Intră acum și în grupul de
O prezenţă agreabilă, carismatică şi veselă, cu un zâmbet năstruşnic precum cel al copilului care a comis o năzbâtie, Mihaela Schiotis, recunoscută în repetate rânduri pentru performanţele sale profesionale pe care le-a avut în dansul modern, împreună cu copiii pe care i-a pregătit de-a lungul anilor, se poate lăuda în prezent cu cei peste 30 de ani de activitate în acelaşi domeniu.
Şi acum, când mai are doi ani până la momentul când îşi doreşte să iasă la pensie, Mihaela Schiotis vorbeşte cu o satisfacţie aparte despre copii săi de la orele de dans, dar şi despre rezultatele meritorii pe care le-au obţinut de-a lungul timpului.
“Personalitatea copiilor din ziua de astăzi este mult mai marcantă”
Încă de la începutul discuţiei noastre, am încercat să aflu de la doamna dansului modern sucevean de cât timp activează la Palatul Copiilor Suceava şi câte generaţii de copii a pregătit. Cu tactul care o reprezintă, mi-a răspuns jovial: „Ei bine, lucrez la Palat de foarte mulţi ani. Ca să ocolesc puţin răspunsul dat, vă voi spune că mi-am dat aici toate cele trei grade didactice. Sincer, nu vreau să spun exact ce vârstă am, pentru că am impresia că noţiunea de << dans modern >> nu este compatibilă cu vârsta mea. Predau cursuri de dans modern la Palatul Copiilor Suceava de la absolvirea facultăţii. Am obţinut acest post după ce am participat la concursul << Cântarea României >> , acolo unde am obţinut locul I cu elevii pe care îi pregăteam atunci, copii proveniţi de la şcoală generală la care activam, moment după care directoarea Palatului Copiilor de la vremea aceea m-a observat şi m-a adus aici la Palat, unde sunt şi acum…”.
Am provocat-o apoi pe îndrăgita profesoară să ne spună, din vasta experienţă pe care a dobândit-o lucrând atâţia ani cu numeroase generaţii, care ar fi diferenţele pe care le-a sesizat între generaţiile de „dansatori” de-a lungul anilor. Diplomată, a răspuns: „Înainte pregăteam copii cu personalitate, însă acum constat că personalitatea copiilor din ziua de astăzi este mult mai marcantă. Pot colabora mult mai bine cu ei, sunt mai receptivi şi îşi impun părerile şi dorinţele, pretenţiile.
Vreau să vă spun că nu acceptă orice repertoriu, ei bine, dacă înainte puteam eu să aduc un anumit repertoriu pentru că aşa se impunea, de la o vreme, cădem de acord împreună asupra melodiilor pe care le folosim la dans. Copiii de azi nu dansează orice şi vin cu idei pe care le primesc din zona internetului. Deşi în curând voi preda ştafeta, încerc încă să mă adaptez cu pretenţiile fetelor mele, pentru că ştiu că şi ele se adaptează cerinţelor mele, deşi eu sunt mai dură, recunosc. Chiar astăzi la oră le voi arăta că există profesoare care ţipă şi mai mult decât mine, ca drept dovadă, le-am adus fetelor câteva filmuleţe în acest sens, luate de pe internet”, a declarat amuzată, pentru NewsBucovina.ro, Mihaela Schiotis.
„Fiecare generaţie mi-a fost dragă şi mi-a lăsat amintiri plăcute”
„Fiecare generaţie mi-a fost dragă şi mi-a lăsat amintiri plăcute, am în memorie şi în suflet fete pe care le-am luat ca nişte repere în generaţia lor. Poate pentru că sunt spre final de carieră, pot spune că această ultimă generaţie mi s-a lipit mai mult de suflet”, a apreciat cu lacrimi în ochi profesoara, făcând referire la fetele din trupa „Ritm Dance” pe care le pregăteşte de aproape doisprezece ani.
În acest context, Mihaela Schiotis a amintit câteva performanţe pe care le-a avut cu fetele din trupa „Ritm Dance”, cu care a efectuat două deplasări la gala din Antalya, ultima fiind în 2009. Tot în această formulă, fetele au obţinut şi premiul I în cadrul concursului judeţean care s-a desfăşurat în data de 9 aprilie 2011, obţinând deopotrivă şi locul I la un concurs de dans modern care s-a desfăşurat la Botoşani, în data de 21 mai 2011.
În prezent, Mihaela Schiotis pregăteşte atât fetiţe de 5-6 ani, alături de grupe de performanţă pe nivel de vârstă, alcătuite din eleve din clasele IX-XII, provenite de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, cât şi eleve din clasele I-IV şi V-VIII. „Am structurat câte o grupă de performanţă la nivel de clasă pentru că finalitatea noastră este marcată prin participarea la concursuri, care se desfăşoară pe cele trei categorii de vârstă, iar în acest context, pregătirea (muzica, coregrafia, costumele) este alta”, a explicat doamna Schiotis.
„Înainte era o problemă, o muncă în plus când trebuia să asigur coloana sonoră la oră, înregistram pe casete, la radio, melodiile pe care urma să învăţăm coregrafia, acum este mult mai simplu datorită internetului. Aleg melodiile împreună cu copiii, după care avem posibilitatea de a le modifica. Şi în cazul costumelor este o întreagă poveste. Dacă cu ani în urmă le primeam de la cercul de confecţii al Palatului, acum fiecare contribuie cu idei pentru crearea ţinutei, după care fiecare copil şi le dă spre cusut”, a mai mărturisit Mihaela Schiotis.
Totodată, distinsa profesoară a dezvăluit pentru NewsBucovina.ro, că are un singur regret din punct de vedere profesional, acela că nu a reuşit să aibă un discipol care să rămână în locul său.
Însă până la retragerea din activitate a maestrei dansului modern sucevean, am primit garanţia că, din luna septembrie, tinerele şi talentatele dansatoare pe care le pregăteşte vor intra din nou în focul repetiţiilor, pentru că vor începe balurile bobocilor, la care ele participă, cu tradiţie, de ani de zile.
Intră acum și în grupul de