Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat la Subiectul Zilei de la News Bucovina că situația din Unitatea de Primiri Urgențe unde sunt perioade în care timpii de așteptare sunt mari este generată de lipsa de medici urgentiști la celelalte spitale din județ și un număr mic de medici urgentiști în SJU Suceava.
Calancea a spus că locuitori din toate zonele județului se adresează Spitalului Județean Suceava unde s-au făcut multe investiții, dar că, din păcate, se stă mult la urgențe, se stă pe lista de așteptare la toate specialitățile.
Managerul SJU Suceava a arătat că la Spitalul Municipal Vatra Dornei este un singur medic urgentist, iar următorul medic urgentist este la Gura Humorului. Tot un medic urgentist este și la Fălticeni.
„Vorbim de trei medici pe toată această zonă”, a spus dr. Calancea.
El a menționat că la Rădăuți sunt doi medici urgentiști și mai au un ajutor de la niște medici de familie care au niște competențe limitate în urgențe.
În SJU Suceava sunt zece medici urgentiști și sunt opt locuri libere care nu s-au ocupat.
„Le-am scos de 4-5 ori la concurs și nu s-au ocupat”, a arătat managerul SJU Suceava.
El a arătat că este foarte dificil de soluționat urgențele într-un județ ca Suceava, întins, cu o populație numeric mare și care are câte un singur medic urgentist, care face o singură tură de șapte ore, pe zona Vatra Dornei-Gura Humorului-Fălticeni.
„Vă dați seama că fiecare din această zonă care are o urgență vine la Spitalul Județean Suceava. Ar trebui ca Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență să gândească un alt sistem de răspândire a acestor medici urgentiști în teritoriu”, a spus Calancea.
Managerul SJU Suceava a arătat că în același timp, la Iași, într-o linie de gardă sunt opt-nouă medici și că altfel se reușește să se rezolve problemele.
„Noi am crescut în adresabilitate la UPU și am ajuns la aproape 300 de prezentări pe zi. 250-280 în UPU. După amiaza, în cazuri fericite, funcționăm cu doi medici urgentiști. Dimineața sunt mai mulți, după amiaza sunt doi și noaptea sunt doi”, a arătat dr. Calancea.
El a menționat că le-a și transmis medicilor urgentiști că nu vrea rabat de la calitatea actului medical.
„Eu nu vreau rabat la calitatea actului medical pentru că atunci când vezi foarte mulți pacienți grăbești actul medical și e riscul să scadă calitatea actului medical. Eu nu-mi doresc acest lucru. Când ai foarte mulți pacienți în UPU ai două variante: sau îi vezi foarte repede și superficial pe toți, că asta e realitatea, că nu ești robot, sau cresc timpii de așteptare pentru a oferi o minimă calitate, de bun simț, actului medical”, a arătat managerul SJU Suceava.
El a subliniat că a tot spus că trebuie regândit sistemul medical de la nivel guvernamental, de la nivel ministerial și să trimită medici urgentiști în teritoriu.
„Spitalul Județean Suceava oferă cazare, o Unitate de Primiri Urgențe care arată foarte bine, cu dotările necesare anului 2022. Întrebarea e de ce nu vine un tânăr medic urgentist, rezident? Nu vine pentru că se muncește foarte mult. De ce nu aș merge ca tânăr medic urgentist la spitalul X unde mai am un singur coleg, sau niciunul, să-mi fac program de șapte ore și la ora 15:00 plec acasă și iau același salariu. În sistemul medical românesc distribuția medicilor rezidenți trebuie gândită altfel. Nu să încurajăm șederea lor într-un centru universitar unde e comod. Într-adevăr, e comod să ai în spate șapte-opt oameni și e altceva să ai un coleg aici și să vezi zeci de prezentări. E foarte greu, dar ai aceeași salarizare. De ce aș munci mai mult și aș avea responsabilitate foarte mare? Aici suntem un județ cu cel mai mare număr de accidente. Vă dați seama câte politraume vin, ai cazuri grave și foarte grave. Te confrunți cu tot felul de patologii”, a explicat dr. Calancea.
El consideră că e la nivel central ar trebui gândită o formulă pentru încurajarea rezidenților să vină în teritoriu și nu să stea în centrul universitar.
Managerul SJU Suceava a arătat că un sistem medical coordonat în județul Suceava nu prea există.
Dr. Calancea a menționat că de la spitalele din județ este informat că medicul de o anumită specialitate va fi plecat în concediu, iar cazurile vor fi direcționate spre SJU Suceava, fără ca situația aceasta să fie făcută coordonat.
„Fiecare plecare în concediu din teritoriu se răsfrânge asupra SJU Suceava. Suntem spitale de categorii diferite, tratăm patologii diferite. Lasă Spitalul Județean de Urgențe Suceava să se ocupe de cele mai grave cazuri, de problemele cele mai grave, iar celelalte, care se pot rezolva la nivelul medicilor de familie, la nivelul centrelor de permanență care nu mai există-și este o mare problemă în județul Suceava-, la nivelul spitalelor municipale, orășenești, rezolvă-le acolo. Noi nu gândim un sistem medical românesc integrat în care să fim coordonați foarte bine și să lucrăm în echipă. De aceea se ajunge ca la UPU să fie timpi foarte mari de așteptare”, a concluzionat dr. Alexandru Calancea.
Intră acum și în grupul de