Intră acum și în grupul de
La Căminul cultural din Horodnic de Jos, luni, începând de la orele 13.00 va avea loc a XV-a ediţie a Festivalului interjudeţean de interpretare a folclorului muzical – instrumente aerofone Silvestru Lungoci, manifestare organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a Centrului Cultural Bucovina, a Primăriei şi a Căminului cultural Horodnic de Jos în cinstea marelui artist Silvestru Lungoci.
Concursul se adresează instrumentiştilor de peste 18 ani, şi copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, interpreţi la unul sau mai multe instrumente şi cuprinde secţiunile poli-instrumentişti (cel puţin 3 instrumente) şi mono-instrumentişti (arhaice sau moderne). La această ediţie jubiliară vor participa formaţii artistice din judeţ, cuprinzând solişti, tarafuri, orchestre şi dansatori, respectiv Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, Ansamblul folcloric „Balada Bucovinei” Suceava, Ansamblul folcloric „Brădetul” Horodnic de Jos, Ansamblul „Bucovina” al Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuţi.
De asemenea, va susţine un recital în calitate de invitat special, solistul de muzică populară Călin Brăteanu. Silvestru Lungoci s-a născut în Horodnicul de Jos la 9 ianuarie 1939. Pasiunea pentru muzică populară şi pentru vechile instrumente muzicale i-a călăuzit paşii spre Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava începând cu 1960, iar din anul 1961 a intrat prin concurs în orchestra ansamblului.
Silvestru Lungoci a cântat la început din fluierul tipic al Bucovinei şi ţinuturilor din partea de miază-noapte a Moldovei, cel cu ţeava cilindrică, complet deschisă la ambele capete, în cadrul ansamblului, a învăţat să cânte şi din fluierul mare moldovenesc, interpretând doine, bocete, cântece tărăgănate şi jocuri domoale.
Silvestru Lungoci a avut marele merit de a fi reintrodus în Bucovina bătrânul fluier (cavalul) şi cimpoiul, instrumente prezente în vestitele tarafuri de lăutari de altădată, folosindu-le cu pricepere în cadrul orchestrei din care făcea parte, în afară de instrumentele menţionate, Silvestru Lungoci a fost interpret neîntrecut şi la tilincă, ocarină şi nai.
Marele rapsod a plecat pe drumul fără întoarcere după o scurtă, dar amară suferinţă, într-o zi de februarie a anului 1993, doborât ca un arbore în furtună, despărţindu-se cu greu de cei dragi, şi a fost înmormântat în cimitirul bisericii Înălţarea Sfintei Cruci” din Călugăriţa, alături de părinţii săi. Pentru cei care l-au cunoscut ca interpret de frunte al ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi ca rapsod neîntrecut al folclorului bucovinean, artistul originar din Horodnic de Jos a fost pe tot parcursul vieţii sale un „bucovinean de omenie”, aşa cum obişnuia el însuşi să spună despre oamenii acestor locuri.
Intră acum și în grupul de