Intră acum și în grupul de
Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, Cezar Tulbure, a declarat, marți, pentru News Bucovina că acuzațiile aduse în publicația germană Der Spiegel privind tăierile de arbori de pe o parcelă din Ocolul Silvic Vama fac parte din tratamentul de punere în lumină prin care se face regenerare naturală și se pune în valoare viitorul arboret.
„Lucrarea în teren făcută de OS Vama am văzut-o și arată impecabil ca și lucrare tehnică. Dacă în timpul exploatării s-au întâmplat niște lucruri și agentul economic a greșit a fost sancționat pentru asta”, a spus Tulbure.
El a arătat că oamenii de la Vama au muncit pentru acea parcelă care până la urmă s-a transformat într-un focar la nivel județean cu tot felul de probleme în pădure.
Potrivit acestuia, în unitatea amenajistică în cauză unde s-a filmat reportajul Der Spiegel amenajamentul silvic prevedea să fie executate în deceniul 2021-2030 tăieri progresive de punere în lumină.
„Ei spuneau că se scot arborii, că se taie pădurea, că nu mai crește. Lucrarea de punere în lumină chiar asta face. Tratamentul promovează regenerarea naturală. Prin acest tratament noi promovăm ce e dedesubt.(…) Tratamentul scoate la lumină viitorul arboret”, a explicat Cezar Tulbure.
Totodată el a precizat că partida a fost pusă în valoare în 2021 și a fost controlată pe parcursul timpului de mai mulți delegați, iar Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a dat aviz pentru exploatarea acestei parcele.
Partida a fost autorizată în data de 21 februarie 2022 fiind exploatată până în 30 noiembrie 2022, a spus Tulbure care a menționat că a fost sancționat agentul economic, firma Samiral, pentru mai multe nereguli legate de partea tehnică de-a lungul exploatării
Mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, această partidă a fost verificată în 28 septembrie 2022 în cadrul acțiunii complexe derulate în județul Suceava de IGPR și că nu s-a constatat nicio problemă tehnică.
„Din punctul nostru de vedere acea partidă a fost legal constituită, exploatată de un agent economic care a fost sancționat pentru unele nereguli”, a spus Cezar Tulbure.
El a mai declarat că silvicultorii din Direcția Silvică Suceava apără pădurea pe care o au în administrare, dar a recunoscut că se fură pentru că nu pot fi verificate toate zonele unui canton.
„Eu zic că apărăm pădurea. La Direcția Silvică Suceava în 2011 aveam 13.189 de mc tăiați ilegal. Acum, în 2022, avem, 2.334 de mc tăiați ilegal”, a mai spus Cezar Tulbure menționând că din 41 de direcții silvice din țară, DS Suceava este pe locul 29 la volume de lemn tăiate ilegal.
În ceea ce privește situația de la Dorna Candreni el a spus că au fost niște informații legate de inginerul de la fondul forestier care, până atunci, nu a venit la DS Suceava să spună că ceva nu e în regulă.
„Noi am mers la Dorna Candreni și am constatat niște nereguli legate de acest inginer, iar dintr-o dată au ieșit probleme”, a spus Tulbure care a adăugat că acolo sunt cercetări penale după ce șeful de ocol l-a reclamat pe acest inginer, iar acesta pe șeful de ocol.
„Se cercetează că acesta ar fi umblat în documentele șefului de ocol și a modificat diametrele. Când se vor finaliza dosarele penale vom afla adevărul”, a spus Tulbure care crede că situații de acest fel sunt singulare.
Intră acum și în grupul de