Intră acum și în grupul de
Mai mult de 16.000 de pelerini s-au strâns şi anul acesta la sanctuarul naţional marian din Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În afara celor din România, au fost de asemenea prezenţi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia. Pelerinajul de anul acesta a capătat o semnificaţie deosebită întrucât se împlinesc 200 de ani de când icoana miraculoasă a Maicii Domnului, o copie fidelă a “Madonei Neagre” din Czestochowa – Polonia, a fost adusă în biserica romano-catolică din Cacica.
Celebrările la Basilica Minor din Cacica au început în cursul zilei de vineri cu pelerinajul tradiţional al tinerilor la sanctuarul de la Cacica condus de episcopul de Iaşi, monseniorul Petru Gherghel, pe o distanţă de câţiva kilometri, urmat de ritualul primirii acestora. În Ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate, apoi a urmat privegherea mariană şi procesiunea cu lumânări din jurul bisericii la care au participat aproximativ 6000 de credincioşi.
În cursul dimineţii de sâmbătă au fost oficiate, atât la capela amenajată în grotă, cât şi în biserică, slujbe în limbile română, maghiară, polonă, germană, precum şi Sfânta Liturghie greco-catolică, iar la ora 11 Icoana Maicii Domnului a fost scoasă din biserică şi a fost purtată până la altarul amenajat în aer liber, apoi a urmat Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, încheiată cu procesiunea şi binecuvântarea euharistică.
Episcopul Diocezei Romano-Catolice Iaşi, monseniorul Petru Gherghel, a spus în cuvântul către credincioşi că se împlinesc 200 de ani de când Icoana Fecioarei Maria a fost adusă la Cacica, “200 de ani de când pelerinii s-au închinat spre Ea cu încredere şi speranţă”. Monseniorul Petru Gherghel a spus că la Sfânta Liturghie Pontificală prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au venit pelerini, tineri, copii şi familii din Bucovina, Moldova, Transilvania, Maramureş, dar şi din ţările vecine.
Excelenţa Sa a subliniat că invitat al acestui pelerinaj este şi Arhiepiscopul şi Mitropolitul de Bucureşti, IPS Ioan Robu care împreună cu preoţii şi credincioşii a venit “să înalţe o rugăciune pentru ţară, pentru Catedrala din Bucureşti şi pentru toate sanctuarele şi monumentele istorice”.“Azi, aici, aducem o rugăciune Maicii Domnului să ocrotească aceste valori astfel încât să treacă peste veacuri ca o mărturie a credinţei noastre în Dumnezeu”, a mai spus monseniorul Gherghel.
Arhiepiscopul şi mitropolitul Bucureştiului, IPS Ioan Robu, care a prezidat, sâmbătă, celebrarea Sfintei Liturghii pontificale, a vorbit, la rândul său, despre importanţa acestei sărbători. “Fecioara Maria este puternică pentru că L-a născut pe Mântuitorul nostru. Ea este puternică, pe fiecare călăuzindu-ne spre Mântuitorul şi spre mântuirea pe care ne-o dă El şi-n care sperăm”, a spus IPS Ioan Robu.
Intră acum și în grupul de