Intră acum și în grupul de
După ce reprezentanţii autorităţilor române au început „războiul florilor” care provin din Olanda, patronii florăriilor sucevene nu exclud posibilitatea de a reveni la cultivarea şi creşterea florilor în serele personale din România.
Specificăm faptul că în acest week-end, punctele vamale au devenit loc de puricat al tirurilor cu încărcătură de flori, bulbi şi seminţe provenite din Olanda, după ce s-a speculat faptul că acestea ar fi purtătoarele unei bacterii periculoase, marfa fiind blocată. Specialiştii spun că bacteria ar fi periculoasă în special pentru plante, dar şi pentru oameni.
În contextual în care marfa provenită din “Ţara lalelelor” nu ar mai ajunge în florăriile din Suceava, afacerile comercianţilor ar putea fi serios afectată. Cu toate acestea, deţinătoarea unei florării din municipiu susţine că ar găsi soluţii alternative pentru a-şi scoate afacerea la liman. “Sunt de părere că existenţa unei bacterii periculoase în flori, nu este decât o speculaţie, o replică ce vine din partea României, către Olanda, care nu ne-a permis aderarea în spaţiul Schengen. Cu toate acestea, dacă prin absurd nu am mai avea acces la marfa calitativă care vine din Olanda şi mulţumeşte cerinţele din ce în ce mai mari ale sucevenilor, cred că aş reveni la cultivarea florilor de altădată care se creşteau în serile din Suceava”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ioana T., a cărei familie se ocupă cu comercializarea florilor de mai bine de 30 de ani.
Cu toate acestea, tânără a explicat faptul că este conştientă că afacerea lor ar avea de suferit, întrucât pretenţiile în ceea ce priveşte sortimentul floral au crescut, iar banalul trandafir crescut în sera de acasă, nu s-ar mai bucura de acelaşi succes în rândul cumpărătorilor. “Deşi susţin creşterea florilor în serele de altădată, îmi dau seama că florile româneşti, precum trandafirul, crizantema, garofiţa sau gladiola nu s-ar mai vinde niciodată precum orhideea, sau altă specie provenită din Olanda”, a completat tânăra.
Pe de altă parte, costurile pentru întreţinerea unor astfel de crescătorii pe plan local, ar fi foarte ridicate. “Din experienţa unui prieten, vă pot confirma că, creşterea florilor în condiţii speciale, sere amplasate la nivel local, reprezintă o afacere eşuată. Spun acest lucru deoarece costurile întreţinerii unor astfel de instalaţii sunt extrem de ridicate şi nu se merită să aştepţi un sezon pentru a comercializa un număr limitat de exemplare florale. Sunt de părere că oprirea importului de flori din Olanda, ţară care chiar are cele mai frumoase flori, ar însemna un lucru negativ în bunul mers al afacerii mele, iar în România, clima chiar nu ne ajută din acest punct de vedere, să reuşim să ne putem gospodări singuri în creşterea speciilor mai deosebite de flori”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Paula P., deţinătoarea unei florării deschise recent, care este aprovizionată îndeosebi cu produse ce provin din Olanda.
Pentru a întări cele explicate anterior, aceasta ne-a spus că până şi olandezii au cumpărat pământuri în Tunisia, zonă accesibilă din punct de vedere financiar, tocmai din necesitatea de a reduce costurile energetice care sunt necesare pentru creşterea florilor în condiţii speciale.
Deţinătoarea unei alte florării din Suceava a declarat pentru NewsBucovina.ro că i se pare un abuz din partea vameşilor, în condiţiile în care reţinerea mărfii în vămi peste limita admisă poate duce la daune materiale, atât pentru exportatorii olandezi, cât şi pentru importatorii români.
Olanda a decis, vineri, blocarea aderării României la Spaţiul Schengen.
Intră acum și în grupul de