Intră acum și în grupul de
Trecătorii au avut ocazia să participe vineri la expoziţia de fotografie intitulată sugestiv “Şi ei au fost ca noi”, plasată în faţa Muzeului Bucovinei din Suceava, în semn de un omagiu pentru evreii deportaţi din România care au căzut victime Holocaustului nazist.
Semnificaţia zilei de 9 octombrie, denumită şi “Ziua Holocaustului”, este legată de începerea deportării evreilor de pe teritoriul României, în Transnistria, în anul 1941, ca urmare a planului Germaniei naziste şi a statelor aliate ei, de persecutare şi exterminare a evreilor. Aproximativ şase milioane de evrei, de pe teritoriul Europei, au trăit adevărate drame, găsindu-şi sfârşitul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a programului de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
“9 octombrie 1941 a fost ziua când oficial a început Holocaustul în România. Ca zi de comemorare a celor care au fost obligaţi în câteva ore să-şi părăsească casele, această zi a fost declarată prin decret prezidenţial Ziua de comemorare a Holocaustului în ţara noastră. Alături de Muzeul de Istorie al Sucevei, de 4-5 ani, încercăm să-i aducem în memoria oamenilor pe cei care nu s-au mai întors din lagărele morţii din Transnistria. Nu numai somnul raţiunii naşte monştri, ci şi uitarea poate naşte monştri, iar Europa din zilele de azi cu acele ameninţări de terorism, înseamnă că se uită mult prea uşor”, a declarat Sorin Golda, preşedintele comunităţii evreieşti din Suceava.
Manifestările începute vineri dimineaţă în faţa Muzeului Bucovinei au continuat pe parcursul după-amiezii la Biblioteca “I.G.Sbiera” şi nu în ultimul rând prin şcoli, deoarece în opinia profesorului Sorin Golda, tineretul este cel care trebuie să cunoască adevărata istorie.
“A uita, zic eu, este o crimă şi convieţuirea paşnică care a existat şi există acum, din nou, a celor 12 minorităţi ale judeţului, poate fi un exemplu pentru toată Europa”, a adăugat Sorin Golda.
Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a ţinut să puncteze că „ Muzeul Bucovinei, ca în fiecare an, marchează Ziua Holocaustului, anul acesta fiind al II-lea an consecutiv când manifestarea este organizată în stradă. Este practic unul din momentele fundamentale ale istoriei omenirii, dacă stăm să ne gândim că o astfel de dramă în care vrem, nu vrem, bucovinenii au fost implicaţi, iată a avut loc şi sigur nu mai este de dorit”.
Publicul prezent la comemorare a fost format cu precădere din tineri, profesorul Sorin Golda împreună cu directorul Emi Ursu împărţind celor prezenţi candele aprinse şi propunând păstrarea unui moment de reculegere în memoria evreilor.
La începutul discursului său, preşedintele comunităţii evreieşti din Suceava a rostit o rugăciune în limba ebraică, dedicată celor care nu s-au mai întos, lăsându-şi osemintele necunoscute prin Ucraina de astăzi. „Cifrele oficiale converg spre 50.000 de evrei deportaţi care nu s-au mai întors acasă”, a completat Emil Ursu.
Intră acum și în grupul de