Intră acum și în grupul de
După eşecul lamentabil al lui Cristian Diaconescu de a rupe PSD, realizat odată cu înfiinţarea UNPR şi mai ales modul absolut fără nici un fel de noimă politică de a conduce destinele acestui partid, în special la nivel central, se mai pregăteşte o încercare de acest fel.
De data aceasta rolul principal îl joacă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fost lider naţional al social-democraţilor şi candidatul acestui partid la alegerile prezidenţiale din 2009.
Mulţi dintre liderii naţionali ai PSD îl acuză pe Geoană că face în paralel cu activitatea sa de la partid, demersuri pentru a înfiinţa un nou curent politic, care, conform surselor din PSD ar urma să se materializeze prin naşterea Partidului Social-Creştin.
Analiştii politici susţin că intenţia lui Geoană ar putea avea mai multe şanse de izbândă decât a avut-o „realizarea” lui Diaconescu deoarece nucleul nemulţumiţilor din PSD a început să crească după înfiinţarea USL.
În teritoriu, faptul că PSD va trebui să meargă pe liste comune cu PNL şi PC în cadrul USL înseamnă foarte multe tensiuni şi extrem de multe orgolii antrenate de-a lungul anilor care acum vor trebui estompate.
Liberalii, duşmani declaraţi ai PSD-istilor vor trebui nu numai să stea la aceeaşi masă, dar să şi împartă aceleaşi virtuţi ca să poată fi trecuţi pe liste USL pentru alegerile locale. Faptul că PSD şi PNL sunt puse să acţioneze în comun a generat o stare de conflict declarată atât în PSD cât şi în PNL. Faptul că PSD are însă mai multe procente în sondaje şi o infrastrutură teritorială extrem de bine pusă la punct îi face pe liberali să accepte cu mai multă lejeritate „frăţia cu PSD”.
În schimb, de partea social-democraţilor, nemulţumirile cresc de la o zi la alta, iar acest lucru se pare că va fi speculat de Mircea Geoană.
Ce mişcare va face Virginel Iordache şi echipa sa ?
Fostul preşedinte al organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache a demisionat din funcţie pentru a se dedica, cel puţin aşa declară, activităţii pe plan profesional, ca manager al Colegiului „Spiru Haret” din municipiului reşedinţă de judeţ. Surse din PSD Suceava susţin însă că acesta este foarte des prezent la şedinţele organizaţei şi extrem de implicat în viaţa la vârf a organizaţiei, alături de cei care au fost timp de mai mulţi ani echipa sa.
Aceleaşi surse ne-au spus că după ce preşedinte interimar a fost numit Ovidiu Donţu a fost „coborâtă milităria din pod” la municipiu, iar cei care erau cândva în echipa lui Iordache au început să se declare nemulţumiţi de managementul organizaţiei municipale.
Şi din acest motiv este interesant de văzut cum va reacţiona Iordache & co. în perioada următoare.
La toate acestea, se adaugă ultima conferinţă de presă a PSD Suceava, susţinută la finele săptămânii trecute de trei dintre greii partidului, deputaţii Cătălin Nechifor şi Eugen Bejinariu şi senatorul Gavril Mîrza.
În timp ce Nechifor se ocupa de problemele judeţului, Eugen Bejinariu îi ataca pe Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga. De cealaltă parte, Gavril Mîrza îi încânta lui Blaga urechile cu declaraţii anti-Băsescu, semn că şi la chestiunea aceasta în PSD Suceava există deja tabere, pro-Udrea şi pro-Blaga.
Întrebarea care circula prin sediul PSD Suceava este dacă nemulţumiţii din partid vor rămâne să muncească şi pentru PNL şi PC sau vor face un pas în lateral şi vor merge pe curentul social-creştin.
În privinţa celor trei parlamentari menţionaţi mai sus lucrurile par a fi simple, ei urmând să îşi continue activitatea alături de colegii PSD-işti, niciunul dintre ei neavând deosebite afinităţi pentru Mircea Geoană. Asta în condiţiile în care vreunul dintre ei nu va simţi fiori de social-creştinism, în zilele următoare.
Intră acum și în grupul de