Intră acum și în grupul de
Cetăţenii României sunt invitaţi să facă curat în ţară, într-o singură zi, în data de 25 septembrie. După ce ani întregi, românii au fost nepăsători cu privire la locurile unde au aruncat deşeurile, ţara a ajuns plină de gunoaie, depozitate în arealele naturale, care altădată erau curate şi atrăgătoare, iar acum sunt acoperite de deşeuri.
“Let’s Do It Romania!” este îndemnul pe care îl transmite echipa care a pus bazele unui proiect inedit, menit să scoată ţara de sub gunoaie. Proiectul a fost lansat vineri şi la Suceava şi a adunat într-una din sălile Palatului Administrativ al Sucevei o mulţime de persoane dornice să se alăture echipei de proiect, ca voluntari sau parteneri.
Printre participanţi s-a numărat şi Angela Zarojanu, subprefectul judeţului Suceava, care s-a arătat încântată de iniţiativă şi dornică să sprijine, cu tot ce poate, această acţiune.
“Let`s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.
Ziua de Curăţenie Naţională este 25 septembrie 2010, dată la care toţi cetăţenii sunt aşteptaţi să se implice. Poate fi stabilit un record: în acest moment, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).
Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene. În plus, proiectul îşi propune mobilizarea şi implicarea autorităţilor centrale pentru aplicarea de măsuri şi sancţiuni, precum şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu.
Pentru curăţarea deşeurilor, este necesară crearea hărţii deşeurilor, hartă ce va fi obţinută în cadrul etapei de cartare.
La nivelul judeţului Suceava, proiectul beneficiază de sprijinul autorităţilor locale: Instituţia Prefectului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Garda Naţională de Mediu Suceava.
Aşadar, în data de 25 septembrie, toţi sucevenii sunt aşteptaţi să se implice în curăţarea zonelor naturale ale judeţului, care în prezent, din cauza nepăsării şi inconştienţei locuitorilor şi turiştilor, sunt acoperite de un strat gros de gunoi.
Mesajul clar al acţiunii este acela că, dacă românii se implică, ţara noastră poate deveni curată într-o singură zi!
Intră acum și în grupul de