Intră acum și în grupul de
Acvarii cu “locatari” care nu mai înoată de 30 de milioane de ani, gresie de Kliwa, şisturi disodilice şi marne bituminoase, toate acestea pot fi văzute în cadrul expoziţiei “Acvarii de piatră”, găzduită de Muzeul Ştiinţele Naturii Suceava, în perioada 12-30 noiembrie.
Potrivit organizatorilor, scopul expoziţiei constă în valorificarea patrimoniului muzeal, educaţia publicului vizitator în vederea conservării şi protejării mediului din rezervaţiile geologice din judeţul Suceava şi din ţară.
“Expoziţia pe care noi am deschis-o şi pe care am intitulat-o sugetiv Acvarii de piatră este aşezată în holul de intrare al Muzeului de Ştiinţele Naturii, printre acvariile pe care multă lume le cunoaşte tocmai pentru a putea face o comparaţie şi o asemănare. În expoziţie se vorbeşte în special despre Rezervaţia Piatra Pinului, o rezervaţie paleontologică cunoscută de foarte mulţi suceveni pentru că este de foarte mult timp descoperită. Mai puţin cunosc sucevenii, însă, că acolo se găsesc peşti fosili din Oligocen.
În câteva vitrine, foarte puţine la număr, am etalat fragmente de roci care se găsesc în zonă şi roci între care s-au descoperit aceste fragmente de peşti fosili, ceea ce denotă că aici, pe acest teritoriu a fost în urmă cu miloane de ani o mare neaerisită, o mare care a dus la asfixierea acestor peşti în masă şi rămânerea lor între sedimente. Am expus câteva explicaţii, am expus câteva fotografii pentru recunoaşterea zonei şi câteva fragmente de peşti fosili nedeterminaţi încă, dar urmează să îi determinăm în colaborare cu specialiştii din domeniu”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Angela Anea, muzeograf geolog, şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului.
Ea a mai adăugat că expoziţia are un caracter ştiinţific, dar mai ales informativ, deoarece foarte mulţi cunosc zona Piatra Pinului – Ariniş, dar puţini ştiu ce minunăţii şi ce obiecte de studiu ştiinţific se găsesc acolo.
Materialul prezentat în expoziţie aparţine Colecţiei de Paleontologie a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava şi este format din fragmente de roci ce conţin resturi de peşti fosili, precum şi roci specifice rezervaţiei paleontologice Piatra Pinului din judeţul Suceava.
Intră acum și în grupul de