Intră acum și în grupul de
Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie „INVENTICA” care a avut loc la Suceava, în perioada 17-19 iunie 2011, şi-a premiat duminică cei mai creativi inventatori, acordând 4 premii de excelenţă, 3 premii din partea Societăţii Ştiinţifice Cygnus, 5 premii I, 6 premii II, 5 premii III şi 10 menţiuni, calificând totodată primii 4 premianţi la Concursul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel ISEF din S.U.A.
“Concursul reuneşte peste 1600 de copii din peste 54 de ţări ale lumii. Este o manifestare grandioasă care în fiecare an are loc în alt oraş al Americii. Anul viitor va fi la Petersburg. România, prin protocoalele stabilite între organizatorii acestui concurs şi organizatorii mondiali, are posibilitatea de a participa la faza din anul următor cu trei lucrări. Concursul din S.U.A. durează o săptămână, iar în ziua jurizării, de dimineaţa şi până seara la standuri stau numai copii, neavând voie cu profesorii îndrumători, cum s-a întâmplat în cadrul etapei naţionale desfăşurate sîmbătă la Suceava.
În Statele Unite şi în multe alte state de pe glob, concursul se desfăşoară piramidal, pornind de la nivel de clasă, şcoală, zonă şi apoi faza naţională. Pentru că la noi există puţine lucrări la nivel naţional care se ridică la un anumit standard, am trecut peste etapele acestea. Noi mergem acolo să învăţăm în primul rând, anul acesta fiind a treia participare a României. În primul an în care am participat nu am reuşit să luăm niciun premiu, pentru că standardele erau mult prea ridicate, iar noi nu am ştiut exact cum să pregătim prezentarea noastră. Eu particip în fiecare an în juriu la concursul din S.U.A. îndeosebi pentru a vedea care sunt nivelele de jurizare, criteriile selecţiei. În anul al doilea am participat cu două lucrări, atunci când am obţinut un premiu I şi un premiu III, iar anul acesta am participat din nou cu două lucrări, însă am obţinut un singur premiul III. Am înţeles acum cum se face o prezentare la nivel american”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, prof. univ. Dan Milici, la Facultatea de Inginerie electrică şi Ştiinţa calculatoarelor. Din cadrul USV.
Profesorul îi va însoţi şi anul acesta pe elevii care au primit Premiul de Excelenţă, în cadrul competiţiei naţionale “INVENTICA”, desfăşurată sâmbătă, sub forma unei expoziţii, la parterul Iulius Mall Suceava. Este vorba de elevii: Tudor Pătuleanu, Vlad Daniel Pavel şi Adrian Mateoaia, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava (“Pixul Digital”), Ionuţ Budilşteanu, elev la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea (“Human – Computer Interface”), Andrei Gheorghiu – Şcoala “Oltea Doamna” Oradea (“BioSports”) şi Matea Alexandra Moldovan, de la Liceul Teoretic “D. Bolintineanu” Bucureşti (“Frunzele care cad toamna: o problemă ecologică sau un dar al naturii”).
”Există posibilitatea să meargă toţi în S.U.A. sau doar o parte dintre ei. Voi face o selecţie, atât din punct de vedere al nivelului la care se află fiecare lucrare în parte, însă voi urmări şi alte standarde. Unul dintre acestea este ca elevul care va reprezenta România la competiţia din S.U.A. să ştie să vorbească fluent limba engleză, lucru necesar în susţinerea lucrării sale acolo în faţa juriului”, a explicat Milici, care a subliniat faptul că americanii urmăresc mai puţin partea ştiinţifică şi mai mult doresc să vadă care este impactul lucrării asupra societăţii şi ce soluţii noi aduce.
Concursul naţional “INVENTICA” s-a desfăşurat la Suceava pe trei secţiuni – “Ştiinţe”, “Ştiinţe aplicate” şi “Tehnologia informaţiei”, cuprinzând două categorii de vârstă – 12 – 15 ani şi 16 – 20 ani.
Juriul acestei ediţii a fost prezidat de profesorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov şi a fost compus din reputatul inventator prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc, profesor Anca Greculeac şi prof. ing. Angela Nesteriuc.
În cadrul competiţiei au mai fost acordate: Premiile Societăţii Ştiintifice Cygnus – “Noi avem soluţia combaterii ecologice a gândacului de bucatarie” – Dragoş Gherghescu, de la Liceul Teoretic D. Bolintineanu Bucureşti, “Miracolul Maglev” – Adrian Munteanu, Andrei Neagu, Radu Nicolae, de la Colegiul Tehnic “Elie Radu” Ploieşti şi “Incursiune într-o staţie de tratare a apei”– Vlad Constantin, Muşat Gheorghe, de la Colegiul Tehnic “Elie Radu” Ploieşti.
Premiile I au mers către: „Metoda optică de determinare a concentraţiei procentuale a soluţiilor omogene şi transparente” – Beniamin Vasileniuc, de la Şcoala nr. 9 Suceava, “Dispozitiv pentru realizarea experimentelor de termodinamică” – Ioana Grigoraş, de la Colegiul Naţional “Roman Vodă” Roman, “Cartierul Viitorului” – Alexandru Duţă, Ciprian Matei, de la Colegiul Tehnic “Elie Radu” Ploieşti, “Microcalcular cu TVout –Mihnea Gheorghe Horbuli, de la Palatul Copiilor Botoşani şi “VIZOR – autentificare pe baza de recunoaştere facială” – Bogdan Antohi, Tiberiu Chibici, Andrei Iacob, de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava.
Pe lângă alte 6 premii II, 5 premii III şi 10 mentiuni, au mai fost acordate două premii speciale din partea Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, participanţilor – Tudor Pătuleanu, Vlad Daniel Pavel, Adrian Mateoaia (“Pixul digital”) de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava şi Andrei Gheorghiu (“BioSports”), de la Şcoala “Oltea Doamna” Oradea.
Intră acum și în grupul de