Intră acum și în grupul de
“Târgul Mărţişorului” a reunit la parterul Iulius Mall Suceava 20 de meşteri populari din Bucovina, care expun, spre vânzare, sute de podoabe confecţionate manual, vestitoare ale primăverii. Aşadar, sucevenii pot să aleagă, pentru a le purta sau a le dărui în săptămâna 1 – 8 martie, între mărţişoare confecţionate din ceramică, sticlă, piele, mărţişoare cusute, confecţionate din materiale ecologice şi tradiţionalele şnururi împletite cu alb şi roşu.
Preţurile practicate de meşteri sunt modice, astfel încât fiecare trecător îşi permite să achiziţioneze măcar unul dintre minunatele creaţii meşteşugăreşti, care simbolizează primăvara, revenirea la viaţă a naturii şi celebrează Mărţişorul. Preţul unui mărţişor porneşte de la 2 lei şi ajunge până la 5 lei. Obiectele decorative şi celelalte exponate implică costuri mai mari, în funcţie de materialele din care sunt confecţionate, durata şi dificultatea manufacturării.
“Târgul Mărţişorului”, aflat la prima ediţie, a debutat vineri, iar sucevenii care vor să achiziţioneze podoabele create de artizanii bucovineni pot face asta până în data de 1 martie.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Meşterilor Populari din Bucovina, în colaborare cu Centrul de Creaţie şi Iulius Mall Suceava şi vrea să ofere sucevenilor o alternativă la produsele comerciale create în serie, târgul prezentând obiecte unicat, create manual.
Florin Cramariuc, meşter popular şi preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina a declarat pentru www.newsbucovina.ro că asociaţia pe care o conduce încearcă o revigorare a meşteşugului manual pentru că, din păcate, s-a pierdut din simbolistica acestor creaţii populare. Tot el ne-a spus că Asociaţia Meşterilor Populari are în vedere organizarea unor activităţi de promovare a meştesugurilor populare, dar acest demers nu este posibil fără susţinerea autorităţilor locale.
“O naţiune care nu-şi respectă tradiţiile şi obiceiurile, nu există”, a adăugat Florin Cramariuc, parafrazându-l pe Nicolae Iorga, menţionând că edilii Sucevei întârzie în a-i ajuta pe meşteşugari în promovarea importanţei şi frumuseţii acestui gen de arta pe care mesterii o practică cu sfinţenie, contribuind astfel la conservarea autenticităţii şi tradiţiilor frumoasei Bucovine.
Intră acum și în grupul de