Intră acum și în grupul de
Într-o atmosferă religioasă, alături de nume importante ale vieţii culturale sucevene, alături de prieteni şi cunoştinţe, măicuţe de la Mănăstirea Voroneţ şi tineri seminarişti, părintele Emilian A. Gavrilean şi-a vernisat joi, 9 decembrie expoziţia intitulată sugestiv ”Instalaţie de Icoane, Eikon – Symbolon – Eidolon”, o terapie vizuală pentru minte şi suflet.
Alături de icoanele excutate într-o manieră sugestivă, expoziţia a etalat publicului prezent şi o instalaţie gândită special de părintele Emilian care a constat într-un scaun cu rotile în care se afla un televizor pornit, aşezat strategic în faţa celei mai mari icoane din prezentare, luminată special, care îl întruchipa pe Mântuitorul Iisus Hristos.
“Această instalaţie este o îndrăzneală din partea mea şi sper să nu fie un gest sinucigaş. Am plecat de la propovăduirea prin mijloacele moderne a mesajului artistic transmis. Am foarte mulţi fii duhovniceşti care mă întreabă adesea dacă televizorul este un obiect rău sau bun. Am cugetat şi am ajuns la concluzia că imaginea televizuală nu este nici bună, nici rea. Televizorul devine bun sau rău în funcţie de modul în care este utilizat. Mă refer la cei care difuzează şi la cei care receptează. Există pericolul de a transforma imaginea televizuală într-un scop.
Acţiunea mea m-a făcut să mă gândesc la o metaforă, la mitul orbului şi al ologului care ajung să se ajute reciproc, să se completeze, orbului fiindu-i sete, iar ologul vrând să treacă apa, amândoi aflându-se însă în imposibilitatea de a se descurca singuri”, a explicat preotul Emilian Gavrilean, arătând că atât orbul, cât şi ologul ne pot reprezinta pe fiecare dintre noi. “Când suntem bolnavi trupeşte suntem asemeni ologului, iar când suntem bolnavi sufleteşte suntem asemenea orbului, instalaţia prezentată în expoziţie fiind o terapie iconică. Icoana nu este doar un element decorativ, ea fiind şi prezenţă, dobândind harul divin după perioada de 40 de zile cât stă în altarul bisericii pentru a fi sfinţită”, a adăugat pictorul de icoane.
Invitaţii speciali ai părintelui Emilian au fost criticul de artă Valentin Ciucă, preotul-profesor Ioan Irimia (care a pregătit în deschiderea vernisajului un moment deosebit, un colind interpretat de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Mitropolitul Dosoftei”, Suceava), preotul Dragoş Buta – consilier cultural la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, reprezentantul Înalt Preasfinţitului Pimen, psihologul Catrina Cotoară, pictorul Radu Bercea, artista Lucia Puşcaşu , directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş, graficianul Mihai Pânzaru PIM ş.a., fiecare rostind câteva cuvinte în acord cu evenimentul la care au luat parte.
Astfel, criticul Valentin Ciucă a apreciat că gestul părintelui Emilian în ceea ce priveşte instalaţia pe care a pregătit-o, este unul “extravagant, o încercare care bruschează obişnuinţele noastre, care vrea să arate că uneori prin cuvânt se sfinţeşte ceva, dar în acelaşi timp, prin excesul de cuvânt se poate pierde ceva. Suntem condamnaţi la comunicare, numai că excesul de comunicare duce la pierderea comunicării.
În momentul în care vorbesc toţi, nu mai ascultă nimeni (…) Imaginea este un intermediar între noi şi Dumnezeu, iar artistul Emilian este supus la două forţe de presiune extrem de grele – una spre a fi devotat în profunzimea sa către Dumnezeu şi în acelaşi timp să aibă şi o brumă din orgoliul atât de necesar al unui creator”, a punctat Valentin Ciucă.
Cuvinte de laudă şi aprecieri, precum şi observaţii în detaliu au venit, pe rând, din partea scriitoarei Angela Furtună, care a moderat evenimentul, dar şi din partea celorlalţi invitaţi speciali, prieteni ai părintelui Emilian Gavrilean.
Pentru vernisarea expoziţiei iconografice “Eikon – Symbolon – Eidolon” şi-au dat mâna Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi şi Alexandria Librării, cu binecuvântarea Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților.
Intră acum și în grupul de