Intră acum și în grupul de
Candidatul PSD la funcția de primar al Sucevei, Vasile Rîmbu, a prezentat, la News Bucovina, una dintre propunerile sale privind sănătatea urbană, respectiv necesitatea înființării unui spital municipal clinic și a unui spital de boli cronice și de recuperare, considerând că sănătatea este bunul cel mai de preț al omului.
Președintele organizației municipale Suceava a PSD, Vasile Rîmbu, a declarat că în ultima perioadă a stat într-o poziție mai discretă și timpul în care ar fi trebuit să fie mai prezent în spațiul public, l-a folosit pentru a surprinde la fața locului ceea ce are nevoie Suceava.
„Pulsul îl simt pozitiv și cred că va fi și mai pozitiv în condițiile în care noi, ceea ce constatăm la fața locului, vrem să și punem într-o viitoare strategie de abordare a municipiului Suceava. De aceea noi spunem cu toată convingerea că facem Suceava bine, bazându-ne și pe faptul că știu, pot și vreau. Nu de unul singur, ci cu o echipă valoroasă care a confirmat în decursul anilor că sunt oameni hotărâți, performanți și doritori în a îndeplini obiectivul de a face Suceava bine”, a spus Vasile Rîmbu.
El a subliniat că cei din echipa sa se bazează și pe trecut în sensul că faptele lor le stau mărturie din perspectiva locurilor în care aceștia au profesat.
Vasile Rîmbu a reamintit că a fost managerul Spitalului Județean Suceava în perioada în care această unitate spitalicească a fost modernizată, dezvoltată și a ajuns ca astăzi să se trateze la Spitalul Județean Suceava pacienți aduși din țară, inclusiv din centre universitare, în condițiile în care atunci când a preluat conducerea unității spitalicești sucevene se spune că cel mai bun spital este trenul către Iași, Cluj, București.
Vasile Rîmbu a explicat că la SJU Suceava politica sa a fost politica de investiții, investiții și în zona materială, dar și în zona umană.
Astfel, în perioada în care el a fost manager s-au făcut pe lângă investițiile în modernizarea clădirlor spitalului și dotări în aparatură modernă și performantă, platoul imagistic de excepție, dar cel mai important în angajarea de personal, fiind angajați în acea perioadă peste 200 de medici din care majoritatea au performat.
Chiar actualul manager al SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea a venit ca medic în spital în mandatul de manager al lui Vasile Rîmbu.
„L-am convins să vină la Suceava. A confirmat ca șef de secție pentru că în mandatul meu a fost promovat șef de secție, pe baza meritelor lui profesionale. Nu am niciun reproș la adresa managerului Calancea”, a spus Vasile Rîmbu.
El a mai declarat că tot în mandatul său s-au creat condițiile ca Spitalul Județean, după ani, să devină spital clinic. „Condițiile au fost atunci realizate, noi am avut și documentația necesară transmisă acolo unde trebuie pentru a fi transformat în spital clinic, dar prioritatea mea și obiectivele mele au fost acelea de a-l face în fapt spital clinic și nu prin agățarea unei firme că suntem spital clinic”, a spus Vasile Rîmbu.
Fostul manager al SJU Suceava a mai declarat că atunci când a ajuns manager la SJU Suceava adresabilitatea era de până la 40.000 de pacienți pe an, iar acum depășește o sută de mii de pacienți pe an și crede că poate fi și ca o consecință a creșterii calității actului medical.
Din acest motiv, Vasile Rîmbu spune că are ca proiect înființarea unui spital clinic municipal de urgență.
„Eu m-am gândit și am în proiect așa ceva, un spital municipal, chiar dacă este un anumit bruiaj, contestatari care spun că ajunge, că spitalul județean stă bine și dacă ne uităm la experiența altor reședințe de județ spitalul municipal a fost comasat în spitalul județean pentru că avea dificultăți în administrare. Eu nu cred așa ceva. Este un adevăr aglomerația din UPU, dar această aglomerație poate duce și către un act medical superficial și pe bună dreptate, sau chiar neprofesionist”, a spus Rîmbu.
El a explicat că municipiul Suceava are nevoie de un spital clinic municipal de urgență pentru a scăpa de acea aglomerație care este extrem de jenantă și periculoasă în același timp la UPU, dar și pentru a fi folosit de studenții facultății de medicină, iar „pentru a învăța, a instrui și a cerceta în domeniu ai nevoie de un spital care să fie sută la sută realizat cu acest scop.
Totodată, acest spital municipal va fi angajator pentru absolvenții facultății de medicină din Suceava.
„Facultatea de medicină va genera medici, generează asistenți medicali. Ne întrebăm oare este bine pentru Suceava care a făcut și face niște eforturi ca acei medici și asistente medicale sau alți specialiști în medicină să meargă în străinătate sau în alte județe? Prin asta se pot crea și locuri de muncă”, a spus Rîmbu.
El a menționat că peste 40 la sută dintre pacienții SCJU Suceava provin din municipiul Suceava, iar înființarea unui spital municipal clinic de urgență, nu cu toate specialitățile spitalului județean, ci cele care sunt de cel mai mare impact cum ar fi cele chirurgicale, ar fi de bun augur.
Mai mult, el a arătat că Suceava are nevoie, de altfel ca toată România, de spitale pentru boli cronice și de recuperare.
„Din ceea ce am înțeles eu, actul medical poate fi de foarte bună calitate, dar dacă recuperarea nu vine să-l desăvârșească actul medical ca atare poate fi compromis”, a arătat fostul manager al SJU Suceava.
„Pacientul cronic are șanse foarte mici de a reveni în spitalul de urgență. Noi avem acum o sută și ceva de paturi pentru boli cronice, dar de cele mai multe ori sunt ocupate de urgențe, iar programarea este destul de mare ca timp și generează nemulțumiri. De aceea propun și un spital de boli cronice și recuperare care înseamnă o altă abordare”, a spus Rîmbu.
El a recunoscut că vor fi insuficienți banii municipalității, dar că vor contribui și Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, Guvernul, fondurile europene.
„Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului”, a subliniat Vasile Rîmbu.
Totodată, până la realizarea acestor proiecte, disconfortul din Urgențe este o realitate și că o soluție pe termen scurt o reprezintă înființarea a două centre de permanență care au ca obiectiv rezolvarea urgențelor minore și intervenții care nu trebuie făcute numaidecât în UPU.
Unul dintre centrele de permanență pentru zona centrală poate fi amenajat într-o clădire din proximitatea DSP Suceava în fosta organizare de șantier a spitalului județean care între timp a fost destinată diverselor scopuri cu uz medical și este acum lăsată oarecum în rezervă.
Rîmbu a amintit că în perioada când era manager al SJU Suceava a făcut făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a reveni în proprietatea spitalului și a inițiat un proiect pentru înființarea unui centru de permanență pentru zona centrală și cartierul George Enescu.
„Este un proiect pe care l-am lăsat acolo. Celelalte au continuat. Deci nimeni nu trebuie să aibă nicio emoție că proiectele în derulare nu pot fi continuate de alții și că nu pot fi altele adăugate”, a spus Rîmbu.
El a adăugat că în clădirea fostului cinematograf Burdujeni ar urma să fie al doilea centru de permanență.
„Pentru a putea funcționa un centru de permanență trebuie să aibă minim cinci medici de familie. Din discuțiile avute la timpul respectiv medicii de familie aveau această aplecare de a lucra în centre de permanență”, a spus Rîmbu.
Comandat de PSD FILIALA Suceava, cod AEP 21240002
Intră acum și în grupul de