Intră acum și în grupul de
Consilierii județeni Tudor Plăcintă (PNL) și Dan Ioan Cușnir (PSD) au vorbit, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina despre ridicarea măsurii carantinării Sucevei și a zonei limitrofe, amândoi susținând că se impune ridicarea măsurii, primul arătând că aceasta se poate lua după decizia specialiștilor, iar al doilea că nu există bază legală pentru menținere.
Astfel, consilierul județean liberal Tudor Plăcintă a arătat că el este politician și nu stabilește sau are posibilitatea ridicării carantinei.
„Din punctul meu de vedere trebuie să stabilească specialiștii”, a spus Plăcintă.
El a acuzat politicienii care au cerut carantinarea Sucevei „pentru a trage foloase necuvenite” pentru că nu aveau niciun cuvânt de spus în această chestiune făcând referire la cererile USR în acest sens.
El a mai spus că a auzit politicieni de la Iași, președintele CJ Iași, care propuneau spital de campanie în lanul de porumb la intrare în Iași pentru pacienții non-Covid care veneau de la Suceava.
„Carantina nu a fost impusă de cineva și pentru cineva pentru că s-a vrut să se dea carantină.(…)Când se va îndepărta pericolul această carantină se va ridica”, a spus Plăcintă.
„Toată lumea vrea ridicarea carantinei. Este ceva normal. Noi avem drepturile democratice individuale suspendate. În Suceava mai ales”, a spus consilierul județean liberal.
El a amintit că a fost conectat la situația medicală și că știe ceea înseamnă infecția cu noul coronavirus și se întreabă dacă nu ar fi periculos de ridicat doar administrativ carantina mai devreme decât trebuie și să se reia situația.
„Pe analize, și noi, oamenii politici, și autorități și decidenți, trebuie să aducem argumente, cu număr de internări, cu număr de infectări zilnice cu număr de persoane vindecate. Trebuie să scoatem în față lucrurile bune”, a spus Plăcintă.
El a felicitat sucevenii care au respectat perioada de carantină și s-au respectat restricțiile și de Paști și de 1 Mai.
„Trebuie să le dăm un orizont de așteptare”, a adăugat consilierul județean liberal.
Plăcintă a arătat că atât timp cât sunt zilnic între 20 și 30 de noi cazuri comunitare transmiterea locală este încă de actualitate.
„Numărul de cazuri este în scădere, iar numărul de vindecări este în creștere. Este o rază de speranță”, a spus Plăcintă.
Pe de altă parte, consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a spus că nu există cadrul legal pentru menținerea Sucevei în carantină după 15 mai.
„Este nevoie de o lege care să treacă în Parlament și îmi vine greu să cred va trece o lege în acest sens în Parlament”, a spus Cușnir.
El a subliniat că nu există niciun indicator care să justifice rămânerea Sucevei în carantină respectiv numărul de îmbolnăviri, de decese, numărul de internări versus numărul de externări.
„Suceava are probabil una din cele mai mari capacități de testare din România”, a spus Cușnir care a reamintit că linia de testare pusă la dispoziție de USV este una care dă rezultate foarte bune.
„Nu ar trebui să se vorbească de Suceava ca despre o rușine, ci să se vorbească de linia de testare făcută de Universitatea Suceava. Să se vorbească despre proiectul major făcut tot de Universitate de secvențiere a genomului SARS-CoV-2. Astea ar trebui să se vorbească despre Suceava, nu doar apocalipsă și nenorociri”, a spus Cușnir.
Consilierul județean social-democrat a mai declarat că sunt indicatori folosiți în toată țara și de OMS și că Suceava nu îndeplinește indicatorii pentru a rămâne în carantină și nu există nici cadrul legal.
„Suceava este orașul cel mai bine pregătit din România ca să poată face față viitorilor bolnavi de Covid. Nu cred că Suceava va rămâne în carantină și dacă va rămâne e doar ca Suceava să fie pusă într-o lumină proastă pentru ca românii să uite de ce s-a întâmplat la Gerota, ce s-a întâmplat la Arad, să uite de senatorul PNL care a blocat Parlamentul și Guvernul României”, a mai declarat Cușnir.
El consideră că „toată mascarada de la Suceava este făcută doar pentru a distrage atenția”.
Intră acum și în grupul de