Intră acum și în grupul de
Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi a anunțat, vineri, redeschiderea hotelului de lux Mandachi Hotel de la intrarea în municipiul Suceava, precizând că au fost luate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.
El a spus că și în restaurant au fost luate măsuri de protecție și că investește minim 50.000 de euro într-o terasă realizată cu respectarea măsurilor din această perioadă și care va avea 100 de locuri, dar și grill.
„Trebuie să dăm drumul la treabă. Nu avem cum să stăm. Altfel, se duce afacerea în cap”, a spus Mandachi.
El a arătat că în ultimele trei luni a pierdut circa un milion de dolari și că acum nu are de ales și trebuie să facă investițiile necesare pentru ca afacerea să fie redeschisă pentru că altfel intră în colaps.
„Tot ceea ce am muncit anul trecut trebuie să completăm anul acesta”, a spus antreprenorul sucevean menționând că profitul obținut anul trecut a fost reinvestit, iar costurile sunt mari pentru că oferă calitate.
„Calitatea costă. Ca să oferit un serviciu premium trebuie să investești bani”, a spus Mandachi.
El a spus că vrea ca hotelul său să fie cel mai luxos din Suceava și crede că este și singurul hotel din Suceava își merită stelele.
„E un hotel de cinci stele și totul a fost făcut prin muncă foarte multă și nu vreau să las afacerea să se ducă la vale”, a spus antreprenorul sucevean.
El a menționat că toate cele 90 de camere ale hotelului sunt la fel și că în fiecare cameră au fost luate măsuri de prevenție, s-a scos minibarul și s-au scos cărțile care erau în mini-bibliotecile din camere pentru a se evita o eventuală contaminare.
Ștefan Mandachi a spus că are și o rezervare de cameră ceea ce este bine, dar cu totul insuficient.
„Din punct de vedere simbolic e bine că avem o rezervare. Așteptăm 180 de clienți.Hotelul are 67 de angajați și pentru a se acoperi costurile trebuie ca minim jumătate din hotel să fie ocupat”, a explicat antreprenorul.
El a precizat că la hotel costurile au crescut cu 20 la sută pentru că sunt luate măsuri suplimentare de dezinfecție, dar prețurile scad cu 20 la sută. trebuie să dăm prețurile în jos.
În perioada stării de urgență hotelul a fost pus gratuit la dispoziția personalului medical, dar și al angajaților ISU Sucava și Poliției Suceava, a spus Mandachi care a declarat că a solicitat Primăriei Suceava să confirme că nu a primit niciun leu pentru serviciile prestate în condițiile în care în online se făceau speculații privind sumele de bani pe care le-ar fi încasat.
El a estimat la circa 250.000 de lei cheltuielile pe care le-ar fi avut municipalitatea suceveană dacă hotelul nu era pus gratuit la dispoziție.
Mandachi a menționat că au fost și mulți voluntari care au ajutat în această perioadă și că efortul acestora nu a fost contabilizat.
De asemenea, nu s-au contabilizat nici cele 1100 de meniuri care se duceau zilnic la spitalele din Suceava, Fălticeni sau Rădăuți.
După această perioadă, Ștefan Mandachi regretă că a ridicat acest hotel de lux în Suceava pentru că nu faci o afacere profitabilă în turism într-o zonă uitată în propria țară.
„Îmi pare foarte rău că am făcut acest hotel. Aceasta este o afacere care se amortizează în 20 de ani dacă îți faci treaba. S-ar putea amortiza și mai repede, dar într-o zonă în care avem turism intensiv, într-o zonă conectată cu infrastructură și într-o zonă care nu-i uitată în propria țară”, a spus Ștefan Mandachi.
El a arătat că antreprenorial, locul în care el a ridicat acest hotel a fost nepotrivit pentru că, cu aceeași bani, făcea același hotel la București, la Cluj, la Brașov sau la Iași.
„Cred că am făcut o greșeală din punct de vedere antreprenorial”, a spus Mandachi, dar a arătat că în 2016, când a luat decizia a anticipat că Suceava va fi integrată într-un circuit intensiv de turism.
„M-am bazat pe buna credință a celor care s-au dovedit a fi niște nesimțiți, în speță cei care au guvernat România și au dus nesimțirea la apogeu. Nu au conectat Suceava. Suceava este aruncată pe harta României, ca Botoșani, ca Piatra Neamț”, a spus Mandachi care a recunoscut că Suceava se află într-o zonă foarte bună pentru turism, dar este izolată pentru că nu este conectată.
Antreprenorul sucevean și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care actualul guvern a înțeles să sprijine industria HORECA și a explicat că premierul Ludovic Orban este în eroare când spune că această industrie nu contribuie mult la Produsul Intern Brut.
„E o absurditate că HORECA nu aduce prea multe fonduri la PIB pentru că e o industrie care e conectată cu foarte multe alte industrii”, a spus Mandachi.
El a subliniat că în această industrie sunt peste 400.000 de angajați și că numeroase familii depind de dezvoltarea industriei ospitalității.
Intră acum și în grupul de