Intră acum și în grupul de
Icoane pictate pe sticlă sau sculptate în lemn, costume şi măşti tradiţionale, oale din lut, tapiserii, obiecte din piele, accesorii diverse, alături de o gamă variată de miere de albine, cozonaci şi poale în brâu, toate sunt expuse spre vânzare începând de vineri, la Muzeul Satului Bucovinean, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a „Târgului Meşterilor Populari”, de la Suceava.
Meşteri populari sosiţi din toate zonele ţării, unii dintre ei comercianţi cu tradiţie la „Târgul Meşterilor Populari” de la Suceava, alţii aflaţi pentru prima dată la o astfel de manifestare, şi-au expus încă de la ora 11.00 marfa variată, pe toate gusturile.
Ştefan Csukat: „Folosesc băiţuirea care se folosea în urmă cu 300-400 de ani”
Trecând pe lângă tarabele meşterilor, privirea mi-a fost atrasă de măiestria cu care artistul Ştefan Csukat redă publicului amator piese de mobilier unicat, de colecţie, prelucrat şi tratat prin metode numai de el cunoscute. Cu gândul de a desconspira o parte din tainele prelucrării lemnului, am aflat de la maestrul Csukat, următoarele: „Am adus, astăzi, aici mobilier rustic pe care aplic doar tehnică autentică tradiţională, am venit cu un set de furculiţe şi linguri din lemn, de asemenea sculptate manual, alături de o serie de cruci şi suporturi concepute special pentru candele.
În ceea ce priveşte procesul tehnologic utilizat pentru confecţionarea unui set de mobilier, vă pot spune că lemnul este tăiat fie la abric, după dimensiunile care mă interesează (scânduri pentru blidare, laiţe sau lăzi de zestre, dulapuri la diferite grosimi pentru măsuţe), iar pentru scăunele folosesc lemnul aproape brut. Perioada propice pentru a tăia un copac din pădure este luna februarie, când copacii se odihnesc, deoarece seva este mai scăzută în ei. Învelesc apoi lemnul în nailoane, las să intre caria în el (de la 6 luni, la un an), moment după care îndepărtez folia de nailon şi încep practic lucrul. Datorită faptului că lemnul capătă un aspect de vechi, foarte multă lume m-a întrebat dacă obiectele confecţionate de mine sunt de la muzeu. De asemenea, folosesc o tehnică de mine ştiută pentru a monta picioarele la scăunele de exemplu, fără a folosi clei, sau cuie. Ei bine, acestea se prind în pene, sau în coadă de rândunică la îmbinări.
După acest procedeu urmează tehnica de şmirghiluire, o tehnică care pe lângă băiţuire, şi ea dă aspectul de vechi al produsului. Folosesc băiţuirea care se folosea în urmă cu 300-400 de ani. E o tehnică pe care o ţin secret. Sincer am găsit-o într-un ceaslov, era practic o poveste, iar atunci m-am rugat la Dumnezeu să scot cât mai real produsul finit. Lucrez în artă din clasa a VII-a, iar de aproximativ 18 ani mă ocup şi de confecţionarea mobilierului”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ştefan Csukat, în vârstă de 53 de ani, care în prezent se ocupă de prelucrarea mobilierului rustic şi de implementarea de proiecte cu fonduri europene pe domeniul cultură. Totodată, artistul ne-a dezvăluit că pasiunea a moştenit-o din familie de la mama sa care era medic şi avea talentul de a picta şi de a coase costume tradiţionale româneşti, precum şi de la bunicul din partea mamei care a fost primar, dar avea veleitatea de a picta.
Cei care doresc să achiziţioneze de la „Târgul Meşterilor Populari” un astfel de mobilier care poartă marca maestrului Ştefan Csukat vor fi nevoiţi să scoată din buzunar suma de aproximativ 80 de euro, asta în condiţiile în care, în urmă cu trei ani, un set de mobilier alcătuit din aceleaşi patru piese se vindea la preţul de 200 euro.
Şerbeturile şi dulceţurile promise de organizatori se lasă aşteptate
„Târgul Meşterilor Populari” va fi deschis la Suceava în perioada 29-31 iulie, perioadă în care sucevenii, respectiv turiştii străini vor avea posibilitatea să achiziţioneze: măşti confecţionate manual (150 lei), castroane din lut (2-3 lei bucata), oale din lut (între 10 şi 50 lei bucata), covate (30 lei), căruţă decorativă din lemn pentru grădină (600 lei), cozonac (20 lei/kg), cornuleţe (2,5 lei bucata), costume populare (300 lei-copii, 500 lei-femei, 1000 lei-bărbaţi) ş.a.
În următoarele ore sunt aşteptaţi să sosească la târg şi meşteşugarii care vor veni cu noutatea celei de-a XVI-a ediţii a manifestării găzduită de Muzeului Satului Bucovinean, şi anume cu şerbeturile şi cu dulceţurile mult aşteptate de publicul amator.
Intrarea la târgul găzduit în incinta Muzeului Satului Bucovinean se face contracost, 3 lei pentru adulţi, respectiv 1,5 lei pentru copii.
Intră acum și în grupul de