Intră acum și în grupul de
Mult criticata lege cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în Ucraina, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, informează agenția de știri din Cernăuți BucPress.
Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine. Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale.
Ucraineana devine obligatorie și în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au și alte versiuni.
Site-urile și ziarele trebui să aibă și o versiune în limba ucraineană sau cel puțin 50% din conținut să fie în limba ucraineană. Producătorii și distribuitorii de film și TV vor trebui să se asigure că 90% din conținutul lor video este în limba ucraineană. Și cărțile trebui să aibă cel puțin 50% conținut în limba națională.
Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfață în ucraineană, asta deși lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene, notează publicaţia Libertatea Cuvântului din Cernăuţi.
Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală. Legea însă nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.
Totodată, din lege a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ, remarcă BucPress.
Amintim că această lege a fost criticată dur de Ungaria, precum că ar leza drepturile minorității maghiare, dar a fost trecută cu vederea de autoritățile de la București.
Intră acum și în grupul de