Intră acum și în grupul de
Luna august este consacrată la Suceava ca fiind ”Luna Diasporei”, iar instituțiile județene încearcă să găsească soluții la o problemă tot mai gravă, și anume, numărul tot mai mare de copii rămași acasă în urma plecării unuia sau ambilor părinți în străinătate pentru perioade lungi de timp.
Nadia Crețuleac, Directorul Executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor Suceava, a transmis la Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina, că efectele migrării sunt, pe de o parte negative, dar și pozitive, iar toate aceste lucruri trebuie analizate din mai multe perspective.
”Avem și efecte negative și efecte pozitive ale plecării în diaspora și trebuie să le analizăm din mai multe perspective. Contează foarte mult dacă este plecat doar un părinte sau sunt plecați ambii părinți, contează foarte mult dacă copilul este de vârstă mai mică și rămâne în îngrijirea bunicilor, care de obicei fac față situației respective cât sunt mici, dar întâmpină probleme atunci când începe partea școlară, în special în adolescență. Totodată, contează foarte mult și modalitatea în care reușesc părinții, în toată această perioadă, să mențină legătura cu copiii, modalitatea în care li se explică motivul pentru care se despart pentru acea perioadă, inițierea de discuții și interesul pe perioada plecării asupra stării de bine a copiilor. Așadar, sunt foarte multe lucruri, care pot face ca mulți dintre copii să nu fie afectați de plecarea părinților și să fie creat acel echilibru necesar ca ei să se dezvoltate armonios în continuare”, a declarat Nadia Crețuleac.
Asistenții sociali joacă alături de primării un rol vital în rezolvarea acestei probleme, deoarece aceștia cunosc cel mai bine specificul comunităților în care își desfășoară activitate.
”Noi trebuie să transmitem toate aceste lucruri prin intermediul primăriilor. Pentru noi, ca și instituție, parteneriatul cu aceste primării este primordial pentru a ne face datoria. Asistența socială de la nivelul comunității are un rol important în a-i cunoaște în primul rând, în a identifica situația și în a transmite ceea ce trebuie să cunoască acești părinți. Noi nu facem aceste întâlniri doar pentru a bifa un eveniment, noi chiar vrem să transmitem ceva, să îi convingem care este datoria acestor părinți”, a transmis Directorul Executiv al D.G.A.S.P.C. Suceava
În tot acest efort comun, în județul Suceava există și trei echipe mobile de intervenție în aceste situații formate din specialiști.
”Așa cum bine știți, la nivelul județului Suceava sunt trei echipe mobile care au ca și rol intervenția în cazul copiilor pentru care ne sunt semnalate probleme, copii, care unii sunt fără reprezentare legală sau cu reprezentare legală, dar cu părinții plecați în străinătate. Aceste trei echipe mobile se află la Gura Humorului, Siret și Fălticeni și sunt formate din specialiști și au în componență: asistenți sociali, psihologi și kinetoterapeuți. Tot în cadrul acestor echipe luăm în evidență și copii cu dizabilități care rămân în comunitate și care au nevoie de sprijinul nostru, chiar dacă nu provin din familii care sunt plecate la muncă în străinătate”, a precizat Nadia Crețuleac.
În momentul acesta, județul Suceava are un număr de 7200 de copiii cu părinți plecați în străinătate.
”Eu vreau să punctez și că au început tot mai mult să se producă aceste reîntregiri de familii, pentru că dacă analizăm datele din 2016-2017, atunci numărul copiilor lăsați singuri depășea 9000, acum avem 7200 de copii”, a declarat directorul executiv al D.G.A.S.P.C Suceava.
”Trebuie să aveți în vedere că familia și menținerea legăturilor de familie sunt cele mai importante. Orice decizie luați, luați-o astfel încât să vă gândiți la partea emoțională a copiilor. Nu uitați că, aveți în noi un sprijin, dacă există vreun moment în care, chiar dacă sunteți departe, vă doriți intervenția colegilor noștri, să vă sprijine, să vă dea un sfat, nu ezitați să ne contactați”, a transmis Nadia Crețuleac, Directorul Executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor Suceava, ca mesaj de final.
Intră acum și în grupul de