Intră acum și în grupul de
Judeţul Suceava a fost reprezentat din nou cu succes la nivel naţional, un elev al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” fiind distins cu MENŢIUNE în cadrul Concursului de Lectură, Comunicare şi Scriere Creativă desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 3-5 iunie. Performanţa băiatului cântăreşte şi mai greu dacă ţinem cont că suceveanul în vârstă de 11 ani a fost cel mai tânăr candidat al competiţiei, alături de alţi elevi de gimnaziu şi liceu.
Valentin Lămăşanu pe numele său, este elev în clasa a IV-a la Colegiul de Artă din municipiu, la clasa învăţătoarei Paula Şalar, care îl şcoleşte totodată şi la cercul de grafică, pe care îl coordonează de ani de zile şi-i pregăteşte pe cei mai talentaţi elevi ai săi.
La mişcarea artistică, înscrisă în cercurile literare, elevul a făcut o impresie deosebită celorlalţi participanţi, şi juriului, datorită faptului că a fost singurul candidat care nu a folosit power point-ul în prezentarea sa, folosindu-se doar de ce a notat pe foaia de concurs şi de desenul pe care l-a adus în competiţie, ca suport artistic vizual pentru eseul întocmit.
Concursul de la Cluj-Napoca finanţat de MECTS în regim de olimpiadă naţională de comunicare, lectură şi creativitate s-a constituit într-o sărbătoare a lecturii şi a scrierii, motiv pentru care proba de evaluare din concurs a fost doar un moment printre alte secvenţe creative, ludice, de împărtăşire a bucuriei cuvântului scris, rostit, citit.
„Concursul a constat în trei probe: desen alternat cu text de creaţie, eseu pe baza unei cărţi citite şi portofoliu personal cu creaţiile fiecărui elev. Valentin este un copil genial care are înclinaţie atât spre pictură, culoare, cât şi spre grafică, reuşind să realizeze desene impresionante. La concurs, Valentin, un mare devorator de literatură, a realizat un eseu intitulat < Arta prin cuvânt şi imagine clasică > , pe care l-a susţinut cu ajutorul lucrării sale anterioare executate în tehnica grafică”, ne-a explicat Paula Şalar.
După momentul prezentării sale, elevul sucevean a reuşit să impresioneze, fiind răsplătit de ceilalţi participanţi cu repetate aplauze.
Într-un eseu realizat tot de el, puştiul de 11 ani, surprinde prin descrierea pe care şi-o face:
„Prima mea pasiune, după ce m-am născut, a fost DESENUL (…) Îmi place să excelez şi cu plastelina. Adulţii erau întotdeauna uimiţi de rapiditatea cu care, din mâinile mele, se năşteau micile făpturi. Mâinile mele s-au obişnuit atât de mult cu modelajul, încât, orice altceva urmăreau ochii mei, mâinile mele LUCRAU mereu. Eram chiar eu uimit, de multe ori, că ceea ce făceau mâinile mele, aproape că nici nu apucasem să gândesc. Cred că nu e o simplă întâmplare că acum sunt la un colegiu de artă… Vreau să mă face preot. Sigur şi eu sunt o plastelină în mâinile lui Dumnezeu, pentru că, iată câte lucruri fac aici, pe Pământ, cu atâta bucurie. Sigur o să-mi folosesc toate talentele să creez, ca să-i bucur pe oameni!”, arată tânărul artist în eseul semnat chiar de el şi intitulat „Eu, un adevărat Univers”.
Tot de la tânărul Valentin am aflat câte ceva despre simbolistica utilizată în desenul cu care s-a prezentat la concurs, precum şi despre faptul că în spatele fiecărui obiect desenat existând o întreagă legendă, un lung şir de simboluri ascunse, redate într-o notă ce înfăţişează mediul înconjurător.
Ca perspectivă de viitor, învăţătoarea Paula Şalar intenţionează să reunească într-o expoziţie semnată de Valentin Lămăşanu, cele mai reuşite lucrări, schiţe, crochiuri ale micului artist, care pe viitor se arată extrem de promiţător şi entuziast în activităţile pe care le desfăşoară cu plăcere.
Intră acum și în grupul de