Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat pentru News Bucovina că politicile din sănătate trebuie să pună mai mult accent pe sprijinirea medicinii de familie care este baza și care poate să facă și prevenție și să trateze unele patologii astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să ajungă la unități de primiri urgențe în stare gravă.
Din cauză că nu beneficiază de medic de familie sunt mulți pacienți care vin în ultima fază la UPU.
„Sunt zone întregi, mai ales în zona de munte, unde nu găsești un medic de familie. Atunci pacientul nu știe ce înseamnă prevenție și ajunge în UPU doar în ultima secundă a bolii. De aia vin foarte gravi. În momentul de față complexitatea cazurilor a crescut foarte mult de la pandemie încoace”, a spus dr. Calancea.
Managerul SCJU Suceava a spus că starea de sănătate a pacienților este din ce în ce mai precară pentru că nu se face prevenție.
„Mă gândesc, împreună cu conducerea spitalului, cum putem veni în sprijinul cetățenilor pentru a face prevenție. Noi nu știm să facem prevenție, nu avem o educație medicală, lucruri care trebuie să le facă medicul de familie care este baza actului medical și baza medicinii. Trebuie să facem prevenție ca să nu avem foarte mulți pacienți internați. Să știm ce înseamnă factori de risc cardio-vasculari, să știm ce înseamnă o alimentație sănătoasă”, a spus Alexandru Calancea.
El a arătat că la Facultatea de Medicină din Suceava una dintre specializări este dietetica și că experții în dietetică ce nu-și găsesc rolul în sistemul de stat, arătând că la Spitalul Județean este post de dietetician doar la bucătăria spitalului în condițiile în care ar fi nevoie de asemenea specialiști aproape pe toate secțiile.
„Alimentația este extrem de importantă în patologia pe care o vei avea în viitor Aș crea 50 de posturi, dar legislația nu-mi dă voie”, a declarat dr. Calancea.
Intră acum și în grupul de