Piese de tezaur, in valoare de 1,4 milioane de euro, expuse la Muzeul de Istorie din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste 200 de piese din aur şi argint, reprezentative pentru arta dacică, sunt expuse la Suceava, în cadrul expoziţiei „Comorile dacilor”, în perioada 15 – 25 octombrie a.c. Sucevenii au astfel prilejul să admire, la Muzeul de Istorie, exponate celebre cum ar fi: brăţări din aur şi argint, monede dacice din aur şi argint, fibule, medalioane, cercei, vase, valoarea totală a expoziţiei ridicându-se la 1,4 milioane de euro.

Expoziţia „Comorile dacilor” a fost vernisată joi, începând cu ora 12:00, în prezenţa directorului CMB, Emil Ursu, vicepreşedintelui CJ Suceava, Vasile Ilie, şi a directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Emil Ursu a subliniat, în deschidere, că aceasta este a treia expoziţie cu piese de tezaur pe care o organizează anul acesta Muzeul de Istorie Suceava. El a precizat că fără colaboratori, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ din Piatra Neamţ, această expoziţie nu ar fi putut avea loc.

la rândul său, Vasile Ilie a declarat că expoziţia „ne oferă posibilitatea de a vedea comorile dacilor”, făcând trimitere şi la zona Bucovinei, această zonă a ţării fiind o adevărată comoară a României.

Piesele centrale ale expoziţiei sunt patru brăţări dacice confecţionate din aur. Până nu foarte demult, brăţările dacice erau cunoscute ca fiind realizate doar din argint. Apariţia recentă pe piaţa antichităţilor a unor brăţări de aur identice ca realizare şi decor cu brăţările dacice din argint, cu extremităţile lăţite şi cu vârfurile stilizate în capete de şarpe, a dovedit măiestria meşterilor daci în prelucrarea ambelor metale.

Materialul preţios cântăreşte cca. 20 kg. şi o parte importantă din piese au fost recuperate de la braconieri. Şi de această dată transportul a fost asigurat de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, tot ei asigurând şi securitatea pieselor de tezaur expuse la Muzeul de Istorie din Suceava.


Intră acum și în grupul de