Intră acum și în grupul de
Observatorul Astronomic-Planetariul Suceava a fost, luni, gazda aniversării a zece ani de la înfiinţarea oficială a societăţii ştiinţifice “Cygnus”, adunând în cadrul manifestării, membri, colaboratori, precum şi simpatizanţi ai organizaţiei. Cu acest prilej au fost premiaţi actuali şi foşti membri “Cygnus”, precum şi personalităţi care au contribuit la evoluţia organizaţiei nonguvernamentale “Cygnus” Suceava.
„Amfitrionul” evenimentului a fost Victor Şutac, preşedintele Organizaţiei Ştiinţifice Cygnus care a declarat că prin intermediul acestei societăţi s-a dat startul la popularizarea ştiinţei şi a culturii prin educaţie nonformală, precum şi la valorificarea tinerilor valori, fiind dezvoltate pe parcurs diverse proiecte de talie naţională şi internaţională.
Cei prezenţi la aniversare au putut urmări o retrospectivă a evoluţiei societăţii, din anul 2000 când a luat fiinţă şi până în prezent. Victor Şutac a rememorat primii paşi făcuţi de membri în Cygnus, a citit catalogul organizaţiei şi a menţionat toate proiectele realizate de-a lungul activităţii lor meritorii, precum şi cele mai semnificative distincţii primite de societatea ştiinţifică.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost: prof. Alexandru Mironov, cercet.dr. Florin Munteanu, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Alexandru Bogdan, membru al Academiei Române, Emil Ursu, director al Complexului Muzeal Bucovina.
Florin Munteanu a punctat importanţa unui asemenea proiect în România. „E un moment de mare bucurie sufletească să ai şansa să vezi un fruct care a crescut împotriva dorinţei unor colegi de la mine de la facultate care îmi spuneau că nu se poate în România, iar eu le spuneam de fiecare dată un singur lucru – Anton Dumitriu, marele nostru logician spunea un lucru: << Atenţie, românului nu îi lipseşte idealul, mărimea lui e problema! >>. Această ideea extraordinară se întrupează astăzi prin faptul că zece ani nişte tineri au reuşit să facă ceva, o sămânţă românească, nu să mute un program din străinătate într-o franciză în România. Ne-am obişnuit să aplaudăm acţiunile care vin din străinătate de tip << Familia Bundy >>. Noi nu suntem << Familia Bundy >>, copiii noştri nu trebuie să ajungă să fie << Familia Bundy >> doar pentru că ăsta este un trend economico-social-global (…) Avem o singură şansă – mintea care trebuie să străpungă!”, a subliniat cercetătorul.
Pentru merite deosebite şi contribuţie în cadrul Societăţii Ştiinţifice “Cygnus”, au fost premiaţi: cercet.dr. Sorin Munteanu, Alexandru Mironov, scriitor, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Adrian Graur, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava care nu a putut fi prezent la eveniment, fiecare amintindu-şi contribuţia pe care a adus-o în momentul în care se puneau bazele “Cygnus”, în urmă cu zece ani.
Pe parcursul a zece ani de existenţă, Cygnus a dezvoltat numeroase proiecte ce au avut adesea rezultate neaşteptat de fructuoase, printre care se numără şi: “Şcoala de vară Metamorfoze” (trei ediţii), „Ion Irimescu, o viaţă dedicată artei”, „Cetatea de Scaun a Sucevei, refacerea virtuală”, Lucrări dedicate Mănăstirii Putna, respectiv Dragomirna, „Iubeşti oraşul, iubeşti viaţa”, „20.000 de leghe sub mări”, „Suceava-prezentare mutimedia”, „Club SF”, „Sediul Planetar”, „Şcoala pe roţi”, simpozioane etc.
De-a lungul timpului, Societatea Ştiinţifică a fost distinsă cu numeroase premii, printre cele mai importante numărându-se: „Sigiliul de calitate” Europrix 2002-Austria, Premiul I-Virtual D, Kent Explora 2001, Premiul Special al Juriului Festivalul Naţional de Film „Toamna la Voroneţ” (2000, 2001, 2002), Diplomă de excelenţă pentru activitate deosebită în domeniul protecţiei mediului înconjurător, „85 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, placheta omagială acordată Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice „Cygnus”, diplomă acordată pentru participarea la manifestările prilejuite de comemorarea a 500 de ani de la strămutarea la lăcaşurile de veci a sfinţitului voievod Ştefan cel Mare.
Intră acum și în grupul de