Intră acum și în grupul de
Odată cu terminarea vacanţei de vară, tot mai mulţi părinţi suceveni apelează la singura creşă din municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel, în momentul de faţă, s-au ocupat toate cele 104 locuri disponibile la nivelul instituţiei, existând un număr de aproximativ 60 de solicitări peste numărul celor admise.
„În momentul de faţă, locurile disponibile la nivelul instituţiei pe care o reprezint sunt ocupate. Însă, odată cu eliberarea unui lot de douăzeci de copii care au plecat spre a fi înscrişi în ciclul de grădiniţă, sau cămin, am reuşit să înscriu un număr de alţi 20 de copii care se aflau pe lista de aşteptare pe care am întocmit-o încă din timpul verii”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, medicul primar Daniela Cîmpan, directorul creşei din Suceava şi preşedintele Uniunii Creşelor din România, în condiţiile în care la finalul lunii iulie pe lista de aşteptare a creşei sucevene aceasta semnala că figurau deja un număr de 60 de copii.
Potrivit Danielei Cîmpan, copii aflaţi pe listele de aşteptare vor fi luaţi în calcul în ordinea sosirii lor, urmând a fi înscrişi imediat ce un alt lot de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 4 ani vor fi orientaţi către grădiniţe. Copiii care nu vor prinde un loc anul acesta, la singura creşă din Suceava, vor fi luaţi în considerare inclusiv anul viitor.
Personal deficitar în creşa suceveană
O altă problemă cu care se confruntă instituţia este numărul mic de personal. “Iniţial am vrut să mai deschid o grupă de copii la etajul clădirii noastre, pentru că spaţiu există, însă nu am personal. În continuare, vin zilnic foarte mulţi părinţi, iar în momentul de faţă aşteptăm noi solicitări, mai ales în condiţiile în care există mămici care aleg să stea un timp mai scurt în concediu de maternitate. Şi atunci, neavând cu cine lăsa copilul, uneori chiar sugar, apelează la noi. Ţin să menţionez că majoritatea mămicilor aleg varianta creşei, deoarece nu au încredere în bone”, a precizat directoarea.
Pentru a sublinia diferenţa dintre leagăn şi creşă, Daniela Cîmpan a explicat: „Personalul existent acum în creşe este medico-sanitar. Asistenţa de puericultură, de educaţie, se face prin pregătirea cadrelor care sunt iniţiate timp de trei ani pe domeniul puericultură şi ocrotire. În afară de supravegherea dezvoltării somatice, psihice, puericultura cuprinde şi educaţia (cântece, poezii, spectacole) care se fac în cadrul instruirii personalului din creşe. La creşă personalul de îngrijire şi ocrotire trebuie să fie neaparat medical, pentru bunăstarea sănătăţii fizice şi intelectuale a copiilor. Copilul nu poate fi crescut decât de un pediatru în ambulator. Aici au parte şi de un regim alimentar special în funcţie vârstă. Există o diferenţă vizibilă de comportament între un copil care a fost format la creşă şi unul care este dat direct la grădiniţă”, este de părere medicul pediatru.
Amintim că la înscriere în creşa suceveană, au prioritate copii ai căror mămici sunt singure întreţinătoare, copii ai căror părinţii sunt divorţaţi, cei mici aflându-se în grija mamei, copii care au unul dintre părinţi plecat în străinătate, copii care au părinţi cu venituri mici, ce nu au posibilitate să îşi plătească o bonă, copii ai căror părinţi se află în căutarea unui loc de muncă, inclusiv micuţii care sunt fraţi ş.a.
Promisiunea construirii unor noi creşe
Amintim că până în anul 2012, la nivelul judeţului Suceava, se vor ridica un număr de 21 de grădiniţe şi 61 de creşe, printr-un proiect propus şi finanţat de MECTS.
“MECTS a demarat un proiect pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET) în cadrul căruia judeţul Suceava este prins cu un număr de 21 de grădiniţe. Toate aceste imobile vor fi realizate după un proiect tip în funcţie de numărul de copii, altele vor fi de două module, pentru 80 de copii, în funcţie de numărul de copii existenţi la nivelul fiecărei comunităţi locale pentru perioada următoare”, a declarat la finele lunii mai, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Suceava se va implementa şi un proiect care se referă la “Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii”, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 105/2010. Acest program se referă la construcţia de creşe în toată ţara, la nivelul oraşului Suceava fiind preconizate a se ridica 61 de creşe.
Intră acum și în grupul de