Intră acum și în grupul de
Vestea morţii lui Adrian Păunescu a avut ecou şi în rândul sucevenilor, care au luat la rând librăriile şi anticariatele din municipiul reşedinţă de judeţ, în căutarea celor mai renumite cărţi ale poetului. Reacţia vine, de regulă, atunci când se stinge o mare valoare a vieţii culturale româneşti.
“Încă din dimineaţa de vineri, după anunţarea decesului lui Adrian Păunescu, vânzările volumelor poetului au crescut. Se caută în special poeziile, dar şi proza. Volumele regetatului autor au fost întotdeauna căutate, dar acum după moartea sa, tot mai mulţi suceveni ne-au solicitat volumele poetului. Deja am făcut o altă comandă către editură, pentru a avea mereu pe stoc”, a declarat pentru NewsBucovina.ro un librar al lanţului de Librării Alexandria.
Potrivit acesteia, la Librăria Alexandria din centrul oraşului mai sunt disponibile următoarele titluri: „Copaci fără pădure” (15 lei), „Meserie Mizerabilă Sufletul” (30 lei), „Antiprimăvara” (15 lei), „Liber să sufăr” (20 lei), „Vagabonzi pe plaiul mioritic” (15 lei), „De mamă şi de foaie verde” (30 lei), „Logica avalanşei” (15 lei), „Ninsoarea de adio” (15 lei), „Generaţia ’60” (Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru) (40 lei), “Din doi în doi” (30 lei), “Suntem pe mâna unor NEBUNI” (15 lei), “Libertatea de unică folosinţă” (15 lei), “Un om pe nişte scări” (15 lei). Toate aceste volume au apărut la Editura “Păunescu, Fundaţia Iubirea, Fundaţia Constantin”, în perioada 2000-2007.
Tot la libăria din centru au existat şi două exemplare din volumul “Cartea Cărţilor de poezie”, care conţine opera completă de poezii a poetului Adrian Păunescu, vândute la preţul de 500 lei. Volumele au fost achiziţionate de doi suceveni, unul în timpul vieţii autorului, iar unul chiar în dimineaţa decesului acestuia.
Cea mai solicitată carte semnată de Păunescu a fost “Rugă pentru părinţi”, librăria epuizând toate exemplarele din acest volum sâmbătă, la o zi după vestea morţii poetului.
Şi anticariatele din oraş au fost vizitate de sucevenii care iubesc versurile lui Păunescu. “În cursul zilei de ieri, (n.r. 8 noiembrie a.c.) am vândut toate volumele lui Adrian Păunescu, respectiv << Manifest pentru mileniul III >> (8 lei) şi << Viaţa mea e un roman >> (7 lei)”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Dorina Blănaru, anticar.
Există totodată librării în Suceava care şi-au epuizat demult stocul de cărţi semnate Adrian Păunescu şi aşteaptă să le vină o altă serie de volume de la editură.
Poet, publicist şi om politic român, Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în localitatea Copăceni, din judeţul Bălţi, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în judeţul Dolj.
De-a lungul vieţii, Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii, fiind apreciat pentru uşurinţa de a compune versuri. „Repetabila povară” („Rugă pentru părinţi”), „Iubiţi-vă pe tunuri”, „Aruncarea în valuri” sau „Totuşi iubirea” sunt doar câteva din poeziile care au rămas în memoria românilor. Multe din creaţiile sale au fost puse pe muzică de artişti români importanţi, precum Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă sau Nicu Alifantis.
Adrian Păunescu a încetat din viaţă, vineri, 5 noiembrie, la Spitalul Floreasca din Capitală, unde era internat de la sfârşitul lunii octombrie, cu probleme renale, hepatice şi cardiace.
Intră acum și în grupul de