Intră acum și în grupul de
Zeci de suceveni au participat, luni seara, la lansarea cărţii “Unabomber – Profetul ucigaş”, scrisă de Ovidiu Hurduzeu, bucureştean stabilit în America, care propune prin tematica volumului său, libertatea şi condamnarea capitalismului total, prezentând cazul celebru al americanului Theodore Kaczynski, care şi-a teoretizat timp de 20 de ani cunoscuţii, trimiţându-le bombe.
Evenimentul care s-a desfăşurat la City Gallery din incinta Shopping City Suceava a fost gândit sub forma unei conferinţe la care participanţii au putut adresa întrebări celor prezenţi. Invitaţi speciali ai evenimentului au fost Nicolae R. Dărămuş („o enciclopedie în viaţă” după aprecierile lui Cezar Căilean – reprezentant al Librăriilor Alexandria Suceava), doctor, muzician, scenarist, scriitor, fotograf, desenator, om de presă, şi Alexandru Ciolan, fost cadru didactic şi redactor – corector la revista „Lumea”, respectiv fost redactor la Editura Politică, actuala editură Humanitas, în prezent administrator al editurii Logos din Bucureşti.
„Cazul personajului prezentat este unul formidabil, Ovidiu Hurduzeu reuşind să ne dea o carte extrem de vie sub aspectul documentaţiei, cât şi sub aspectul stilului. Este vorba practic despre singura traducere a manifestului Unabomber, acest veritabil testament despre ce ne aşteaptă, a unui om foarte muncit, care din nefericire a omorât, iar acum este în puşcărie pe viaţă, la momentul actual având vârsta de 69 de ani. Este vorba despre povestea de viaţă a profetului ucigaş Theodore Kaczynski”, apreciază Nicolae R. Dărămuş.
Alexandru Ciolan, în calitate de editor al volumului “Unabomber – Profetul ucigaş”, a ales să vorbească despre personajul central al cărţii lui Alexandru Hurduzeu. „Acest tânăr face parte din prima generaţie născută în America din emigranţii polonezi, oameni de altfel necăjiţi. Acest copil a ajuns să fie cadru universitar în unităţi de profil de renume, luând premiu pentru cea mai bună teză de doctorat la matematică, în America, diferenţiindu-se mereu din punct de vedere intelectual faţă de colegii săi, fiindu-le net superior. Funcţionează ca asistent universitar timp de un an şi jumătate, după care în mintea lui se întâmplă ceva. Îşi dă demisia şi pleacă în nordul Statelor Unite ale Americii, în zona Montana, iar de acolo începe să trimită bombe timp de 20 de ani, rănind şi omorând oameni. Bombele trimise erau din ce în ce mai performante şi erau trimise foştilor săi colegi de la Universitate şi nu numai, fiind cunoscut în timp sub numele de cod Unabomber, nume dat de FBI”, a explicat Alexandru Ciolan.
Alexandru Ciolan a mai evidenţiat faptul că geniul matematic a lui Unabomber şi capacitatea lui extraordinară de organizare i-a făcut pe agenţii FBI să creadă că au de-a face cu o organizaţie teroristă şi nu cu un singur om. “Cel mai interesant este că protagonistul celebrului caz a fost foarte greu de găsit datorită faptului că pentru confecţionarea bombelor sale nu cumpăra niciodată nimic din comerţ, ci îşi asambla bombele cu ajutorul materialelor reciclabile (sârme, conserve erc.). Trăia într-o cabană, în mijlocul pădurii, la graniţa cu Canada, când el era de fapt căutat prin California şi credea că misiunea lui este aceea de a arăta omenirii cât este de înrobită de tehnologie, şi cât de amăgită este de tot sistemul civilizaţiei actuale. A pus bombe cu scopul de a fi ascultat”, a completat Alexandru Ciolan.
„Am scris < Unabomber – Profetul Ucigaş > la aproape zece ani de la apariţia cazului. Majoritatea cărţilor pe această temă au fost scrise imediat din nevoi comerciale, când subiectul era foarte cald. Eu am preferat ca lucrurile să se decanteze într-un fel, după care am reunit informaţiile în această carte, azi, la Suceava fiind prima dată când am fost invitat să vorbesc despre manifestul lui Ted Kaczynski”, a menţionat autorul volumului în discuţie.
În prezent, Unabomber este închis pe viaţă, unele dintre scrierile sale având şi acum o mare deschidere către publicaţiile din America, unde periodic apar articole ce îi poartă semnătura.
Intră acum și în grupul de