Intră acum și în grupul de
Cinci restaurante sucevene de prestigiu s-au întrecut sâmbătă la Iulius Mall Suceava, în cadrul primei ediţii a Festivalului Sărmăluţelor Bucovinene, acolo unde fiecare participant şi-a adus în competiţie cea mai reuşită reţetă de sărmăluţe tradiţionale româneşti, care au trebuit să treacă de gusturile culinare ale unui „juriu ales pe sprinceană”.
„Pentru că Primăria Suceava a realizat un parteneriat cu Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale, scopul principal al acestui Festival este acela de a strânge bani pentru copiii cu dizabilităţi”, a arătat primarul Sucevei, Ion Lungu, în deschiderea evenimentului. În acest sens, a fost amplasată o urnă în faţa bufetului la care fiecare reprezentant de la fiecare restaurant sucevean îşi vindea marfa, urnă în care trebuiau depuşi banii care reprezentau contravaloarea sărmăluţelor cumpărate, în condiţiile în care o sărmăluţă avea preţul de 1 leu, iar o bucată de costiţă avea acelaşi preţ. Pentru a da un exemplu pozitiv celor care ar fi putut să se alăture la acţiunea caritabilă, primarul Ion Lungu a fost prima persoană care a introdus în urnă suma de 100 lei.
A urmat apoi o riguroasă selecţie a celor mai gustoase sărmăluţe aduse în concurs, la masa juriului, din care au făcut parte: primarul Sucevei Ion Lungu, subprefectul Sucevei Angela Zarojanu, un reprezentant al delegaţiei franceze a oraşului Laval din Franţa, Eugenia Hodoroabă, preşedintele Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Suceava.
„Este o mare onoare pentru mine ca să particip la un festival atât de interesant desfăşurat la Suceava. Încep să descopăr bogăţia oraşului dumneavoastră încă de ieri. Sunt un debutant al locurilor de aici şi sper să iau o decizie bună astăzi la jurizare, să nu mă înşel. Nu cred că pot să înlocuiesc un alt gurmand de aici, care este primarul oraşului Suceava, dar sper să fac faţă”, a rostit amuzat francezul, sosit special în oraşul nostru de Zilele Sucevei, alături de alt reprezentant al oraşului Laval.
În timpul în care cei cinci membri ai juriului şi-au concentrat atenţia asupra celor mai bune sărmăluţe, sucevenii care s-au aflat în zona de la etajul complexului comercial au avut posibilitatea să achiziţioneze delicioasele preparate culinare care ispiteau curioşii de la distanţă datorită mirosului lor specific.
După aproximativ 10 minute de degustare, membrii juriului, prin vocea primarului Lungu au dat verdictul, împărţind cele trei trofee „Găluşca de aur” puse la bătaie în această competiţie: „Toate sarmalele au fost foarte, foarte bune, dar totuşi vom acorda aceste premii şi pentru modul în care au fost prezentate în faţa juriului. Având în vedere că reprezentanţii de la restaurantul Brădet au avut cel mai elegant mod de pezentare şi totodată au avut două tipuri de sarmale – tradiţionale şi cu urdă, am decis ca premiul I să ajungă la ei, ca drept dovadă voi acorda marele trofeu Găluşca de aur restaurantului Brădet. Premiul II merge către firma Farestin, premiul III merge către Medieval Gurmand, urmat de premiul special pentru restaurant Toscana, diplomă pentru Polaris şi pentru firma Cina”, a transmis primarul celor prezenţi.
La finalul manifestării care a fost încadrată în programul pregătit pentru „Zilele Sucevei”, primarul Ion Lungu a făcut încă o dată apel la bunăvoinţa sucevenilor, îndemnându-i să deguste delicioasele sărmăluţe şi participând astfel la acţiunea caritabilă desfăşurată în cadrul evenimentului.
Intră acum și în grupul de