sub tratament, nu ar trebui să conducă autovehicule pe distanțe lungi sau să profeseze în cadrul unor locuri de muncă ce necesită o atenție ridicată.
N B: Care sunt avantajele urmării tratamentului pentru apnee?
G Ț: Tratamentul pentru apneea în somn poate ajuta la buna funcționare a plămânilor și a întregului sistem respirator; buna funcționare a circulației sangvine prin asigurarea unui coeficient de oxigenare corespunzător; și de ce nu, buna funcționare a unei relații de cuplu prin faptul că partenerii pot dormi din nou împreună.
N B: De ce acest sindrom care afectează mare parte din populație nu este suficient cunoscut?
G Ț: Sindromul de apnee în somn a fost descoperit în anii 80, deci relativ recent în domeniul medical, iar dispozitivele de diagnosticare și tratament au început să fie accesibile abia la sfârșitul anilor 90. În România, o mai activă promovare a acestei afecțiuni a început de prin anul 2005. Cpap24 își propune să fie alături de oameni prin informarea corectă despre această afecțiune și prin punerea la dispoziția pacienților a soluțiilor de tratament la prețuri căt mai accesibile. După cum vă spuneam mai sus, CPAP24 oferă acoperire națională și putem ajuta pe oricine care necesită tratament pentru sindromul de apnee în somn.
Intră acum și în grupul de