Intră acum și în grupul de
Muzeul de Ştiinţe Naturale Suceava a fost miercuri, 24 noiembie, gazda unui eveniment special – serbarea „Zilei Bucovina” în anul dedicat lui Mircea Streinul, alături de nume importante care au contribuit şi contribuie la patrimoniul cultural al Sucevei.
Cu ocazia lansării volumelor „Povestea aşezărilor bucovinene” (vol.I, vol.II) semnate de Ion Drăguşanul şi „Vama” volum scris de Dinu Olăraşu, sala în care a avut loc evenimentul a devenit neîncăpătoare, umplându-se treptat de prieteni şi susţinători ai celor doi poeţi.
Amfitrionul lansării a fost scriitorul Ion Drăguşanul care a ţinut să mulţumească fiecărui invitat în parte, numindu-i pe toţi cei prezenţi în sală „prieteni, care i-au dat puterea de a fi”.
Acesta i-a menţionat pe câţiva invitaţi din sală, printre care s-au numărat: Vasyli Boeciko (consulul Ucrainei la Suceava), Gheoghe Flutur (preşedintele Consiliului Judeţean Suceava), alături de deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan, Vasile Pânzariu ş.a.
Amintind de anul Mircea Streinul, cu prilejul căruia au fost lansate şi volumele menţionate, Ion Drăguşanul a adus la eveniment câteva volume ale regretatului scriitor bucovinean, care „au mai supravieţuit” după spusele scriitorului sucevean.
Ion Drăguşanul a ţinut să precizeze că, în opinia sa, evenimentul la care ia parte este o revoltă împotriva Bucovinei înstrăinate. „Înstrăinată de noi înşine şi datorită nouă. Nu există o altă Bucovină înstrăinată decât cea pe care noi o ignorăm, o uităm”.
După acest moment, Ion Drăguşanul l-a invitat pe Dinu Olăraşu, care şi-a lansat cartea de poezie „Vama”, „un fel de poem al spunerii de moarte”, pentru a cânta exegeza lui Mircea Streinul „pentru că o face într-o manieră unică, ca nimeni altul”.
Moldovean de sânge, dar sighişorean prin adopţie, Dinu Olăraşu a ţinut să precizeze că se alătură revoltei lui Drăguşanul, mulţumindu-i pentru initaţia lansată pentru a veni la Suceava, în Bucovina, încântând publicul cu melodii interpretate vocal şi la ghitară, pe tot parcursul evenimentului.
Au fost poftite apoi să ia cuvântul şi să recite câte un poem, personalităţi ale vieţii culturale bucovinene, precum: Vasile Ursache care a prezentat cartea lui Dinu Olăraşu şi a recitat un poem propriu, urându-i bun venit sighişoreanului cu tot cu poezie şi ghitară la Suceava. Acesta a aprecizat că volumul „Vama” scris de Dinu Olăraşu este „o taxă vamală, o taxă de sânge, de noapte nedormită, de măiestrie, de frumuseţe pe care Olăraşu o plăteşte din suma lui de zile. Sunt formidabile viziunile poetice ale unui om deprins să fie baladesc. El vine cu nişte radiografii de videoclip ale momentului de inspiraţie”. A urmat apoi Ioan Manole care a recitat două catrene de dinainte de ’86, după care maestrul Mihai Pânzaru PIM a concluzionat că “Ceea ce a făcut Ion Drăguşanu este << Produs în Bucovina >>”.
„În ceea ce priveşte istoria celor 293 de localităţi – Luncaviţa, Propindei, Cotu Paisei – am încercat să tezaurizez, să adun tot ceea ce poate nu se poate bănui că există ca document despre fiecare localitate, ţinând locul unei monografii a Bucovinei, din nevoia mea de a înţelege ceea ce urmează să scriu. Adică alte două volume despre spiritualitatea bucovineană. Pentru că spiritualitatea din păcate, noi o moştenim doar prin deviaţii târzii, absolut fals, fără niciun fel de aderenţă la ritual şi la mit, iar Mircea Heliade spunea că aderenţa la mit spune mai multe despre spiritualitatea unui popor”, a menţionat Ion Drăguşanul.
La finalul evenimentului, au fost invitaţi să ia cuvântul Vasyli Boeciko şi Gheorghe Flutur, acesta din urmă arătându-se mulţumit de volumele scriitorului Ion Drăguşanu pentru că a găsit în scrierile lui detalii despre originea satului său – Botoşana – şi despre cea a numelui pe care îl poartă, felicitându-l pe acesta pentru munca titanică pe care a depus-o scriind despre aproape 300 de localităţi. „Este un numitor comun peste o sârmă ghimpată. Felicitări!”, a afirmat Flutur.
Evenimentul a fost încheiat cu un alt cântec interpretat din suflet de talentatul poet şi cantautor folk Dinu Olăraşu, acesta lansându-şi în cadrul evenimentului şi un CD cu muzică folk.
Intră acum și în grupul de