Intră acum și în grupul de
Muzeul “Ion Irimescu” din Fălticeni care conţine cea mai mare colecţie de autor din ţară va fi reabilitat cu 1,4 milioane de euro, printr-un proiect finanţat prin Programul Operatioanl Regional. Contractul a fost semnat, sâmbătă, de primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Sorin Munteanu, de faţă fiind şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ghe. FLutur.
Contractul de finanţare a fost semnat chiar pe o măsuţă din cadrul apartamentului amenajat într-o clădire a muzeului unde maestrul Ion Irimescu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi unde sunt înscrise, pe o foaie de hârtie păstrată cu sfinţenie, cele două dorinţe ale artistului: prima, de asigurare de fonduri pentru acest muzeu şi a doua, de ridicare a muzeului la rangul de Centru Naţional Cultural.
Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat cu acest prilej, că odată cu semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea muzeului, prima dorinţă a maestrului Ion Irimescu este împlinită. El a mai spus că lucrările de modernizare vor dura 18 luni şi au ca scop reintroducerea în circuitul turistic cultural a celei mai mari colecţii de autor din România.
Primarul a mai arătat că a dorit ca acest contract să fie semnat în data de 27 februarie, ziua de naştere a lui Ion Irimescu, născut în 1903.
Muzeul “Ion Irimescu” este amenajat în clădirea fostei prefecturi a regiunii Baia şi este închis din 2006, iar doar câteva exponate din cele peste 500 pot fi văzute într-o încăpere ce este deschisă pentru vizitare.
Vasile Tofan a mai anunţat că au început şi lucrările de restaurare a picturii bisericii „Sfinţii Voievozi” din Oprişeni, pictură realizată tot de Ion Irimescu.
El a mai spus că municipalitatea din Fălticeni urmează să reabiliteze Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Casa Lovineştilor, Casa Mihail Sadovenu şi să reînfiinţeze Muzeul Ciurea, înfiinţat în 1914 unde funcţionează în prezent Biblioteca municipală.
Totodată, Tofan a declarat că aleea pietonală din centrul municipiului va deveni Aleea oamenilor de seamă şi că vor fi amplasate câte un bust al personalităţilor din Fălticeni, primul dintre acestea fiind al actorului Grigore Vasiliu Birlic. Mai mult, Casa Culturii din oraş urmează să fie modernizată şi va purta numele lui Grigore Vasiliu Birlic.
Secretarul de stat în MDRT, Sorin Munteanu, a declarat la rândul său că încearcă o emoţie deosebită că semnează, pe masa maestrului Ion Irimescu, acest contract de finanţare a reabilitării muzeului şi a arătat că tot cu fonduri europene va trebui să fie promovat acest muzeu.
Prezent la această acţiune, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că a stat cu maestrul Ion Irimescu la masa pe care fost semnat contractul de finanţare, subliniind că de ziua „Patriarhului artei româneşti” s-a semnat „un proiect-dorinţă”.
Maestrul Ion Irimescu a murit în noaptea de 27 spre 28 octombrie, la vârsta de 102 ani, una din ultimele sale dorinţe fiind repararea muzeului în care se află lucrările sale pe care le-a donat municipalităţii din Fălticeni. Ion Irimescu s-a născut în 1903 la Preoteşti, în judeţul Suceava. Clasele primare şi liceul le-a urmat la Fălticeni. În 1924 s-a înscris la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea, sculptorul care i-a devenit model.
Intră acum și în grupul de