Intră acum și în grupul de
După reuşita sucevencei Emilia Moroşan, cercetătoare, profesor-asistent în fizică, astronomie şi chimie la Universitatea Rice din Houston, Texas, care a fost premiată pentru debut în cariera ştiiţifică cu distincţia “Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” (PECASE), cea mai înaltă distincţie acordată în domeniu chiar de către Barack Obama, o altă suceveancă face cinste oraşului în care s-a născut, obţinând un onorabil loc cinci la maratonul din Sahara.
Suceveanca Letiţia Exner a obţinut locul cinci la maratonul care s-a desfăşurat în deşertul Sahara, în condiţii extreme, la data de 28 februarie, parcurgând împreună cu echipa din care a făcut parte şi care a reprezentat România la această competiţie, peste 42 de km, la peste 40 de grade Celsius.
În copilărie nu aveam deloc tangenţe cu sportul
În vârstă de 27 de ani, Letiţia Exner a dezvăluit în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro că în copilărie nu a fost tocmai un talent într-ale sportului, ci dimpotrivă, lucru confirmat şi de mama sa, Maria Exner, care luni, 14 februarie se întorcea de la Bucureşti, de la fiica sa, cu care a ţinut să fie în mod special pentru a sărbători reuşita. Contactată telefonic, Maria Exner a declarat că este mândră de fiica sa, precizând că în copilărie aceasta nu avea aproape deloc tangenţe cu sportul.
Întrebată despre circumstanţele prin care a ajuns să participe la o astfel de competiţie, Letiţia Exner a declarat: “Am terminat ASE-ul la Bucureşti, după care m-am angajat la o companie care se ocupa de audit. Treptat am devenit nemulţumită din cauza programului prelungit care nu îmi permitea deloc să mă bucur de timp liber. Am demisionat, după care m-am angajat la banca la care lucrez în prezent. Partea bună este că la compania de audit am cunoscut-o pe Diana Ionescu, bună prietenă cu Andrei Roşu, liderul echipei din România, din care am făcut parte la maratonul din Sahara”.
A ajuns la maratonul din Sahara răspunzând unei provocări lansate pe un blog
Cei cinci români au ajuns să facă echipă la invitaţia sportivului Andrei Roşu (maratonistul având în Palmares curse la Polul Nord, Antarctica, Australia, Europa şi America de Sud), care a anunţat pe blog, în octombrie anul trecut, că îşi caută parteneri de maraton în Sahara. I-au răspuns Mihaela Bafani, care-i este şi colegă de serviciu, Diana Ionescu, care lucrează pentru una dintre companiile care-l sponsorizează, Letiţia Exner, prietenă cu Diana, şi Emanuil Rednic, voluntar la Hospice Casa Speranţei, organizaţie pe care Andrei o susţine.
Toţi au luat startul, pe data de 28 februarie, în maratonul care trece prin trei tabere de refugiaţi, organizat pentru a atrage atenţia asupra dramei populaţiei Saharawi, ce trăieşte de 35 de ani în astfel de tabere. După kilometrul 15 al cursei, echipa s-a împărţit în două, pentru că la categoria feminin erau destul de puţine participante şi exista şansa unei clasări bune. Astfel, Letiţia Exner a ieşit pe locul V.
“Am început să mă antrenez în urmă cu doi ani, împreună cu un grup de 4 prieteni suceveni. De atunci am participat şi la semimaratoane, unul desfăşurându-se în aprilie anul trecut la Viena, pe o distanţă de 21,05 km.
Următorul obiectiv: maratonul Himalaya – Everest – un traseu de 42 km
Întrebată care este următoarea ţintă pentru care se pregăteşte, Letiţia Exner ne-a dezvăluit că următorul maraton la care intenţionează să participe va fi cel care se va desfăşura pe vârful Everest, în perioada 16-29 mai.
Tânăra sportivă are însă nevoie de sprijin financiar pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivele. “Am nevoie de 3.000 de dolari, din care 550 dolari vor fi folosiţi numai pentru înscrierea în concurs, sumă pe care va trebui să o achit până la data de 31 martie, iar cealaltă parte din sumă va trebui să o achit până la data de 30 aprilie. Îmi doresc foarte mult să particip la acest maraton, iar dacă voi reuşi, voi deveni prima femeie româncă care participă la o astfel de provocare în această locaţie, în urmă cu câţiva ani existând doar trei participanţi români, bărbaţi, care s-au înscris în această cursă”, a precizat Letiţia Exner.
Ea a mai explicat că primele două săptămâni din concurs reprezintă practic o acomodare cu clima, prin care zilnic, timp de două săptămâni, concurenţii vor urca şi vor coborî Everestul (la diferite altitudini), acest maraton desfăşurându-se la cea mai mare altitudine de pe glob. În ultima săptămână, respectiv la data de 29 mai se va da startul competiţiei, care va consta în coborârea Everestului, de la altitudinea de 5.300 m, la 3.900 m.
Letiţia Exner este nepoata lui Constantin Severin, poet, publicist şi artist plastic sucevean, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cunoscut pentru teoretizarea unui nou concept în arta contemporană, expresionismul arhetipal.
NewsBucovina.ro îi urează Letiţiei multă baftă şi să tot auzim de astfel de reuşite!
Intră acum și în grupul de