Intră acum și în grupul de
Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a apreciat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că pentru viitor trebuie ca oamenii să se gândească la soluții alternative la încălzirea cu lemn de foc și că deja în comunitățile rurale se fac asemenea investiții.
Gășpărel a spus că, în prezent, cantitatea de lemn de foc folosită anual în județul Suceava care era estimată la 1,5 milioane de mc, s-a diminuat mult prin folosirea unor instalații mai performante sau folosirea altor resurse pentru asigurarea încălzirii.
„Unul dintre motivele pentru care s-a restrâns eliberarea de certificate verzi pentru biomasă a avut ca fundament această cifră, dar trebuie de înțeles că este o cifră de la nivelul anului 2011, ce pleacă de la recensământul din acel an și pleacă de la un calcul care vizează numărul de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. Din 2011 până în 2022 au trecut 11 ani, iar oamenii s-au conectat la rețeaua de gaze, au început să utilizeze mecanisme ecologice de producere a căldurii și vorbim de pompele de căldură pentru că încep să se folosească din ce în ce mai mult. Pe de altă parte se utilizează centrale cu randament mult mai bun, pe peleți, centrale cu gazeificare și nu mai vorbim atât de mult de soba clasică. Totodată, populația din mediul rural a suferit o fluctuație.La finalul recensământului din acest an cred că vom avea o imagine mult mai clară”, a spus Gășpărel.
Există sau nu Mafia Lemnului la Suceava? Cât de mult se fură din pădurile din Bucovina?Există sau nu Mafia Lemnului la Suceava? Cât de mult se fură din pădurile din Bucovina? Șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel – Exclusiv la Subiectul Zilei
Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 9 iunie 2022
El a menționat că și iernile sunt din ce în ce mai blânde, iar consumul de lemn de foc s-a diminuat.
Potrivit acestuia, sursele legale de lemn de foc sunt cel furnizat de RNP, de ocoalele private, lemnul provenit din deșeurile de prelucrare, iar sursa care nu ține de legalitate este furtul.
„Furtul a existat. Există și la această dată consum de lemn tăiat ilegal, dar la o cantitate mult mai redusă. Este și mult mai greu de probat și de depistat acel furt pentru că, în general, se face cu atelaje în comunitățile rurale, pe distanțe scurte și cu cantități mici de lemn. Acest fenomen încă mai există, dar el este la o scară din ce în ce mai redusă”, a spus șeful Gărzii Forestiere Suceava.
El a mai declarat că modalitatea de a lucra cu SUMAL, ideea de a se introduce camere video care să monitorizeze ieșirea lemnului din pădure în mod cert va diminua foarte mult furtul de lemn.
„Oamenii au înțeles că prețul lemnului de foc a crescut și că trebuie să se gândească și la soluții alternative. Ca dovadă, dacă vă uitați în comunitățile rurale apar din ce în ce mai mult panouri solare”, a spus Gășpărel care a apreciat că în actualele condiții oamenii vor opta pentru soluții mixte.
Șeful Gărzii Forestiere Suceava a apreciat că nu va exista o criză a lemnului de foc, dar că acesta va trebui folosit la randemente mult mai mari.
„Și în urmă cu doi-trei ani s-a pus problema crizei lemnului de foc. S-a dovedit că în afară de unele zone care au avut carențe de acest gen, în rest nu au fost probleme. Lemnul de foc trebuie utilizat în varianta cea mai ecologică cu putință. Există discuții cu privire la faptul că parte din poluare se datorează unei arderi cu randament scăzut a lemnului de foc. Lemn de foc se utilizează și în alte state cu randamente din cele mai bune”, a mai declarat Gășpărel arătând că și în România magazinele sunt aprovizionate cu peleți, cu brichete, care sunt și foarte cumpărate.
Intră acum și în grupul de