Intră acum și în grupul de
La ce se gândesc toţi copiii în fiecare an în ziua de 5 decembrie? Pe cine aşteaptă nerăbdători cei mici şi cei mari deopotrivă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu ghetuţele lustruite şi sufletele deschise? Aţi ghicit! Este vorba de Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi “moşi” ai românilor.
Legenda spune că Sfântul Nicolae, sărbătorit în data de 6 decembrie, a fost educat de mic într-un spirit profund creştin şi toată viaţa şi-a dedicat-o îngrijirii celor necăjiţi, făcând daruri şi donaţii. Sfântul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al judecătorilor, comercianţilor, săracilor, bucătarilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi în special al copiilor. Se spune că în ajunul sărbătoririi lui, pe furis, fara sa isi arate fata, acesta lasă daruri în ghetuţele copiilor cuminţi şi persoanelor bune, dar îi pedepseşte pe oamenii răi şi pe copiii neascultători, aceştia din urmă fiind “cadorisiţi” cu o nuieluşă.
Umblă vorba că în seara de Moş Nicolae începe iarna, pentru că moşul îşi scutură barba albă şi lungă. De asemenea, de ziua lui, se fac vrăji, farmece şi preziceri despre cum va fi vremea în anul următor.
Bineînţeles, la fel ca tuturor românilor, seara de Moş Nicolae le trezeşte şi sucevenilor trăiri care de care mai frumoase şi dorinţa de a le face daruri celor dragi. Cu mic cu mare, în ciuda crizei financiare care a afectat şi afectează din ce în ce mai tare buzunarele sucevene, aceştia iau cu asalt magazinele în căutarea cadourilor potrivite pentru copii, prieteni şi familie.
De obicei, alegerea cadourilor debutează cu punerea în coşul de cumpărături a câtorva fructe, în special portocale, şi dulciuri, acestea fiind alegerile cele mai întâlnite şi, de ce nu, potrivite pentru fiecare buzunar, fie el şi “crizat”.
Nici cei care au buzunarele mai pline nu uită de fructe şi dulciuri, dăruindu-le celor dragi, pe lângă un cadou mai costisitor, şi tradiţionalele “merinde”.
Iar bucuria nu constă în preţul cadoului, ci în frumuseţea gestului. Cu siguranţă nici unul dintre noi nu a uitat bucuria din dimineaţa sărbătorii Sfântului Nicolae, când în zorii zilei alergam spre ghetuţele lustruite şi le găseam pline cu bunătăţi.
Este bine ştiut faptul că cei mici se bucură cel mai mult atunci când este vorba de daruri şi mici atenţii. Această sărbătoare le este dedicată, în primul rând lor. Moş Nicolae trebuie să ajungă în această seară la fiecare copil nerăbdător, cum trebuie să ajungă la fiecare dintre noi care, mânaţi de nostalgia copilăriei, îl aşteptăm, dacă nu cu ghetuţele, cu sufletele pregătite.
Aşa că, pentru cei care încă nu “şi-au făcut papucii”, grăbiţi-vă că nu mai este timp! Vine Moşul! Moş Nicolae!
Intră acum și în grupul de