Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că a revenit în politica națională după ce patru ani a preferat să stea deoparte pentru a presa guvernanții să facă autostrăzile din Moldova.
„Eu m-am dus după A7. Mă duc după A 7 și nu glumesc. Iar PNRR are bani pentru A 7. Că-i are până la Pașcani asta e pentru că au avut unii grijă să nu termine studiile până spre Suceava-Siret.Diferența va fi pe fondurile structurale europene”, a spus Flutur.
El a arătat că dacă se dorește să se miște ceva pe zona Moldovei vor trebui făcute niște lucruri concrete cum sunt proiectele de autostradă.
„Au venit aceste fonduri, sunt proiecte. Un pic e întârziat pe anumite tronsoane, dar cel mai important lucru este să se înceapă să se lucreze anul viitor, să se asfalteze, să se calibreze autostrada A 7 care leagă Suceava de București”, a spus Flutur.
El a arătat că a doua prioritate e autostrada A8, care asigură legătura pe care Moldova trebuie să o aibă cu Ardealul.
„Și acolo, capetele de autostradă sunt în PNRR, dar doar capetele. E gândită prost finanțarea acolo. Trebuie să recunoaștem. Toți evită să taie muntele. Vom vedea. Eu cred că dacă tot am făcut niște pași spre București vom încerca să găsim niște soluții de finanțare și dacă vedem că nu-i încotro, oricum ne grăbim cu drumul rapid „Șoseaua Nordului” care leagă Suceava de Vatra Dornei și de Dej-Satu Mare unde eu sper să obțin repede finanțare pentru centura Humorului și după aceea celelalte două centuri. Luăm din aproape în aproape. E un traseu foarte greu”, a spus președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur – primul interviu dupa ce a câștigat alegerile in PNLGheorghe Flutur – primul interviu dupa ce a câștigat alegerile in PNL
Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 29 septembrie 2021
Flutur a arătat că este extrem de important pentru dezvoltarea Sucevei realizarea legăturilor rutiere rapide atât cu Occidentul cât și cu București.
„Eu vreau A 7, vreau și legătura cu Vestul. Sunt lucruri vitale pentru județul Suceava. Dacă nu facem aceste legături avem o problemă”, a declarat Gheorghe Flutur.
Președintele CJ Suceava a recunoscut că va fi o problemă cu forța de muncă pentru că foarte mulți sunt plecați să lucreze în străinătate pentru că au câștiguri mai bune.
Potrivit acestuia, soluția pentru dezvoltarea economică este infrastructura de autostrăzi pentru că viața oamenilor se va îmbunătăți dacă mediul de afaceri se va dezvolta și că va plăti mai bine angajații care acum sunt plecați în străinătate.
„Dacă ne uităm la alții, polonezii, ungurii, cehii, slovacii, au trecut prin etapa asta, dar au fost puțin mai atenți, mai pragmatici, și au rezolvat problema asta”, a mai spus Flutur.
El a mai spus că pleacă forța de muncă din țară pentru că e plătită mai bine în afară.
„De ce nu e plătită mai bine în țară? Pentru că economia încă nu permite. Lipsa autostrăzilor ne-a adus aici. Trebuie ca cei care guvernează și legiferează să găsească soluții inteligente. Că nu e suficient că aduci bani din PNRR”, a spus Flutur.
El a adăugat că trebuie pregătit și frontul de lucru pentru aceste investiții astfel încât firmele să aibă de unde procura materialele de construcții.
„Închiriați-le kilometri de albie ca să aibă balastru. Noi vrem A 7, dar fugim după toate firmele și le dăm amenzi și ne și lăudăm în presă, dar n-am închiriat, n-am concesionat kilometri de albie pentru ei. De unde aduc bitumul? Nu am văzut o preocupare pentru că noi importăm. Era la Sublacul de Barcău ultima rezervă pe care o aveam, dar nu mai facem nici asta.Aici trebuie preocupări ale guvernului ca să pregătim frontul acesta de lucru. Eu discut aceste chestiuni la guvern și, probabil, mai apăsat le voi discuta în perioada următoare”, a spus Flutur.
El a menționat că acesta va fi noul său rol, să aibă posibilitatea să-i tragă de mânecă pe guvernanți ca să se întâmple câte ceva.
Flutur a explicat că are obiective clare autostrăzile A 7, A 8 și Autostrada Nordului.
„Am niște obiective foarte clare. Eu sper să-i conving să deblocheze, să sloboadă niște bănuți fără să se teamă să descentralizeze puțin lucrurile și nu mi se pare corect ca noi cei din zona Moldovei să fim dezbinați. Faptul că pe Moldova eu am avut o susținere așa de mare, vreau să întorc această susținere să fim și noi o voce cum sunt ardelenii să ne negociem niște lucruri aici mult mai pragmatic”, a explicat Flutur.
El a spus că un model de dezbinare a Moldovei este cearta dintre Iași cu Bacău pentru A8 cu A 13.
„A8 leagă, teoretic, numai cu carioca leagă Iași de Tg. Mureș, iar A 13 leagă Bacău de Brașov. Se ceartă Iașiul cu Bacău care să fie autostrada și nu s-a făcut niciuna pentru că nu am avut maturitatea să lăsăm egoismul de zonă și să ne dăm mâna și să nu plecăm până nu clarificăm odată să tăiem munții ca să ne putem lega de Occident”, a spus președintele CJ Suceava.
Intră acum și în grupul de