Intră acum și în grupul de
Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul primar Alexandru Paziuc, a declarat pentru NewsBucovina că manifestarea ştiinţifică, care se află la a IX- a ediţie, se va desfăşura în perioada 20-27 iunie 2019, la Câmpulung Moldovenesc şi este organizată de Asociaţia de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
Medicul psihiatru sucevean a subliniat că şi tema aleasă pentru ediţia din acest an este una “de actualitate şi de mare importanţă” pentru psihiatrie și sănătatea publică în general, întrucât pacienții cu probleme severe de sănătate mintală și familiile acestora își pun multe întrebări cu privire la cauzele, evoluția și tratamentul tulburărilor psihice, precum și cu privire la modul în care pot fi prevenite recăderile.
El a spus că la cele două evenimente vor participa profesioniști din domeniul sănătății mintale din judeţul Suceava, din ţară şi din străinătate, respectiv psihiatri, psihologi, asistenți sociali, medici legiști, dar și specialişti din alte domenii medicale și non medicale, precum medici de familie, reprezentanţi ai unor asociaţii ale pacienţilor, dar şi beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală.
Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România a declarat că şi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară va participa renumitul psihiatru şi psihoterapeut german, prof.dr. Josef Bauml, din Munchen, care a răspuns cu bucurie invitaţiei organizatorilor şi care va aduce la Câmpulung Moldovenesc varianta tradusă în limba română a modulelor prezentate la ediţia precedentă a evenimentului.
Medicul psihiatru Alexandru Paziuc şi-a exprimat speranţa că atât prezenţa specialiştilor, care vor împărtăşi din experienţa lor profesională, schimbul de idei, dar şi lucrările prezentate în cadrul Şcolii de Vară şi Conferinţei “Psihoeducaţia şi Bolile psihice cronice” vor contribui la ridicarea nivelului ştiinţific al tuturor categoriilor profesionale ce se întâlnesc “pe lungul și complexul drum al recuperării psihiatrice”.
El a menţionat că va fi organizat şi un workshop la care vor participa şi manageri ai unor spitale de psihiatrie din ţară, care vor discuta despre prezentul şi viitorul asistenţei medicale psihiatrice, despre finanţarea spitalelor, despre modul de abordare a terapiei beneficiarilor serviciilor de sănătate mintală, dar şi despre problemele cu care se confruntă spitalele de psihiatrie în contextul actual.
Conferinţa de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială, cu tema „Psihoeducaţia şi Bolile psihice cronice” va avea loc între 20 şi 22 iunie 2019, la Hotelul Eden din Câmpulung Moldovenesc, în program fiind incluse simpozioane ştiinţifice şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, printre lucrările care vor prezentate numărându-se “Aspecte istorice ale psihiatriei socio comunitare din Banat – România” autor acad. prof. dr. Mircea Lăzărescu, din cadrul Clinicii Psihiatrice Timişoara, “Psihiatria socială între trecut, prezent şi viitor” -dr. Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, “Medicaţia psihiatrică la pacientele însărcinate”- autori Cozmin Mihai, Mădălina Prisacaru şi Loredana Lupu, “Intervenţia terapeutică la adolescenţii cu autism pentru dobândirea de noi abilităţi de viaţă independentă”, autor Radu Naghiu, medic specialist psihiatrie pediatrică, homeopatie în cadrul Napocensis Medical Center, “Intervenţia Terapeutică în Ludomanie”, autor Cornelia Crăciun, psiholog clinician în cadrul Spitalului de Psihiatrie “Eftimie Diamandescu Bălăceanca”, precum şi “Psihoeducaţie- Adaptare a Principiilor – Asistenţa Psihiatrică Ambulatorie: Prezentare de caz”, susţinută de medicul primar psihiatru, Gabriela Costea, doctor în ştiinţe medicale, de la Institutul Naţional de Medicină Legală”Mina Minovici” Bucureşti.
Totodată, în cadrul conferinţei vor fi organizate şi trei workshop-uri având ca teme: „Asistenţa psihiatrică spitalicească încotro?”, Familia Dizarmonică – abordare din perspectiva Psihiatriei Sociale” şi “Alimentaţia sănătoasă şi bolile psihice”.
Şcoala de Vară de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială va avea loc între 24 şi 27 iunie 2019, la Hotelul Şandru din Câmpulung Moldovenesc, iar în cadrul evenimentului, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc, urmând să prezinte definiţiile şi principiile Reabilitării psihosociale şi ale Psihoeducaţiei, va vorbi despre rolul spitalului de psihiatrie în realibilitarea psihosocială, dar şi despre modalitatea de aplicare a informațiilor obținute în spital și ambulator în România.
Totodată, la acest eveniment, medicul primar psihiatru, Gabriela Costea, doctor în ştiinţe medicale, de la Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” Bucureşti, va prezenta lucrarea “Psihoeducația – Psihiatrie medico-legală, abordări terapeutice”, iar medicul Gabriel Crumpei împreună cu echipa sa va prezenta lucrarea “Paradigma informaţiei şi neuroplasticitatea – implicaţii în psihoeducaţie”.
Medicul primar psihiatru şi psihoterapeut Josef Bauml din Munchen va vorbi participanţilor despre principiile generale ale Psihoeducației, va prezenta aplicaţii practice de lucru ale psihoeducaţiei în ambulator şi în clinica psihiatrică, dar şi teme pentru aplicații practice în grupurile de lucru cu aparținătorii beneficiarilor asistenţei psihiatrice.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de