Intră acum și în grupul de
Târgurile la care participă meşterii populari nu atrag doar prin obiectele expuse, o altă latură interesantă fiind reprezentată de povestea fiecărui artist. Fiecare creator popular are, fără doar şi poate, o poveste pe care o istoriseşte cu bucurie celor interesaţi. Cum au început să dea viaţă acestor minunăţii, ce i-a determinat să facă asta, tehnicile folosite în procesul de creaţie şi motivele pentru care participă la aceste manifestări devin mult mai interesante atunci când sunt rostite de aceşti artişti care, indiferent de evoluţia societăţii şi tehnologiei, păstrează tradiţiile şi le transmit din generaţie în generaţie.
Elena Iasinovschi din comuna Vatra Moldoviţei a declarat pentru NewsBucovina.ro că “particip cu mare bucurie la fiecare târg la care sunt invitată. De data aceasta am pentru vânzare câteva ouă încondeiate şi trei cămăşi populare, vechi de 70 ani. Cămăşile sunt ale unei bătrâne care m-a rugat să le vând, iar cu banii pe care îi strâng să îi cumpăr câte ceva pentru moarte”. Îmbrăcată într-un costum vechi de câteva zeci de ani, Elena Iasinovschi a mărturisit că puţinii bănuţi pe care îi câştigă şi vorba bună a organizatorilor o motivează să participe de fiecare dată la acest gen de manifestări.
“N-aveam bani să îmi cumpăr icoane şi am început să îmi fac singură”, a declarat la rândul său, un alt artist popular, Cecilia Chindriş din Bălăceana. Femeia de 36 de ani, cu o prezenţă de spirit care te trimite cu gândul în Maramureş, a spus că pictează icoane de aproximativ 10 ani din simplul motiv că nu avea bani să îşi cumpere. A început stângaci, dar s-a perfecţionat în timp, a mărturisit aceasta, în timp ce îi dădea primele lecţii de pictură finei Irina Ursachi. Fetiţa de 13 ani învăţa cu sârguinţă tehnicile picturii pe sticlă, asta după ce s-a perfecţionat în cele ale încondeiatului ouălor, obţinând numeroase premii şi diplome. Icoanele pictate pe sticlă, cu măiestrie şi rigurozitate, pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 15 şi 100 lei, în funcţie de mărimea acestora.
La “Târgul de Sânziene” al meşterilor populari nu se găsesc doar obiectele confecţionate de artişti, odată cu achiziţionarea unui obiect expus te îmbogăţeşti cu o bucăţică din sufletul celor care îl creează şi care apoi în vând, de cele mai multe ori pentru o sumă modică, datorită dificultăţilor financiare.
Intră acum și în grupul de