Intră acum și în grupul de
- Arhitectul Benianim Atodiresei: Dimensiunea proiectului, investițiile, implicațiile financiare și implicațiile de viață sunt foarte mari încât să nu-ți permiți să nu faci un concurs de soluție
- Președintele PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir: Poate e momentul să spunem cu toții: Suceava, trezește-te! Nu ne mai permitem încă o greșeală urbanistică, acest tip de urbanism de junglă
- Președintele Uniunii pentru Bucovina, Alin Opincaru: Amenajarea acestui parc cu specialiști și cu concursul tuturor oamenilor din Suceava care își doresc ceva durabil și sustenabil, avem șansa acum să facem ceva ca lumea
- Consilierul local USR Dan Nichiforel susține ca amenajarea Parcului Șipote să se facă după un concurs de soluții
Prima dezbatere publică privind amenajarea Parcului Șipote a fost organizată, miercuri seara, la News Bucovina, cu prezența arhitectului specialist în urbanism Beniamin Atodiresei, a liderului opoziției din Consiliul Local Suceava, Dan Ioan Cușnir și a liderului Partidului Uniunea pentru Bucovina, Alin Opincaru.
Prin mesaje, a intervenit și consilerul local USR Dan Nichiforel, dar și alți suceveni.
Arhitectul Benianim Atodiresei: Dimensiunea proiectului, investițiile, implicațiile financiare și implicațiile de viață sunt foarte mari încât să nu-ți permiți să nu faci un concurs de soluție
Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei a remarcat încă de la începutul discuției că actuala consultarea publică lansată de administrația locală suceveană prinvind amenajarea Parcului Șipote este făcută doar să fie.
„Ne-am fi așteptat ca administrația publică să demareze niște dezbateri în urma cărora să poți creiona o temă de proiectare care devine suportul unui concurs de soluție.Nu poți fără un concurs de soluție. Degeaba vom dezbate și vom analiza tot felul de propuneri punctuale fără finalitatea unui concurs de soluție. Dimensiunea proiectului, investițiile, implicațiile financiare și implicațiile de viață sunt foarte mari încât să nu-ți permiți să nu faci un concurs de soluție. Nu poți mima consultări publice făcând doar concurență între un viceprimar și altul”, a spus Atodiresei.
Arhitectul sucevean a subliniat că sunt chestiuni ce țin de viața urbei, de cotidian, de calitatea vieții, de calitatea spațiului urban și, până la urmă, de calitatea administrației.
„O calitate a administrației nu este să caute breșe în societate, ci să fie foarte transparentă și la obiect: acesta este proiectul, ca să-l putem implementa avem nevoie de următoarea structură. Acest concurs de soluții îți dă posibilitatea să te pliezi pe soluția cea mai sigură cu intervențile cele mai mici asupra cadrului natural”, a spus Atodiresei.
El a menționat că un concurs de soluții protejează administrația.
„Este o garanție că ceea ce pui în aplicare cu bani foarte mulți este bun și pentru natură și pentru suceveni. Prin acest concurs de soluții creezi cadrul unei dezbateri între profesioniști și locuitori”, a mai spus Beniamin Atodiresei.
Președintele PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir: Poate e momentul să spunem cu toții: Suceava, trezește-te! Nu ne mai permitem încă o greșeală urbanistică, acest tip de urbanism de junglă
La rândul său, liderul Dan Ioan Cușnir a spus că un exemplu de bune practici poate fi preluat de la Cluj Napoca, oraș în care s-a modernizat cursul râului Șomeș printr-un concurs de proiecte internațional „Să regândim Someșul”
„Practic, același lucru trebuie să-l facem și noi la Suceava, să regândim Parcul Șipote”, a spus Cușnir.
El a mai declaract că la Cluj Napoca s-a lansat un nou concurs de proiecte pentru Parcul Cluj-Est, de 45 de hectare, o suprafață comparabilă cu Parcul Șipote.
El a prezentat avantajele ale concursului de proiecte și nu vede de ce la Suceava se va merge pe tipul păgubos de administrare.
„Actuala administrație se încăpățânează să nu evolueze deloc. Vor să lucreze cu aceleași instrumente cu care se lucra în urmă cu 20 de ani”, a spus Cușnir.
El consideră că este momentul ca actuala administrație locală suceveană să înțeleagă că nu deține adevărul suprem și că este nevoie de specialiști pentru un asemenea proiect.
„Dacă dăm timpul înapoi, vedem că mai toate proiectele generate de actuala administrație sunt eșecuri. Esplanada Casei de Cultură din punct de vedere arhitectural este un eșec. Parcul de Agrement Tătărași este un eșec. Uitați-vă cum arată terenurile de sport de acolo, uitați-vă cum este folosită zona și cum este pusă în valoare zona din jurul Parcului de Agrement Tătărași. Zona de Agrement din albia râului Suceava pare a fi un mare eșec. Eu nu cred că există undeva în lumea civilizată piste de biciclete și piste de alergat în unghi. Unde le-or fi găsit, de unde le-or fi copiat, este o mare enigmă pentru toată lumea”, a spus Cușnir.
El a subliniat că Suceava și sucevenii nu-și mai permite un eșec și în cazul Parcului Șipote.
„Poate e momentul să spunem cu toții: Suceava, trezește-te! Nu ne mai permitem încă o greșeală urbanistică, acest tip de urbanism de junglă. Trebuie, cu toții, să-i obligăm să facă un concurs de proiecte”, a spus Dan Ioan Cușnir.
Președintele Uniunii pentru Bucovina, Alin Opincaru: Amenajarea acestui parc cu specialiști și cu concursul tuturor oamenilor din Suceava care își doresc ceva durabil și sustenabil, avem șansa acum să facem ceva ca lumea
Președintele Uniunii pentru Bucovina, Alin Opincaru, a declarat în cadrul discuției că s-a consultat cu mai mulți specialiști suceveni în arhitectură, peisagistică și silvicultură legat de acest proiect.
„Proiectul prezentat de Primăria Suceava este unul prost. Este un proiect care a fost prezentat în campania electorală și a fost strict pentru campania electorală. Actualul proiect este făcut de un grup de arhitecți din generația 89, fără prea multă experiență, care au făcut proiectul repede la solicitarea unei firme de consultanță care s-a ocupat de proiect”, a spus Opincaru.
El a precizat că proiectul prezentat de Primăria Suceava nu are legătură cu un peisagist sau cu un om de specialitate.
Potrivit lui Opincaru, Parcul Șipote a fost înființat în anii 70 ca să fixeze terenul.
„Avea la momentul respectiv patru zone de vegetație cuprinzând toate zonele de relief, respectiv munte, deal, câmpie și luncă, lucruri care nu se cunosc de suceveni în momentul acesta”, a spus Opincaru care a menționat că în Parcul Șipote este până și arbore de Ginko-biloba.
„Nu există în acest proiect niciun fel de studiu și niciun fel de referire la vegetația actuală. Pur și simplu se defrișează la grămadă partea de platou în dreapta și stânga. Se pavează, se fac alei. E totul făcut pe genunchi”, a explicat Opincaru.
Liderul Uniunii pentru Bucovina consideră că sucevenii, cu Parcul Șipote, au marea șansă beneficieze de reabilitarea unei zone a municipiului Suceava care să compenseze faptul că în perioada comunistă a fost distrus centrul vechi al orașului.
„Cu acest Parc Șipote, cu Cetatea de Scaun, cu centrul Sucevei, cu Curtea Domnească, avem șansa, nesperată poate să readucem puțin din istoria orașului Suceava. Amenajarea acestui parc cu specialiști și cu concursul tuturor oamenilor din Suceava care își doresc ceva durabil și sustenabil, avem șansa acum să facem ceva ca lumea”, a spus Alin Opincaru.
Pe perioada discuțiilor au intervenit cu propuneri, prin mesaje, mai multe persoane, iar consilierul local USR Dan Nichiforel a subliniat că el susține varianta unui concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Șipote.
Intră acum și în grupul de