Intră acum și în grupul de
Activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar a declarat, vineri, la Analiza de Seară de la News Bucovina că aplicația de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2 este bună pentru că vine cu măsuri suplimentare pentru identificarea unor transporturi multiple de material lemnos, dar subliniază că nu aplicația oprește furtul, ci oamenii corecți și onești din instituțiile statului.
El a prezentat în emisiune cum a depistat, joi, un transport de cherestea ilegal, fiind vorba de un camion care obținuse codul silvic în SUMAL în data de 26 mai, dar pe care l-a văzut în trafic în 27 mai, la circa 7 kilometri de locul din care a plecat, ceea ce i-a ridicat suspiciuni și a semnalat situația prin 112 fiind redirecționat la operatorul de la Ministerul Mediului care însă i-a spus că pentru respectivul transport există aviz de însoțire.
„Eu mă certam cu operatorul de la Ministerul Mediului. El încerca să mă convingă pe mine că transportul este legal, iar în timpul acela șoferul a reușit să parcheze de două ori, să de drumul la tahograf, să plece din cabină, iar acela încerca să mă convingă că avizul este în regulă”, a spus Boșutar.
El a arătat că „avizul este în regulă dar tir-ul e acum confiscat”.
Activistul de mediu a explicat că în 27 mai am văzut tir-ul în trafic.
„Din obișnuință, cum îl văd îl și verific. Avem un aviz din 26. 05”, a spus Boșutar menționând că suspiciunea a fost legată de faptul că transportul era făcut a doua zi după emiterea avizului în condițiile în care reglementarea legală prevede că la momentul începerii transportului de materiale lemnoase emitentul avizului de însoțire este obligat să introducă în aplicația SUMAL informațiile.
„Deci în momentul plecării dă drumul la cod. Nu poate spune că a dat drumul la cod alaltăieri și pleacă poimâine”, a arătat Boșutar.
El a spus că dacă este văzut în trafic a doua zi este clar că e vorba de transport multiplu.
„Am spus că metoda principală de furt pentru lemn este transportul multiplu, adică faci mai multe transporturi cu același aviz. Pentru a face dovada transportului multiplu, aveam nevoie de dovada primului transport, deci de fotografie. Fotografia este esențială pentru a dovedi transportul multiplu”, a explicat activistul de mediu.
Tiberiu Boșutar demonstrează cum se poate “fura” cu Sumal 2.0Tiberiu Boșutar demonstrează cum se poate “fura” cu Sumal 2.0 – Analiza de Seară de la Trei Movile
Publicată de NewsBucovina.ro pe Vineri, 28 mai 2021
El a subliniat că SUMAL 2 este foarte bun.
„Încerc să spun doar că Minsterul Mediului încearcă să ne păcălească și să spună că avem SUMAL 2 și nu se mai fură. Putem avea și SUMAL 10”, a adăugat Boșutar care a menționat că SUMAL 2 are posibilități suplimentare de verificare pentru că se face fotografie la încărcătură.
„Eu nu trebuie să văd cum arată tir-ul, ci cum arată încărcătura. Când am văzut că nu bat pozele am fost convins că e transport multiplu”, a menționat activistul de mediu.
El și-a exprimat însă nemulțumirea de modul în care acționează organele statului, precizând că a durat două ore și 40 de minute până când a fost băgat transportul la OS Mălini pentru verificări.
„Cheresteaua a fost confiscată la OS Mălini, iar tir-ul confiscat și sigilat”, a arătat activistul de mediu.
El spune că în continuare este nevoie ca angajații instituțiilor statului să aplice legislația folosindu-se de pârghiile pe care le au pentru că o aplicație în sine nu poate limita furtul de material lemnos.
„Ministerul încearcă să ne păcălească. Ministerul încearcă să păcălească toată Uniunea Europeană și spun că am făcut SUMAL 2 și nu se mai fură. Nu vă mai bateți joc de inteligența noastră! Nu aplicația oprește furtul. Reprezentanții instituțiilor, oamenii corecți, onești, opresc furtul, dar nu ai cu cine lucra”, a mai spus Tiberiu Boșutar.
Intră acum și în grupul de