Intră acum și în grupul de
Sucevenii pasionaţi de fenomenele astronomice, precum şi cei dornici să mai bifeze o întâmplare în cotidian sunt aşteptaţi miercuri noapte pe terasa Observatorului Astronomic Suceava, pentru a urmări, cu mijloace performante de vizualizare, cea mai lungă Eclipsă Totală de Lună din ultimii 100 de ani. Locuitorii municipiului vor avea astfel la dispoziţie o lunetă şi un telescop, şi, bineînţeles, explicaţiile cercetătorilor în domeniu.
Potrivit lui Emil Turcu, cercetător ştiinţific în cadrul Observatorului Astronomic Suceava, fenomenul va putea fi urmărit de pe întreg teritoriul României, existând posibilitatea ca luna să aibă o culoare portocalie, cu trecere spre roşu închis, datorată poluării atmosferice din ultima perioadă, cauzate în special de repetatele erupţii vulcanice.
Cercetătorul sucevean a realizat pentru NewsBucovina.ro o scurtă prezentare în care a punctat momentele spectacolului astronomic, care va avea o durată totală de 5 ore, 36 minute și 5 secunde (VEZI FOTO).
„ P1 este momentul în care Luna intră în conul de penumbră, la 20h24m37s. U1 este primul contact, Luna intră în conul de umbră, la 23h22m57s. U2 este al doilea contact și coincide cu sfârșitul intrării Lunii în conul de umbră. Începe faza de totalitate care va dura 1h40m12s. U2 va avea loc la 22h22m29s. U3 este al treilea contact și coincide cu sfârșitul fazei de totalitate. În acest moment, Luna începe să iasă din conul de umbră, la 00h02m 42s. U4 este ultimul contact ce coincide cu ieșirea completă a Lunii din conul de umbră și va marca sfârșitul fazei de totalitate a eclipsei. Eclipsa totală de Lună nu s-a sfârșit, deoarece începe ieșirea Lunii din conul de penumbră al Pământului. Ultimul contact U4, va fi la 01h02m14s. P4 este momentul în care Luna a ieşit din conul de penumbră, moment ce marchează sfârșitul eclipsei totale de Lună ce se va produce la 02h00m41s”, explică Emil Turcu.
Totodată, el a ţinut să precizeze că cel mai important moment al eclipsei este momentul maxim al acesteia, când Luna se află în centrul umbrei Pământului, adică la 23h12m36,2 s.
În ceea ce priveşte durata Eclipsei Totale de Lună, cercetătorul ştiinţific din cadrul Observatorului Astronomic Suceava a adus următoarele clarificări: „Faza de penumbră, notată cu P este timpul în care Luna traversează penumbra Pământului și reprezintă durata totală a eclipsei, adica 5h36m5s. Faza de umbră, notată cu U este timpul în care luna traversează conul de umbră al Pământului și reprezintă intervalul de timp scurs între U1 și U4, adică 3h39m17s. Faza de totalitate este timpul în care Luna este complet în conul de umbră al Pământului, adică 1h40m12s”.
Reamintim că Eclipsa parţială de Soare din 4 ianuarie a.c., vizibilă şi de pe teritoriul României a adunat, pe terasa Observatorului Astronomic din municipiu, în jur de 150-200 de suceveni de toate vârstele, care au avut la dispoziţie trei telescoape, dintre care două cu filtru, pentru a putea urmări fenomenul.
Intră acum și în grupul de