Intră acum și în grupul de
Un tânăr sucevean, consilier financiar pentru persoane fizice, îi învață pe români cum să-și gestioneze inteligent banii astfel încât să aibă o situație financiară bună și sigură.
Ovidiu Tarcu a renunțat la o carieră în domeniul contabilității și a decis să devină consilier financiar, învățându-i astfel pe cei care îi cer ajutorul cum să folosească banii într-un mod corect, în ce să investească și mai mult decât atât, cum să facă economii pe termen lung.
Într-un interviu în exclusivitate pentru NewsBucovina, Ovidiu Tarcu a explicat ce este educația financiară și cui se adresează, cum să economisim sau să evităm capcanele societății de consum, dar care sunt și cele mai importante reguli pentru a ajunge la o „liniște financiară”.
News Bucovina: Ce este educația financiară?
Ovidiu Tarcu: Educația financiară este un proces prin care înveți noțiuni de bază despre bani precum inflație, dobânzi și credite astfel încât să înțelegi mai bine datele și informațiile prezentate în media. În același timp este un proces prin care înveți cum să folosești banii într-un mod mod corect, cum și cât să economisești, cum și în ce să investești și cum să te folosești de ei pentru a crea o viață mai bună pentru tine și familia ta, dar și pentru cei din jur.
N.B.: Cine are nevoie de educație financiară?
O. T.: Toată lumea are nevoie de educație financiară, indiferent de vârstă. Noțiuni de bază despre rolul banilor în societate și cum funcționează ei, cum să gestionezi banii eficient sau cum să investești sunt lucruri pe care orice persoană ar trebui să le cunoască. După părerea, aceste lucruri ar trebui să fie studiate la școală și acasă.
N.B.: De ce este importantă educația financiară?
O. T.: Pentru că banii sunt o componentă esențială a societății în care trăim. Costă bani să mănânci sau să-i hrănești pe alții. Dacă nu ai o educație financiară solidă și nu știi să gestionezi banii pe care îi ai, nu vei putea să faci nimic din ce-ți dorești și nici să-i ajuți pe alții. Vei fi prins mereu într-o cursă a șobolanului în care muncești pentru bani dar la finalul lunii, anulului sau vieții nu ai nimic cu care să te mândrești.
N.B.: Care este rolul unui consilier financiar?
O. T.: Un consilier financiar are un rol de educator. Personal, eu învăț oamenii să-și gestioneze banii într-un mod inteligent și să-și înlocuiască obiceiurile financiare nesănătoase cu unele mult mai productive. De asemenea, are rolul de sfătuitor. Dacă cineva are o problemă financiară pe care nu știe cum să o rezolve poate să apeleze la mine pentru un sfat și o părere obiectivă. Cineva mi-a spus că sunt ca un doctor care oferă o pastilă amară dar care te scapă de boală pentru totdeauna.
N.B.: Cum ai ajuns să practici această profesie?
O. T.: Personal, întotdeauna m-am descurcat bine cu banii. Însă familia mea a avut mult de suferit din cauza datoriilor și a gestionării ineficiente a banilor.
Deși ca pregătire sunt economist-contabil, nici o materie pe care am studiat-o în perioada facultății nu a abordat subiectul finanțelor personale. Atunci am început să studiez singur această materie. Am citit cărți, am făcut diverse cursuri și am testat tot felul de sugestii pentru a vedea ce se potrivește cel mai bine pentru mine.
După ce am început acest proces de educare, mi-am dat seama că problemele financiare ale părinților mei nu sunt în totalitate vina lor. Crescând în perioada comunistă nu a avut cine să-i învețe cum să gestioneze banii pentru că nu se punea accent pe acest lucru. Și mi-am dat seama că situația lor nu este unică. Milioane de oameni nu au cunoștințe de bază legate de gestionarea banilor, iar din acest motiv au multiple credite, zero economii și nu știu nimic despre investiții.
Însă eu cred că acest lucru se poate schimba și fiecare om poate învăța niște noțiuni de bază simple despre finanțele personale care să-l ajute să aibă o situație financiară bună și sigură. Iar datorită acestei convingeri, am renunțat la o carieră în domeniul contabilității și am decis să devin consilier financiar și să ghidez oamenii prin domeniul finanțelor personale astfel încât să atingă acest obiectiv.
N.B.: Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a găsi un echilibru financiar între venituri și cheltuieli?
O. T.: Regula nr. 1: Nu cheltui mai multe decât câștigi. E prima lecție pe care ar trebui să o aplice orice persoană. Suntem bombardați cu reclame și tentații la orice colț. Reduceri de preț, oferte unice, Black Friday și multe altele. Dacă reușești să te ții departe de ele, să îți planifici cheltuielile și să te încadrezi în banii pe care îi ai, te vei descurca foarte bine cu banii.
Regula nr. 2: Ferește-te de datorii. Nu te îndatora pentru a-ți cumpăra lucruri pe credit deoarece vei ajunge să plătești mai mult decât merită. În schimb, economisește bani pentru orice vrei să-ți cumperi.
Regula nr. 3: Investește un procent din venituri. Regula aceasta merge foarte bine cu prima regulă. Dacă vei cheltui mai puțin decât vei câștiga, vei avea un procent disponibil pe care să-l investești și care să-ți ofere surse secundare de venit.
Indiferent de cât câștigi, dacă respecți aceste 3 reguli te vei descurca bine din punct de vedere al finanțelor personale.
N.B.: Care sunt cele mai nesănătoase obiceiuri financiare ale românilor?
O. T.: Din fericire nu sunt foarte multe. Încă nu am preluat atât de multe obiceiuri financiare din vest, dar începem.
Unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri pe care le-am întâlnit este cumpărarea mașinii pe credit. De regulă, aici vorbim de leasing sau de un credit de nevoi personale care este folosit pentru a achiziționa un automobil. Acesta este unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri financiare deoarece ajungi să plătești mai mult pentru un bun a cărui valoare scade în mod constant. Pentru a evita această situație, soluția este să economisești bani lună de lună și să achiți mașina cu banii jos.
Un al doilea obicei financiar nesănătos îl reprezintă cumpărăturile în rate. Se apelează foarte des la credite pentru a cumpăra lucruri mărunte și care ar putea fi plătite cu banii jos: telefoane, televizoarea, electronice și electrocasnice.
N.B.: În ceea ce privește contractarea creditelor, când este bine să apelăm la o instituție de profil și la ce ar trebui să fim atenți?
O. T.: Vreau să-ți spun de pe acum că eu sunt împotriva creditelor în general. Am văzut ce efecte negative au avut datoriile asupra familiei mele și am luat hotărârea să le evit cu orice preț.
Singurul credit a cărui utilitate o înțeleg ca persoană fizică este cel imobiliar deoarece este mai dificil să strângi o sumă atât de mare de bani pentru a plăti o locuință cu banii jos.
Când vine vorba de credite imobiliare am două recomandări.
- Un credit imobiliar se face de obicei pe o perioadă de 30 de ani. Dacă situația financiară îți permite, alege un credit pe o perioadă de 15 ani. Vei economisi foarte mulți bani pe termen lung prin faptul că vei plăti mai puțină dobândă.
- Deoarece în România dobânda variază în funție de ROBOR, alege creditul imobiliar care are cea mai lungă perioadă cu dobândă fixă. În acest moment, cred că cea mai bună opțiune oferă o dobândă fixă pe 10 ani. Pe lângă asta, trebuie verificat cât poate să crească dobânda variabilă după această perioadă. Dacă are posibilitatea să se dubleze nu e bine pentru tine.
N.B.: Cum ne putem face un plan de economisire a banilor și după cât timp putem vedea niște rezultate concrete?
O. T.: Unul din primele lucruri pe care le poți face ca să economisești bani este să-ți faci un buget. Prin intermediul acestuia vei da o misiune fiecărui leu câștigat și astfel vei putea să direcționezi voit și conștient un procent către economii.
Primele rezultate le vei vedea la finalul primei luni când, spre deosebire de alte dăți când soldul arăta 0, acum ai o sumă de bani pusă deoparte într-un cont de economii. Rezultate mai consistente încep să se vadă după câțiva ani după ce ai lăsat timpul și câștigurile din investiții să lucreze în favoarea ta.
N.B.: Banii trebuie ținuți sub saltea, într-un cont bancar sau investiți în ceva anume?
O. T.: Toate 3. Nu chiar sub saltea, dar poți să ai o sumă în numerar într-un sertar la birou. În caz că vine curierul și n-ai destui bani în portofel.
O parte mai semnificativă ar trebui să stea într-un cont de economii sau un depozit bancar. Acesta este un Fond de Siguranță și ar trebuie să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. Acești bani îi folosești exclusiv în situații de urgență cum ar fi defecțiuni la mașină sau probleme medicale.
Iar cea mai mare parte ar trebui investiți. Există multe opțiuni, dar eu personal recomand fondurile mutuale care urmăresc un indice. Acestea investesc într-o categorie specifică de companii iar pe termen lung au cele mai bune rezultate.
N.B.: De ce este nevoie încă de la o vârstă fragedă deprinderea unor noțiuni de educație financiară?
O. T.: Pentru că modul în care înveți să gestionezi banii când ești copil se reflectă în modul în care îi gestionezi când ești adult. Dacă în copilărie ai învățat să risipești banii, vei face asta și ca adult și vei ajunge să trăiești de la salariu la salariu. În schimb, dacă ai învățat cum să-ți gestionezi banii și cum să economisești, vei avea aceeași abordare ca adult și vei avea o situație financiară mult mai bună.
N.B.: Pe lângă sfaturile pe care le oferi pe pagina ta de Facebook, ai lansat și un e-book gratuit. Ce informații vor găsi cititorii?
O. T.: În acest e-book am inclus planul pe care orice persoană îl poate urma pentru a atinge ceea ce eu numesc „Liniștea Financiară”. Pentru mine, „Liniștea Financiară” reprezintă acea stare de spirit pe care o resimți atunci când:
- Ai scăpat de datorii și toți banii pe care îi câștigi lună de lună rămân în buzunarul tău;
- Ai un fond de siguranță care să te ajută să faci față cheltuielilor neprevăzute;
- Ai o sumă de bani investită destul de mare astfel încât la pensionare să te poți baza pe ea ca să-ți păstrezi stilul de viață, ba mai mult să-i poți ajuta pe alții fără să faci mari sacrificii.
Urmând pașii de acolo, oricine poate ajunge să atingă această stare de spirit. Cine este interesat poate să afle mai multe accesând acest link. http://bit.ly/LinisteaFinanciara
N.B.: Așadar, am putea spune că educația financiară ne ajută să înțelegem cum putem avea „bani albi pentru zile negre”?
O. T.: Aceasta este doar o mică parte. Educația financiară te ajută să ai o viață mai liniștită cu mai puține certuri legate de bani. Te ajută să nu mai fi prizonierul băncilor și să fi stăpânul propriului portofel. Îți permite să ai opțiuni și să nu mai fi legat de un loc de muncă pe care îl urăști, dar de unde nu poți pleca pentru că nu ai pe ce să te bazezi. Te învață cum să investești în tine ca să dobândești abilități noi care să-ți permită să câștigi mai mult. Te transformă într-o persoană mai darnică care-și ajută familia și comunitatea. Și multe alte lucruri. Educația financiară te învață să ai un stil de viață diferit și mult mai împlinit.
Intră acum și în grupul de