Intră acum și în grupul de
Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a apreciat, marți, că Luna Diasporei care a fost deschisă, luni, în județul Suceava, trebuie să fie în principal un moment de reflecție pentru autoritățile locale care să găsească soluțiile pentru adevăratele nevoi ale diasporei, acestea fiind în principal legate de înapoierea zonei din care provin în comparație cu regiunile din vestul Europei unde sucevenii plecați la muncă în străinătate locuiesc.
Adrian Botezatu a declarat într-un interviu pentru News Bucovina că lucrează la un proiect sociolgic de amploare și că în cadrul cercetării a discutat cu mai mulți suceveni care lucrează în diaspora și a constatat că o mare parte dintre ei s-ar întoarce „și mâine” în localitățile de baștină dacă li s-ar oferi atât condițiile din țările vestice cât și locuri de muncă bine plătite.
„Ei au plecat din țară, din județul Suceava, din cauză că au dorit o viață mai bună. Diaspora a plecat pe un proces de dezvoltare local difuz. Cei din diaspora sunt atrași de viața urbană occidentală. O parte dintre ei s-ar întoarce, dar constată, când vin vara în vacanță că zona de baștină e în continuare înapoiată”, a spus sociologul sucevean.
El a arătat că cea mai mare parte dintre cei plecați la muncă în străinătate revin în țară, în lunile de vară, în concediu, în special să-și construiască o locuință și dau iar de un sistem birocratic haotic din țară, iar unii renunță la investiție și la intenția de a reveni, în timp ce alții, din ce în ce mai puțini, se ambiționează să finalizeze locuința cu speranța că vor veni la pensie în țară.
„Mulți mi-au spus că dau de hățișul birocratic și că parcă li se face lehamite. Monopolurile private din utilități, cu taxe mari și avize care trebuie așteptate cu lunile, sunt cele care îi afectează în mare măsură pentru că din cauza sistemului birocratic haotic durează mai mult actele decât construcția în sine”, a declarat Adrian Botezatu.
El a apreciat că în loc de simpozioane, autoritățile locale ar trebui să facă ceva pentru reducerea birocrației, atât în sistemul public, cât și în cazul monopolurilor private de utilități.
„Dacă văd că lucrurile în țară se schimbă în bine, este evident că și cei din diaspora vor începe să-și facă planurile pentru a se întoarce acasă. Dar dacă văd că birocrația este în continuare mare, că nu sunt locuri de muncă plătite astfel încât să-și păstreze cel puțin actualul nivel de trai, nu putem vorbi de o întoarcere masivă. Nu pot onora doar oferta ansamblurilor folclorice din județ”, a spus Botezatu.
El a mai atras atenția că cerințele societății sunt cu mult înaintea ofertei clasei politice actuale.
„Clasa politică a rămas foarte mult în urmă față de dezvoltarea societății și a noilor cerințe. Din ce în ce mai mulți suceveni sunt conectați la sistemul de viață occidental, la noile tendințe vest-europene”, a spus Adrian Botezatu.
Sociologul crede că administrația suceveană va trebui să înceapă să dezvolte sectorul industrial prin crearea unor parcuri tehnologice care să atragă investitori mari și mijlocii pentru a crea locuri de muncă și pentru ca zona să fie atractivă.
„Dacă la sectorul turistic și cel al industriei alimentare, care sunt în dezvoltare în județ, se vor adăuga și investiții serioase în alte industrii, cum ar fi industria mobilei sau a componentelor auto, ca să dau doar două exemple, acestea ar duce la menținerea forței de muncă acasă și chiar ar fi un start pentru ca disapora să revină în județ”, a apreciat Botezatu. (T.B.)
Intră acum și în grupul de