Intră acum și în grupul de
Spre deosebire de situaţia creată la Bucureşti, unde Casa de Ajutor Reciproc a ajuns în situaţia de a nu mai putea acorda credite mai mari de 400-500 lei per pensionar la sfârşit de an, din cauza lipsei fondurilor, la Suceava situaţia este mai echilibrată, în ciuda faptului că şi aici numărul celor care solicită împrumuturi a crescut.
Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Pensionari (C.A.R.P.) Suceava, Dumitru Savu şi contabilul-şef, Ana Negru, au declarat pentru NewsBucovina că la Suceava, nu s-a ajuns în situaţia de a nu mai avea fonduri suficiente în bancă, deoarece sistemul C.A.R.P. Suceava este unul care rulează banii împrumutaţi, respectiv restituiţi, mai ales că în program există o valoare materială lunară împărţită pe zile, realizată în funcţie de data plăţii pensiilor.
Cu toate acestea, prioritate la plată au cazurile excepţionale care vizează de multe ori urgenţe medicale, alături de necesitatea pensionarilor pentru tratamente, aprovizioare de toamnă sau înainte de sărbători, reabilitări termice pentru blocuri, ori ajutor pentru copiii şomeri, sau pentru nepoţi.
Într-un an de criză, în care pensionarii, şi nu numai, se resimt, numărul celor care beneficiază de program a crescut, venind la împrumut şi membrii care erau înscrişi, dar care nu s-au împrumutat niciodată până atunci.
„Dacă în anii trecuţi, onoram plata către solicitant în maxim 15 zile, în momentul de faţă, plata se face într-o lună şi jumătate în timpul verii şi în maxim o lună în timpul sezonului rece”, a declarat pentru NewsBcovina contabilul-şef Ana Negru.
În anul 2010, la C.A.R.P. Suceava s-au onorat 1200 de contracte pe lună, existând 27 de cazuri de debitori din totalul de 24.000 de membrii existenţi. În cazul rău platnicilor către Casa de Ajutor Reciproc, după expirarea datei scadente, se face o reţinere de pensie prin Casa Judeţeană de Pensii Suceava.
Deopotivă, există şi pensionari care vin şi îşi achită împrumutul în avans, pentru a putea solicita un nou împrumut, eventual mai mare. În acest caz, dacă banii sunt achitaţi în avans, pentru celelalte rate se achită diferenţa de dobândă.
Suma maximă pe care o poate împrumuta un membru de la Casa de Ajutor Reciproc Pensionari este de 8.000 de lei, returnabilă în 20 de rate. La semnarea contractului cel care face împrumutul are nevoie obligatoriu de unul, doi sau trei giranţi pentru suma maxim admisă la împrumut, pensionari de stat, care obligatoriu trebuie să aibă la rândul lor pensia mai mare de 600 lei. “Numărul giranţilor se stabileşte în funcţie de valoarea împrumutului. Totodată suntem îngăduitori, iar dacă există cazuri în care soţia este casnică, o facem şi pe aceasta membră”, a completat Dumitru Savu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Suceava.
În funcţie de împrumutul efectuat, fiecare pensionar are posibilitatea de a-şi stabili singur numărul de rate, în funcţie de posibilităţile de plată pe care le are, numărul maxim fiind de 20 de rate şi nu mai mult.
C.A.R.P. oferă şi posibilitatea unei reeşalonări a împrumutului, pe o perioadă determinată de până la 4 luni.
În municipiul Suceava, la momentul actual, există patru locaţii în care sunt amplasate filiale ale Casei de Ajutor Reciproc Pensionari, în centrul oraşului, în cartierul George Enescu, în Burdujeni şi în Iţcani. Acestora li se adaugă încă 23 de puncte de lucru în localităţi din judeţ.
Intră acum și în grupul de