Celebrul toboşar al Gărzii Cetăţii de la Sighişoara vine la Festivalul Medieval de la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ediţia cu numărul IV a Festivalului de Artă Medievală a fost la un pas de a nu se realiza şi acest lucru ar fi dus la „moartea” acestei manifestări, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Emil Ursu.

Acesta a precizat că, din cauza bugetului mic datorat crizei, s-a negociat mult la plata participanţilor, s-a mai renunţat la unele acţiuni, dar manifestarea va avea loc şi chiar va avea unele noutăţi, cum ar fi prezenţa celebrului toboşar al Gărzii Cetăţii de la Sighişoara şi tunurile ce vor trage mai multe serii de salve pe parcursul festivalului.

„Este singurul Festival Medieval din Moldova. Au mai fost încercări la Iaşi şi la Piatra Neamţ. Fiind sigurul, ne aşteptăm la vizitatori din judeţele vecine”, a afirmat Emil Ursu. Acesta a menţionat că targetul pentru această ediţie este de 15.000 vizitatori, deşi la ediţia precedentă numărul a fost de 17.000, însă se are în vedere criza financiară din această perioadă.

Ediţia din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, va avea loc în perioadă 16- 23 august, deschidea oficială având loc vineri, 21 august, la ora 17:30, în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Până la festivitatea deschiderii oficiale, începând de duminică, 16 august a.c., şi până miercuri, 19 august, inclusiv, vor fi patru zile dedicate teatrului. Spectacolele, puse în scenă şi interpretate de colectivul de actori de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, care vor fi prezentate pe scena din curtea interioară a cetăţii, sunt programate zilnic de la orele 19:00. Duminică, luni şi marţi va fi prezentat „Viforul”, iar miercuri „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Joi, 20 august a.c., în preziua deschiderii oficiale, în aceeaşi locaţie a curţii interioare a cetăţii, şi la aceeaşi oră, 19:00, va avea loc un recital extraordinar susţinut de actorii Dorel Vişan şi Eusebiu Ştefănescu.

Seara va continua cu prezenţa pe scenă a Formaţiei Camerale „Arcadia” şi, începând cu ora 21:00, Terry Lee Burns (SUA) va susţine un concert de blues.
Dar tot pe 20 august, pe străzile oraşului se va desfăşura, pentru prima oară, parada nocturnă a cavalerilor cu făclii, procesiune care va începe, la ora 21:30, din cartierul Obcini, va parcurge Bulevardul „George Enescu”, va trece prin faţa Primăriei Suceava şi îşi va continua drumul până la Cetatea de Scaun.

Vineri, 21 august a.c., curtea interioară a cetăţii va fi animată de dimineaţă. Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani îşi va începe seria de spectacole, de la ora 10:00, cu „Sarea în bucate”, şi va continua, la ora 11:30, cu „Răţuşca cea urâtă”. Totodată, ordinele cavalereşti îşi vor instala taberele între zidurile fortului. Ordinul Cavalerilor de Sibiu va deschide, la ora 11:00, Şcoala de dans şi de lupte, iar Cavalerii Cetăţilor Bârsei îşi vor încrucişa şi ei săbiile.

După pauza de la ora 13:00 (zilnic, între orele 13:00 – 15:00, când temperaturile sunt ridicate, va exista un răgaz) Asociaţia „Gladius Dei” din Sibiu va deschide şcoala de tir cu arcul, iar Ordinul Cavalerilor de Mediaş va prezenta, în zona Pulberăriei, „Povestea vrăjitoarei”.

Cu o oră înainte de deschiderea oficială a festivalului, va fi prezentată prima scenă de istorie locală: „Primirea solilor cetăţilor Moldovei”.

Seara va oferi în continuare un program bogat. Vor avea loc turnire (Turnirul armelor medievale, susţinut de Cavalerii Cetăţilor Bârsei, la ora 17,45, şi turnirul Ordinului Cavalerilor de Mediaş, după ora 18:00) şi spectacole (Comedia dell’arte „Pantalone”, prezentată de trupa „Arleking”, concertul de muzică medievală „Basilicum”, susţinut de grupul „Truverii”, spectacolul cu foc şi dans al asociaţiei sibiene „Gladius Dei”, sau „Intrarea vrăjitoarelor în cetate”, în interpretarea Cavalerilor Cetăţilor Bârsei).

Sâmbătă, 22 august a.c., Teatrul „Vasilache” prezintă dimineaţa, în reluare, „Răţuşca cea urâtă”, dar la ora 11,30 vine cu o piesă nouă: „Păcală”. Ordinele cavalereşti redeschid şcolile de lupte şi dans, iar la ora 16:00 este prezentată cea de-a doua scenă de istorie locală: „Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea Sucevei” (scenă istorică la care vor fi aduse tunuri, care vor trage mai multe salve).

„Truverii” vor apărea din nou pe scenă (ora 19:00), spectacolele cu focuri se vor repeta (19:35), iar după ora 22:00 concurenţii curajoşi se vor întrece în „Noaptea supravieţuitorilor din Cetate” (concurs cu premii). Este totodată şi noaptea primei ieşiri în şanţul de apărare al cetăţii a cascadorilor lui Vali Vasilescu, care se vor întrece în lupte călare.

În ultima zi de festival, cei care n-au urmărit spectacolele de teatru pentru copii şi turnirele ordinelor cavalereşti au prilejul să le vadă în reluare. Scena istorică a zilei este „Ospăţul lui Alexandru Lăpuşneanu – Pe muchie de sabie” (ora 16:00).

Închiderea oficială va avea loc într-o noapte de foc (spectacol cu focuri, lupte şi dans medieval şi „Arderea vrăjitoarei”), o noapte pe care cascadorii, cavaleri călări, o vor sfârşi luptând în şanţul cetăţii.

„Avem un program încărcat, dar interesant”, a concluzionat directorul CMB Suceava, precizând că săptămâna viitoare va fi realizat afişul manifestării.


Intră acum și în grupul de