Intră acum și în grupul de
Într-un context economic incert și impredictibil din toate punctele de vedere, consultantul fiscal sucevean ec. Luminița Chihai a apreciat, miercuri, la Exclusiv la Miezul Zilei de la News Bucovina că județul Suceava are multe lipsuri și că ar trebuie identificate cele mai rapide și sigure soluții astfel încât să putem vorbi de o zonă dezvoltată și atractivă pentru investitori, dar și pentru turiști.
În ceea ce privește atragerea de investitori în zonă ea se declară în continuare sceptică.
”Suntem departe de orice legătură cu Occidentul. Ce investitori am putea aduce noi? Avem o universitate, dar nu avem un parc industrial și județele vecine deja au. Lumea nu așteaptă neapărat scutiri de impozite și taxe, ci poate o bucată de teren pe care să i-o pui la dispoziție, poate să îi aduci apa, gazul și curentul aproape, să fie sprijiniți de autorități și nu se blocheze mereu în birocrație”, a declarat consultantul fiscal, Luminița Chihai.
Nu doar problema investitorilor străini și cum îi atragem în Bucovina, ar trebui să dea de gândit autorităților, ci și lipsa forței de muncă.
”O altă problemă importantă la noi în zona este și lipsa resursei umane pentru locurile de muncă oferite în acest moment. Să nu uităm că avem o universitate care crește foarte frumos în toate topurile. Dacă am avea ce să le oferim acestor tineri, comparativ cu ceea ce este în străinătate sau poate nu neapărat cu ce este acolo, ci poate chiar cu ceea ce regăsim în Cluj, de exemplu, ar fi altceva”, a spus Luminița Chihai.
Totodată, aceasta este de părere că, nu doar universitatea trebuie să formeze forța de muncă, ci și liceele profesionale.
”Să nu uităm că avem nevoie și de meseriași în județul Suceava, pe care în momentul acesta nu îi avem. Avem învățământ dual, dar din păcate nu funcționează deloc. Pentru angajatori au fost niște condiții dure și încet, încet, aceștia s-au retras din proiecte. Poate ar trebui găsită o altă soluție, poate ar trebui ca școlile profesionale să fie mult mai bine puse la punct. Știm foarte bine că există ca măsuri de sprijin pentru angajatori, acele subvenții pentru angajare de tineri absolvenți, dar din nou, ele există doar pe hârtie, pentru că nu există fonduri”, a declarat Luminița Chihai.
Nici din perspectiva turismului, un motor economic principal, județul Suceava, nu stă foarte bine pentru că gradul de ocupare nu este mare pentru sejururi mai lungi, ci doar pentru weekenduri.
„Ar trebui conturată o strategie turistică mult mai clară și o așezare la masa dialogului. Să găsim soluții astfel încât să oferim turistului un sejur complet. Dacă ai venit la o cabană în Bucovina, în afara să vizitezi mânăstirile și să mănânci foarte bine, cam ce ai mai putea face? Lipește promovarea și conlucrarea, doar așa am putea aduce turiști cu o bună promovare”, a transmis Luminița Chihai.
Intră acum și în grupul de