Intră acum și în grupul de
Drumul spre muzică pe care a pornit încă de la vârsta de 5 ani, pe când deprindea tainele pianului şi ale violoncelului, i-a trezit treptat, Dinuţei Elena Costache, câştigătoarea trofeului „Lira de Aur” 2011, curiozitatea de a studia flautul, un instrument care în mâinile tinerei de 16 ani pare a deveni unul fermecat.
Deşi povestea de viaţă a sucevencei care studiază muzica la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, la clasa profesoarei Mihaiela Săveanu, a lăsat urme adânci în sufletul ei şi al familiei sale în urma pierderii locuinţei din cauza unei explozii cauzate de o scurgere de gaze, tânăra şi-a văzut în continuare de şcoală şi îndeosebi de studiul la flaut, pe care la acest moment îl consideră unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii sale viitoare. Deşi se află la vârsta la care mulţi adolescenţi aleg variate metode de petrecere a timpului liber, de multe ori dăunătoare pentru ei, Dinuţa Costache preferă să petreacă, zilnic, ore în şir, studiind la instrumentul care în data de 3 iunie 2011 i-a adus mult râvnitul trofeu „Lira de Aur”.
„În toţi anii de şcoală m-am bucurat de sprijinul moral al doamnei profesoare Mihaiela Săveanu, dar mai ales al părinţilor. Deşi sunt bugetari, părinţii mei au făcut eforturi materiale mari pentru procurarea instrumentului de calitate (flaut) şi pentru deplasarea mea la diferite concursuri, unde juriul mi-a apreciat şi răsplătit prestaţia interpretativă cu numeroase premii şi diplome. Chiar dacă în decembrie 2008, casa noastră a fost distrusă într-un incendiu şi sănătatea părinţilor a fost grav afectată, pregătirea mea în domeniul artistic a fost susţinută cu imense eforturi, reuşitele mele au creat noi speranţe şi motivaţii pentru întreaga familie”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Dinuţa Costache, care ne-a dezvăluit că pregătirea la flaut a devenit pentru ea o obişnuinţă, dar şi o plăcere a fiecărei zile.
„Studiez la flaut chiar şi în vacanţă, în fiecare zi, pentru că nu am voie să îmi pierd antrenamentul şi forma pe care am dobândit-o de-a lungul sutelor de ore de antrenament. Când cânt la flaut îmi folosesc toţi muşchii feţei, motiv pentru care nu îmi permit să fac pauză de la cântat nici măcar o zi. Ca şi în sport, dacă nu te antrenezi constant şi la timp, rişti să îţi ieşi din formă”, a explicat Dinuţa.
De-a lungul timpului, conştientă de potenţialul şi de talentul pe care îl are, tânăra a început să studieze din ce în ce mai mult, ajungând astăzi să abordeze piese de o complexitate mare faţă de nivelul la care se află. Astfel, cu sacrificii materiale considerabile din partea părinţilor săi, Dinuţa a început de aproximativ un an de zile o pregătire de înaltă performanţă la Bucureşti, acolo unde profesorii au recomandat-o prof. Matei Ioachimescu, român stabilit la Viena, care i-a propus un program de pregătire cu mai mulţi profesori de specialitate ai unei şcoli din Viena. Aceasta o poate face doar în vacanţe, deoarece este necesară deplasarea sa acolo. „Iniţial, am participat la nişte cursuri de vară, destinate flautului, care s-au ţinut la Bistriţa, în luna iulie, acolo unde au venit şi profesori din străinătate, din Elveţia şi Austria. La acest gen de manifestare am mai participat în urmă cu trei ani, însă după pierderea casei noastre, părinţii mei nu au mai reuşit să mă susţină pentru a face o astfel de deplasare…”, ne-a dezvăluit tânăra flautistă.
Pe data de 22 septembrie 2011, flautistul Matei Ioachimescu se va afla special în ţară pentru a susţine, împreună cu chitaristul George Popescu, în Sala de festivităţi a „Liceului de Artă” Suceava, un recital inedit întrucât rar se fac duete între cele două instrumente muzicale, moment care va fi precedat de o surpriză muzicală.
„Mi s-a propus să merg în octombrie la Viena, acolo unde voi avea ocazia să fiu audiată de o profesoară de renume, ce îmi va spune exact la ce nivel mă aflu. Vreau să depăşesc nivelul la care mă aflu, însă simt că în România nu mai am de la cine învăţa. Am constatat o diferenţă enormă între nivelul la care se studiază flautul la noi în ţară, şi cel la care se face performanţă în străinătate. Este impresionant. Visul meu este să reuşesc să studiez în continuare flautul, însă la Viena, bineînţeles după terminarea clasei a XII-a. Deşi sunt conştientă că părinţii mei nu m-ar putea susţine, sper din suflet să reuşesc să ajung acolo printr-o bursă de studii”, a mărturisit Dinuţa Costache.
Până atunci, pentru a putea ajunge în capitala muzicii europene, Dinuţa Elena Costache face un apel la persoanele care apreciază şi susţin arta, pentru a se putea deplasa la Viena, acolo unde suceveanca va avea ocazia să fie audiată şi să primească sfaturi de la specialişti în domeniu.
Tânăra speră ca într-o zi, prin împlinirea visurilor sale, să reuşească să le poată mulţumi şi altfel părinţilor săi, pentru tot sprijinul pe care i-l acordă, pentru devotamentul, iubirea şi sacrificiile pe care aceştia le fac pentru reuşita fetei în plan muzical.
Cei care doresc să contribuie la visul talentatei flautiste sucevene, o pot face, donând orice sumă în contul RO67BTRL03401201C25591XX, la orice sucursală a Băncii Transilvania.
Intră acum și în grupul de