Intră acum și în grupul de
Zeci de tineri cu dizabilităţi intelectuale, fizice şi asociate care au trecut de vârsta majoratului, s-au prezentat conştiincios, alături de potenţiali angajatori, la “Târgul locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România”, organizat la Suceava, în cadrul proiectului ”Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România”.
“Bursa locurilor de muncă de astăzi se adresează tinerilor cu dizabilităţi, tinerilor absolvenţi de şcoli de arte şi meserii din Suceava şi Gura Humorului. Colegele mele de la Centrul Regional Nord-Est au contactat aproximativ 50 de firme, primind confirmări de la 20-25. Angajatorii reprezintă domenii precum – construcţii, amenajări, spaţii verzi, industria hotelieră, producţia de pantofi, supermarketuri şi hipermarketuri”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Emilia Ispas, manager al proiectului dezvoltat de Fundaţia “Motivation” România.
Evenimentul care s-a desfăşurat în prima parte a zilei de miercuri, 23 februarie, la Hotel Continental Suceava, a fost organizat cu sprijinul Fundaţiei “Motivation” România şi cu cel al Fundaţiei Special Olympics din România, şi a reuşit să aducă la târg un număr de 7 angajatori din Suceava şi Gura Humorului. În urma acestei acţiuni, 65 de persoane cu dizabilităţi intelectuale, fizice şi asociate şi-au depus CV-urile spre angajare.
Finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – “Investeşte în oameni!, Fundaţia Motivation România, în calitate de beneficiar şi Fundaţia Special Olympics din România, în calitate de partener, şi-au propus ca obiectiv general al acestui proiect asigurarea şanselor egale la integrare pe piaţa muncii pentru un număr de 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din Regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Nord-Est şi Sud-Vest, oferind persoanelor cu dizabilităţi posibilităţi de ocupare, servicii de sprijin şi acompaniere, principalul punct fiind acela de a conştientiza comunitatea, precum şi toţi actorii de pe piaţa muncii cu privire la abilităţile, drepturile şi beneficiile sociale ale integrării acestor persoane.
Beneficiarii acestor servicii au avut posibilitatea de a fi sprijiniţi şi învăţaţi cum să facă faţă cerinţelor unui loc de muncă, precum şi tuturor provocărilor pe care acesta le implică.
Iniţial, tinerii care s-au prezentat miercuri la Târgul locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale organizat la Suceava, au fost recrutaţi şi consiliaţi în prealabil de persoane specializate din cadrul fundaţiei “Motivation”, de la Târgu Neamţ, care i-au ajutat pe tineri, împreună cu părinţii acestora, să îşi întocmească CV-urile pe care le-au împărţit angajatorilor.
Birourile regionale deschise la Piatra Neamţ pentru Regiunea Nord-Est, Oradea pentru Regiunea Nord-Vest, Drobeta Turnu Severin şi pentru Regiunea Sud-Vest împreună cu biroul din Bucureşti al fundaţiei, lucrează pentru a atinge următoarele rezultate: 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale beneficiază de sprijin pentru a putea participa la serviciile de ocupare oferite şi la piaţa muncii, 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale întegrate pe piaţa muncii, 1000 de persoane conştientizate cu privire la abilităţile, drepturile şi beneficiile sociale ale participării persoanelor cu dizabilităţi la comunitate şi pe piaţa muncii, 12 evenimente organizate pe teme de sănătate, sport şi muncă, 12 târguri de locuri de muncă dedicate persoanelor cu dizabilităţi, respectiv 1000 de elevi din 20 de şcoli publice beneficiază de cursuri şi se implică în activităţi de voluntariat.
Fundaţia Motivation România a mai organizat astfel de târguri de ocupare a locurilor de muncă în rândul tinerilor cu dizabilităţi şi la Târgu Jiu, Oradea, Bucureşti, Bihor, Bacău. „În cadrul acestor întâlniri am avut rezultate în sensul că beneficiarii noştri au avut şansa să se întâlnească cu angajatorii, angajatorii şi-au dat seama că aceştia pot şi vor să muncească, existând chiar şi angajări în urma târgului de la Bucureşti, Bihor, Bacău. Au fost angajaţi tineri lucrători la supermarket, la produse de panificaţie fiind angajaţi doi tineri care suferă de sindromul Down, amenajări spaţii verzi, în construcţii ş.a.”, a adăudat Emilia Ispas.
În prezent, în România, doar 11% dintre persoanele adulte cu dizabilităţi care au capacitatea de a munci, au un loc de muncă, iar în Europa, rata angajării persoanelor cu dizabilităţi variază între 20% (Polonia) şi peste 50% (în ţări precum Germania, Austria şi Belgia).
Intră acum și în grupul de