Intră acum și în grupul de
Administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a declarat pentru News Bucovina că CJ Suceava a început procedurile pentru desemnarea unei firme care să-și asume finalizarea lucrărilor la proiectul drumului axial Suceava- Iași după ce contractul a fost denunțat de constructor, precizând că Direcția de Drumuri și Poduri Suceava va prelua administrarea temporară a drumului și va asigura măsurile de siguranță rutieră.
Irina Vasilciuc a spus că imediat după ce antrepenorul a reziliat contractul, CJ Suceava a format o așa-numită celulă de criză pentru ca în cel mai scurt timp să fie adus pe șantier un constructor indiferent de forma legală care va fi la dispoziția autorității.
Ea a declarat că CJ Suceava are speranța aprobării unui act normativ care este într-un parcus foarte aproape de final, propus de Guvernul României, pentru clarificarea unor chestiuni în legea achizițiilor publice care să ducă la scurtarea timpilor de reacție a autorităților în astfel de situații.
Astfel, pentru situații de genul rezilierii sau denunțării contractului uniltareal din partea unui antreprenor, se prevede o negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare.
Potrivit lui Vasilciuc, dacă acest act normativ intră în vigoare, un nou constructor ar putea fi stabilit în câteva săptămâni.
„În astfel de situații trebuie să ne asumăm să fim cât mai eficienți, cât mai rapizi”, a declarat administratorul public al județului Suceava.
Ea a subliniat că actul normativ care ar urma să fie aprobat reglementează și situația creșterilor de prețuri la materiale subliniind că aceste creșteri de prețuri nu s-au înregistrat doar în județul Suceava, ci în toată țara.
„Avem un parcurs foarte rapid de rezolvat. Avem câțiva oameni, specialiști ai CJ Suceava și ai Direcției de Drumuri și Poduri care se vor ocupa foarte rapid de a pune în siguranță drumul”, a spus Vasilciuc care a menționat că în acest sens și firma care supervizează lucrarea are o importanță foarte mare
Administratorul public al județului Suceava a arătat că până când va fi stabilit un nou constructor, drumul va reveni în administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri din subordinea Consiliului Județean și se vor depune toate diligențele pentru punerea în siguranță a drumului.
Ea a explicat că supervizorul lucrării a elaborat un raport care arată punctele nevralgice pe drum, cu grade de risc diferit și că se va face semnalizare rutieră, treceri pentru pietoni, vor fi semnalizate restricțiile de circulație.
Vasilciuc a mai declarat că nu a avut niciun semnal că antreprenorul va renunța la contract, ci, dimpotrivă, au existat toate semnalale, toate comunicările și toate angajamentele că proiectul se va face.
„Până acum toate plățile au fost făcute cu respectarea legii. Până acum s-au făcut plăți pe acest drum de aproape 85 de milioane de lei dintr-un total de aproape 240 de milioane de lei. Nouă ne pare foarte rău că s-a ajuns în situația asta în principal pentru că sunt probleme în trafic și nu s-a reușit acest proiect până în acest moment, dar și pentru că am fost un partener extrem de corect pentru antreprenor și s-a ajuns totuși în situația asta”, a spus Vasilciuc.
Ea a menționat că, în momentul în care rezilierea contractului a fost inițiată, CJ Suceava nu avea datorii niciun leu la antreprenor pentru lucrările recepționate corect și aduse la plată.
„Nu a existat nicio factură neplătită pentru antreprenor nici la momentul rezilierii și nici după aceea. Nu avem niciun leu datorie față de acest proiect. Bugetul acestui proiect a fost prioritate de grad zero pentru Consiliul Județean”, a subliniat Vasilciuc.
Ea este încrezătoare că în foarte scurt timp va fi adus un constructor pe șantier care să poată să finalizeze lucrarea într-un termen rezonabil.
Proiectul trebuia să se încheie în iunie 2022, iar autoritățile pot să prelungească termenul de finalizare până în 31 decembrie 2023.
Irina Vasilciuc a mai spus că potrivit contractului, până în martie 2022 trebuia să existe un progres de 84 la sută din lucrare, iar în fapt s-a realizat doar jumătate din ceea ce era stipulat, respectiv 42 la sută.
Administratorul public al județului Suceava a amintit că proiectul a pornit de la suma de 140 de milioane de lei în baza contractului făcut în 2018, iar după apariția legislației privind creșterea salariilor în domeniul construcțiilor, CJ Suceava a făcut imediat ca să existe banii pentru resursa umană și s-au alocat 80 de milionae de lei în plus și s-a ajuns la suma de 213 milioane de lei, iar după primul an de la începerea proiectului, pentru că au început creșteri de prețuri ale materialelor s-au mai alocat încă circa 30 de milioane de lei pentru ajustări.
„Resursele financiare pentru ajustarea prețurilor la materiale și manoperă au fost alocate în baza legislației și a unor formule clare și nu se pot negocia”,a mai declarat Irina Vasilciuc.
Administratorul public al județului Suceava și-a exprimat încrederea că situația va fi rezolvată și că un constructor care are puterea să realizeze investiția va începe cât de curând lucrările.
Intră acum și în grupul de