Intră acum și în grupul de
Membrii comunităţii poloneze din Suceava s-au reunit marţi la Hotel “Gloria” din municipiu pentru a se bucura de obiceiul „împărţirii oului sfinţit”, dar şi de bucatele poloneze tradiţionale (diferite preparate, mezeluri şi cărnuri, nelipsitul zur de Paşte, dar şi alese mazurki şi babe de sărbători).
Întâlnirea a devenit o tradiţie la Suceava, de zece ani membrii Uniunii Polonezilor întâlnindu-se anual pentru a se bucura de însemnătatea acestei sărbători.
„Noi ne aflăm, începând de duminică, în octava pascală pentru catolici, care ţine opt zile, una dintre aceste zile fiind dedicată unei întâlniri a comunităţii poloneze, pentru a ne împărţi cu oul sfinţit. La noi ouăle nu se ciocnesc, ci pur şi simplu se taie în jumătate. La întoarcerea de la Rezurecţie (slujba de Înviere) care nu începe la ora 00.00, ci se termină la miezul nopţii, se vine acasă după o zi de post, iar primul lucru care se mănâncă este tocmai oul sfinţit, deja tăiat, care se împarte de regulă, de către capul familiei, sau de către cel mai vârstnic membru al familiei, după care, odată cu oferirea jumătăţii de ou, cei din familie îşi fac urări cu prilejul acestei mari sărbători a creştinătăţii”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Stanislava Iachimovschi, preşedinte de Onoare al Uniunii Polonezilor din România, preşedintele Asociaţiei Polonezilor din Suceava şi redactor – şef al revistei bilingve “Polonus”.
În calitate sa de gazdă a evenimentului, Stanislava Iachimovschi, a adăugat: „Noi sărbătorim astăzi aici, după vechea tradiţie poloneză, cu prieteni de-ai noştri români, cu preoţii din Decanatul de Bucovina, la eveniment fiind prezent şi părintele decan Iosif Păuleţ. La Suceava organizăm anual acest eveniment începând abia cu anul 1991, pentru că între 1950 şi 1990, când au fost interzise toate organizaţiile minorităţilor naţionale, nu a existat activitate a organizaţiei. Casa polonă a fost naţionalizată, iar această tradiţie s-a păstrat doar în familie”.
Cei prezenţi la această sărbătoare s-au putut delecta cu mâncăruri din bucătăria poloneză, cu produse tradiţionale care nu au voie să lipsească de pe masa de Paşte, ca: zur de Paşte (supă acră), ouă în sos de nucă, de arpagic, de mărar, şuncă coaptă de Paşte, sau deserturi precum: mazurek cu fructe sau mazurek cu prune.
Intră acum și în grupul de