Intră acum și în grupul de
Compania Egger a investit până în prezent în Rădăuţi 210 milioane de euro într-o fabrică de procesare a lemnului cu o capacitate de producţie de 600.000 mc de PAL pe an, informează într-un interviu, managerul de resurse umane al firmei austriece, Daniela Ungureanu.
Potrivit sursei citate, compania austriacă investeşte 150 milioane de euro într-o linie de producţie pentru OSB (Oriented Strand Boards) în fabrica de la Rădăuţi, noua instalaţie, cu o capacitate anuală de producţie de peste 300.000 de metri cubi, va crea aproximativ o sută de noi locuri de muncă directe şi nouă sute de locuri de muncă indirecte.
Mai mult, firma Egger face investiţii de aproximativ 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea fabricii de pal melaminat din Rădăuţi într-o unitate cu producţie integrată, prin dotarea cu o instalaţie de adezivi.
Vă prezentăm în continuare interviul cu managerul de resurse umane al firmei EGGER, Daniela Ungureanu.
R: Cum a evoluat numărul de angajaţi EGGER de la începutul investiţiei până în prezent?
Daniela Ungureanu: În 2006, anul în care a început construcţia fabricii EGGER de la Rădăuţi, erau 26 de angajaţi iar numărul acestora a crescut progresiv pe măsură ce fabrica a fost dată în funcţiune. La începutul anului 2008, când a demarat producţia plăcilor de material lemnos, numărul angajaţilor se ridica deja la 300. În prezent, fabrica EGGER de la Rădăuţi are aproximativ 400 de salariaţi, ca urmare a unei investiţii iniţiale de 210 milioane Euro. După finalizarea noilor investiţii, respectiv instalaţia de adezivi şi linia de producţie OSB, compania va avea peste 550 angajaţi.
Pe orizontală, efectul investiţiei EGGER este mult amplificat. Potrivit estimărilor noastre, au fost create alte 1000 de locuri de muncă în industria lemnului, transport şi construcţii dar şi în domeniul serviciilor.
R: Din ce zonă provin angajaţii dumneavoastră? Aveţi mulţi angajaţi străini? Ce posturi ocupă aceştia?
D.U.: Peste 95% dintre angajaţii EGGER sunt din judeţul Suceava. Practic, EGGER este unul dintre primii angajatori din judeţul Suceava. Numărul expatriaţilor angajaţi permanent este extrem de mic, inclusiv la nivelul managementului. Este politica companiei de a da prioritate şi a încuraja potenţialul uman la nivel local, în fiecare ţară unde avem fabrici, de a respecta tradiţia şi cultura locală. Acest lucru este valabil şi în structurile de conducere. De la bun început, fabrica EGGER a beneficiat de o echipă de management în care a predominat elementul local.
Printre motivele care au determinat – în urmă cu peste 5 ani – construcţia unei noi fabrici EGGER la Rădăuţi, reprezentanţii companiei au menţionat întotdeauna tradiţia îndelungată a zonei în prelucrarea lemnului şi existenţa unui personal calificat în domeniu. Cât de important s-a dovedit acest lucru în evoluţia ulterioară a companiei?
D.U.:Extrem de important. EGGER are una dintre cele mai moderne tehnologii din industria de profil, tehnologie care presupune cerinţe foarte înalte în ceea ce priveşte pregătirea profesională a salariaţilor. 98% dintre angajaţii noştri reprezintă personal calificat, cu studii medii sau superioare.
La deschiderea fabricii din România am organizat programe extinse de pregătire şi specializare a personalului angajat, în care au fost implicaţi şi colegi din alte fabrici EGGER; dar acestea s-au adăugat unor abilităţi profesionale existente. Performanţele ulterioare ale fabricii n-ar fi fost posibile în lipsa unei pregătiri tehnice prealabile foarte bune a angajaţilor care se datorează, între altele, tradiţiei îndelungate a zonei în prelucrarea lemnului.
Acest lucru îşi spune cuvântul şi în ceea ce priveşte evoluţia pe termen lung a fabricii. În proximitatea locaţiei de producţie EGGER, respectiv în Suceava şi Rădăuţi, exista licee şi universităţi de profil cu care am stabilit diverse colaborări. Încercăm, astfel, să ne asigurăm o continuitate a resurselor umane pe termen lung fără de care dezvoltarea fabricii nu este posibilă.
R: Foarte multe companii private se plâng că absolvenţii învăţământului românesc – fie liceal sau universitar – nu îndeplinesc standardele de pregătire, mai ales experienţa practică, solicitate de sectorul privat. Cum vă asiguraţi că actualii studenţi, viitorii angajaţi, îndeplinesc toate standardele profesionale cerute de EGGER?
D.U.: Am demarat un program care permite perfecţionarea potenţialilor angajaţi, încă din facultate, oferindu-le posibilitatea să aplice cunoştinţele teoretice acumulate. Este vorba despre un program anual de practică pentru studenţii de la facultăţile de profil tehnic şi economic ale Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava. Stagiul durează aproximativ trei luni şi în acest an, la a treia ediţie, aproximativ 20 de studenţi vor beneficia de acest program. Perioada de practică a început în 2009, iar până acum 18 studenţi au participat la stagiile oferite de către EGGER. Studenţii îşi dezvoltă abilităţile şi competenţele sub supravegherea directă a unor mentori, selectaţi din rândul colegilor noştri şi beneficiază de salariu conform legislaţiei în vigoare. După absolvire, aceştia au posibilitatea de a se angaja la EGGER. De altfel, o parte dintre cei care au participat până acum la stagiile de practică au primit deja oferte de angajare iar alţii vor primi în curând.
Acest program de practică este o modalitate prin care putem să contribuim la creşterea pregătirii absolvenţilor din punct de vedere tehnic dar şi la acomodarea lor din timp cu valorile companiei, un lucru extrem de important pentru EGGER. Pentru mulţi dintre studenţi, contactul cu această cultură internă a companiei care pune accent de exemplu pe dezvoltarea durabilă şi extinderea afacerii în beneficiul generaţiilor următoare a fost mai importantă decât noţiunile tehnice acumulate. Iar acest lucru s-a văzut în proiectele pregătite la finalul stagiului de practică precum şi din feedback-ul studenţilor.
R: Care sunt posibilităţile de avansare pentru un angajat nou la EGGER?
D.U.: Compania creează posibilităţi de dezvoltare profesională şi avansare în carieră pentru toate categoriile de salariaţi. Pentru fiecare angajat se elaborează un plan de dezvoltare personală – adaptat propriilor nevoi – care reprezintă fundamentul pentru programele ulterioare de training externe sau interne, de la cursuri de limbi străine la training-uri vocaţionale avansate.
Pentru tinerii cu abilităţi de conducere există programul Startklar adresat potentialilor manageri, o pepinieră internaţională de leadership. Programul a început în 2008 şi reuneşte la fiecare ediţie participanţi din diverse locaţii EGGER. Training-ul vizează dezvoltarea abilităţilor de project management, coordonarea angajaţilor, abilităţi de prezentare, management-ul timpului, simulări privind rezolvarea diverselor situaţii de afaceri care pot interveni. La finalul training-ului, cursanţii elaborează un proiect cu relevanţă practică. Pentru manageri sunt disponibile o serie de alte training-uri pentru dezvoltarea abilităţilor profesionale şi manageriale; care oferă posibilitatea de avansare în companie.
R: Ce beneficii au angajaţii dumneavoastră?
D.U.: EGGER investeşte constant în crearea unui loc de muncă modern şi plăcut pentru angajaţii săi. De exemplu, la fabrica din Rădăuţi a fost construită o clădire inovatoare, realizată aproape exclusiv din produsele noastre. Acest proiect arhitectural pilot va fi implementat şi la nivel de grup pentru viitoarele birouri. Noua clădire administrativă a fabricii noastre din Rădăuţi este înconjurată de o ”grădină cu caracter wellness”, care combină simbolic, într-un singur concept, procesele industriale şi habitatul ecologic. Totodată, această clădire a obţinut certificatul de aur DGNB oferit de Societatea Germană pentru Construcţii Durabile prin care se atestă compatibilitatea ecologică a construcţiei.
Departamentul de Resurse Umane implementează constant proiecte pentru angajaţii noştri, destinate socializării şi comunicării. Am organizat competiţii sportive şi am avut diverse iniţiative prin care am încurajat un stil de viaţă sănătos. Un exemplu ar fi «EGGER aleargă», un concurs de alergări care a avut de asemenea şi o miză caritabilă.
Colegii noştri pot participa la cursuri de limbi străine şi pot relaţiona mai bine unii cu alţii în cadrul unor evenimente interne (la sfârşit de an sau cu diverse alte ocazii). Anul acesta, Grupul EGGER aniversează 50 de ani de la înfiinţare iar acest moment va fi celebrat în fiecare fabrică prin organizarea unor evenimente interne pentru angajaţi şi familiile acestora.
La nivel de grup, edităm trimestrial o revistă a angajaţilor prin care aceştia sunt informaţi cu privire la evoluţia companiei, produsele şi serviciile noi oferite de EGGER dar şi despre evenimente de interes local.
R: Cum aţi sumariza în câteva cuvinte ceea ce oferă EGGER unui angajat?
D.U.:Condiţii şi mediu de lucru la cele mai înalte standarde alături de o echipă tânără şi dinamică în care colaboarea se bazează pe respect şi încredere reciprocă. Compania oferă stagii de perfecţionare continuă şi oportunităţi de carieră adaptate fiecărui salariat precum şi posibilitatea de implicare în proiecte pline de provocări, într-un mediu de lucru internaţional, modern şi deschis.
Intră acum și în grupul de