Intră acum și în grupul de
Elevi de la Liceul Silvic din Câmpulung, dar şi “seniori” din domeniul silvic din Gura Humorului, Putna, Botoşana şi Fălticeni, s-au întrecut sâmbătă după-amiază în a-şi dovedi dexteritatea de a tăia lemnul cu drujba, dar şi cu toporul, în cinci probe diferite.
Cu un juriu foarte riguros, concurenţii s-au întrecut să scoată cel mai bun timp de tăiere. La prima probă, aceştia au tăiat cinci calote de lemn cu dimensiunea de 4 cm, tăietură care s-a efectuat pe orizontală, punctajul maxim acordându-se pentru calitatea tăieturii. „Calota trebuie să fie tăiată exact la 4 cm. Noi calculăm de regulă trei colţuri diametral opuse care trebuie să aibă această dimensiune. Dacă al patrulea colţ nu se încadrează, nu vom depuncta, deoarece această probă se consideră a fi una destul de grea”, a explicat Şerban Dănuţ, unul dintre organizatori, vicepreşedinte în cadrul Nord Club Arena.
La cea de-a doua probă a concursului, îndemânarea concurenţilor a fost condiţionată de realizarea unei tăieturi oblice pe buşteanul aranjat pe verticală, obţinând două jumătăţi de cilindru. Punctajul maxim a fost acordat concurenţilor care au reuşit performanţa de a tăia oblic una dintre calote, având o margine de 20 de cm, dimensiune valabilă şi în cazul celei de-a doua calote.
Cea mai spectaculoasă probă din concurs şi cea mai gustată de publicul sucevean a fost aceea când participanţii au trecut prin proba de topor, punctajul fiind obţinut la această probă doar în funcţie de timp, indiferent de tehnica folosită.
Proba a patra a constat în zece lovituri aplicate buşteanului aşezat pe orizontală, de sus în jos, ca în cazul tăierii lemnului pentru foc. Şi aici s-a punctat dimensiunea bucăţilor de lemn tăiate, care trebuiau să aibă obligatoriu dimensiunea de 4 cm. „Până în acest an am avut un concurent care a câştigat trei etape în mod succesiv, la Putna, fiind setat pe dimensiunea de 5 cm. Precizez că fiecare tăietură va fi punctată cu un punct. De asemenea, timpul este cel care îi va putea departaja pe candidaţii de astăzi ai concursului”, a arătat vicepreşedintele Nord Club Arena.
Ultima probă a concursului „Tăietorilor de Lemne” a fost una de departajare prin care participanţii au trebuit să taie trei calote, iar imaginar au trebuit să vadă unde este mijlocul buşteanului. „Se începe de deasupra şi se taie până la mijloc. Apoi, de dedesubt candidaţii trebuie să taie până la mijloc, iar cele două tăieturi trebuie să se îmbine. Aici, pe lângă timp, vom puncta îndeosebi calitatea tăieturii”, a precizat Şerban Dănuţ, înainte de începerea concursului.
Precizăm că senzaţia acestei ediţii a fost o tânără domnişoară care a participat în concurs, trecând prin aceleaşi probe de foc susţinute de colegii săi bărbaţi.
La finalul celor cinci probe de concurs, după o selecţie riguroasă a juriului, participanţii au fost recompensaţi cu diplome, medalii şi trofee, dar şi utilaje electrice pe profil, în valoare de 400 lei fiecare (electrofierăstraie, bormaşini, maşini de tuns iarba ş.a.).
„Concursul Tăietorilor de Lemne” a fost organizat în cadrul târgului national de amenajări interioare şi exterioare „Expo Casa Ambient & Expomob Design”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava.
Intră acum și în grupul de